Nestyď se zeptat: Co musí mít game tester v malíku? | SKVOT
Skvot Mag

Nestyď se zeptat: Co musí mít game tester v malíku?

My jsme se nestyděli a zeptali se na všechno kolem game testingu Lukáše Niče, který vede týmy herních testerů.

Nestyď se zeptat: Co musí mít game tester v malíku?
4. ledna 2024 GAMEDEV Článek

Dokážeš ocenit dobrou hru a triggerují tě chyby? Zbystři, protože testování her může být tvým dalším odemknutým achievementem. Profesionální herní tester Lukáš Nič pro tebe ladil hry The Last Oricru, Outward – The Soroboreans nebo Secret Neighbor a v následujícím rozhovoru ti prozradí, co všechno k této práci potřebuješ. 

Lukáš kromě týmů manuálních testerů totiž vede i náš kurz testování her, kde tě naučí spoustu fíglů, které se ti v herním oboru budou určitě hodit. Let’s go!

Jaké druhy chyb se ve hrách obvykle vyskytují?

Z pohledu hráče se jedná většinou o vizuální nebo bugy s kolizemi. Když testuješ, tak řešíš všechny bugy a nemyslím si, že by byla kategorie, která by vyloženě vyčnívala. Hodně záleží i na fázi vývoje, ve které se projekt nachází. Protože jiné bugy hlásíš, když je projekt těsně před vydáním, a jinak to vypadá, když máš testovat novou funkci.

V jaké fázi se hra dostane k testerovi? 

Záleží na studiu. Dříve se nahlíželo na testery, že nejsou moc potřeba a když už si někdo řekl fajn, dáme hru otestovat, tak tester dostal projekt v momentě, kdy s chybami už nešlo nic moc dělat. Naštěstí tenhle trend se v herním průmyslu tolik nevyskytuje a s testováním se začíná velmi brzy – když začínají být první hratelné buildy. 

Kolikrát se tester musí obvykle vracet a testovat stejnou věc znovu, když najde bugy a vrátí je na opravu?

Za svou kariéru jsem se setkal dle mého jen s extrémy. Buď jsem vracel bug vývojáři tak 6krát až 7krát, anebo naopak byl schopen vývojář opravit chybu hned na poprvé, což je nejideálnější stav. Většinou se ale stává, že opraví danou chybu, ale tím rozbije něco jiného o kousek vedle. Není to tak repetitivní, jak se na první pohled může zdát. 

Musíš zahrát hru od začátku do konce včetně všech side questů?

Záleží na specializaci testera, pokud je tester zaměřen jen na určitou část hry, tak nemusí nutně hrát celou hru. Já osobně to ovšem doporučuji, aby tester hru znal a měl o ní povědomí – rozhodně je lepší znát a vědět, jak hra funguje jako celek.

Testuje jeden člověk úplně vše, nebo se v rámci game testingu ještě dá specializovat zvlášť třeba na UI, na grafiku, na funkčnost prvků a podobně?

Záleží na studiu, jak to mají nastavené. Většinou v korporátech jako je PLAION, UBISOFT mají specializované testery – DEV QA, CQA, lokalizační, automatizované a tak dále nebo si je „pronajímají“ od externích studií. Naopak u malých studií musí většinou tester umět od každého něco a vyzkouší si tedy vše, ale nemá na nic expertizu.

Co všechno při testování hlídáš, na co se hlavně soustředíš?

Baví mě pochopit detail chyby a porozumět jak technologie funguje, abych poté dokázal upřesnit bug, zadání a případně abych dokázal pochopit, co oprava/změna může způsobit někde jinde. Třeba to, že opravou ohně můžeme rozbít funkci spánku. 

Naopak nerad dávám feedback k vizuálu nebo grafice, protože na to nemám žádný cit. Dokážu říct, že to není hezký, ale jaké jiné barvy máte použít, to po mě nechtějte. 

Musí být hra protestovaná 1000krát skrz na skrz, než jde do prodeje, nebo se počítá s tím, že ani při testování se nevychytá všechno a nějaká ta moucha není konec testerovy kariéry?

Určitě se tester neobejde bez toho, aniž by na projektu hru nahrál několik desítek, stovek až tisíců hodin. Ale žádný program ani hra není bezchybná. Tým ví, že se hra bude releasovat s chybami, které zbývají v backlogu, z větší části se jedná o chyby, které nejsou kritické anebo jsou to edge-casy. 

Zároveň ještě před vydáním bývá v plánu už i patch, kde se opravují tyto chyby anebo nové, které objeví komunita. 

Zjistit více

 

Sleduješ feedback od herní komunity, když je pak hra vydaná?

Určitě, je to nutné. Může se stát, že komunita objeví nové chyby, o kterých tým neví, ty se poté investigují. Anebo naopak pokud o chybách už víme a komunita chybu hlásí ve velké míře, tak upřednostníme opravu dané chyby.

Použil jsi pak něco z toho v dalším testování?

Většinou to bývají už specifické bugy k dané hře, tedy není to nic, co by se dalo generalizovat a použít na další projekty.

Testuješ různé typy her? Je pak velký rozdíl v tom, jak testování probíhá?

Testuji různé typy her, je určitý základ věcí, které lze aplikovat pro všechny typy her. Většinou má studio/tester nějakou kostru, co je třeba testovat. Vždy je ale nutné ji pozměnit a doplnit o specifika daného projektu. 

Pokud jsem tedy třeba testoval hru, která byla pouze single-player a nyní mám testovat hru, která má multiplayer, tak mohu některé části z prvního projektu využít, protože je zcela jisté, že některé funkce nebo věci bude potřeba testovat i na novém projektu a poté doplnit, co je nové.

Jaké jsou ideální vlastnosti a skills game testera? Přece nestačí mít rád hry, že jo?

Skoro mám chuť říct, že stačí. Ve skutečnosti je to velmi dobrý základ. Nejdůležitější ze všeho je chuť učit se a být otevřený tomu, co ti kolegové a nadřízení říkají. Pak samozřejmě angličtina, bez ní se člověk už v dnešní době neobejde. Většina věcí se pak už dá naučit, pokud mám ale vypíchnout ještě další věci, tak komunikace, cit pro detail, trpělivost, time management. Ale vše z toho se dá naučit, sám jsem příkladem.

Máš nějaké oblíbené herní mechaniky nebo žánry?

Poslední dobou jsem si oblíbil menší indie hry, které zaberou tak 8 hodin na dohrání.

Na kurzu se bude používat software YouTrack, představ nám ho trochu.

Bugy, které nalezneš během testování, musíš někam zaznamenat. Existuje několik softwarů pro správu projektů, nejznámější je asi Jira, ale YouTrack (zkráceně YT) je jeden z mých nejoblíbenějších. Je totiž od české společnosti JetBrains, je vizuálně mnohem přívětivější než Jira, má jednoduché založení nových projektů a možnost pokročilejšího nastavení není nic složitého. 

Co se týká využití YT v našem kurzu, my ho budeme používat pouze pro správu bugů, právě jeho jednoduchá intuitivnost a přehlednost studentům umožní rychlé zorientování se a následná práce v jiných trackovacích systémech bude snazší, protože již budou znát základy. 

Dá se v oboru sehnat práce snadno? Stačí podle tebe být absolvent kurzu, nebo je potřeba nějaký další background?

Myslím, že se dá sehnat stejně „těžko“ jako v jiných oborech. Pokud ukážeš, že máš vášeň a že je to opravdu to, co chceš dělat, tak práci seženeš. Není potřeba mít jakýkoliv background. 

Jaké jsou tvoje profesní plány do budoucna?

Chci se dále rozvíjet a zdokonalovat v oblasti QA. Momentálně se soustředím na získávání nových kontaktů a pronikám hlouběji do herního prostředí. Rád bych se do budoucna podíval do zahraničí.