SKVOT GAME JAM — první offline event | SKVOT
Skvot Mag

Skvot Game jam: Co ti uteklo, když jsi nenavštívil*a první skvotí offline event

Skvot je onoffline vzdělávací platforma, to říkáme pořád. A tady máš důkaz.

Skvot Game jam: Co ti uteklo, když jsi nenavštívil*a první skvotí offline event
19. prosince 2023 GAMEDEV Článek

Neděle 3. 12. 2023 nebyla jen první adventní nedělí. Do dějin Skvotu se zapsala prvním eventem, kde se gamedev nadšenci setkali face to face a zjistili, jak aplikovat herní mechanismy při tvorbě karetní hry.

Průvodcem akce byl Ondřej Bittner, lektor oblíbeného kurzu game designu. Jelikož se podílí na tvorbě her ve Warhorse Studios, nikoho lepšího jsme si skoro nemohli přát. O návštěvnictvo bylo postaráno po všech stránkách – během celého herně-tvůrčího odpoledne bylo k dispozici občerstvení a minibar.

 

Event začal podle plánu ve 14:00 v prostorách pražského Futurenta. Úvodní slovo si vzal přednášející Ondřej Bittner, který účastníky přivítal a seznámil je s programem eventu. Následně po něm účastníky přivítal Boris Schubert za Skvot Czech. Po úvodním slově obou organizátorů začal hlavní program.

Úvod eventu patřil krátké teoretické části, kde Ondřej vysvětlil základní pricipy frameworku designování her. Popisoval, jaké aspekty dělají hru zábavnou, co obnáší práce designéra a seznámil účastníky s frameworkem Marca LeBlance „8 kinds of fun“. Po objasnění teorie přišla na řadu hlavní část workshopu, a to tvorba jednoduché karetní hry.

Šlo se tvořit, šlo se hrát

Účastníci jsme rozdělili do tří skupin po 5 a rozdali jim dva druhy karet. Jedna skupina karet představovala jednotlivé hráče a druhá akce, které mohly během hry uskutečnit. Celkově měli hráči k dispozici 3 druhy akcí – útok, skupinový útok a obrana.

Ve hře hrály rozhodující roli žetony, které představovaly životy každého hráče. Hráči měli najednou vykládat jednu kartu hráče a akce, která byla proti němu směřována. Jakmile každý hráč vyložil na stůl své karty, přišlo na řadu jejich obrácení, vyhodnocovaly se akce a odpočítávaly životy.

V prvním kole hráči hráli hru s původními pravidly a názvy karet – vyzkoušeli si tak základní herní koncept a mechaniky. Po dohrání účastníci zhodnotili průběh hry a do druhého kola dostali za úkol modifikovat jména hráčů a akcí a vymyslet téma, kterého se hra bude týkat. První skupina téma hry zaměřila na ptáky, druhá na psychiatrickou léčebnu a třetí na politiku.

Game jam s Ondřejem Bittnerem. Workshop herních mechanismů od Skvot Czech uvedl Boris Schubert.

Game jam: Skvot offline event se povedl.

Z jedné hry tři

V každé skupině se rozjelo nové herní kolo s vylepšenou hrou. Po přidání modifikací se hra stala mnohem zábavnější a i malé změny atmosféru ve skupinách zásadně změnily. Po dohrání druhého kola náš mentor Ondřej znovu vyzval účastníky ke sdílení pocitů z modifikované verze.

A na řadu přišlo třetí kolo s další várkou modifikací, kde už účastníci mohli přidávat karty akcí, speciální schopnosti pro jednotlivé hráče a měnit pravidla. Jedinou podmínkou bylo neměnit základní koncept vykládání karet a odpočet životů.

Všichni vyzkoušeli všechno

Po třetím kole měla každá skupina připravenou novou hru, která se značně lišila od původního konceptu. Každá hra byla originální a měla kompletně novou sadu pravidel. Na řadu tak přišlo testování.

Dva účastníci z každé skupiny se přesunuli do jiné skupiny, jejíž členové jim vysvětlili pravidla a společně si hru zahráli. Rotace se opakovala 3x a každý tak dostal možnost zahrát si hru druhé skupiny.

Po pěti hodinách, které utekly nečekaně rychle, se Ondřej společně s Borisem s účastníky rozloučili a oficiálně event ukončili. Dobrovolníci se ještě po eventu přesunuli do hospody, kde neformální setkání ještě neformálněji ukončili.

Hot recenze

Prý by podobné akce mohly být častěji, delší a nejlépe na celý víkend někde na chatě, dali se na místě slyšet účastníci a účastnice akce. 

Co o akci říká Katka:

„Jsem úplný amatér, co se týče tvorby her, ale když jde o posezeníčko s kamarády nebo rodinou, pro nějakou vtipnou deskovku nejdeme daleko. I když nejsem zrovna kreativitou osvícený člověk, tak jsem to riskla místo vyspávání sobotního večírku jsem se zúčastnila skvoťáckého offline eventu tvorby deskových her a nemohla jsem udělat lépe!

Eventem nás provázel energický a vtipný lektor, který nám celou dobu akce udával směr a dával nám různé tipy a nápady.

Nejprve jsme si hru a postavy pojmenovali, pak přivedli do reality jednotlivé akce a žetonky a nakonec se snažili i přidávat další pravidla. Člověk by netušil, jak malá změna v pravidlech dokáže zamávat celou hrou.

Na konci jsme si mohli vyzkoušet hry ostatních týmů, což byla úžasná příležitost vidět, jak to jiný tým uchopil, kde se můžeme zlepšit my anebo naopak odhalit jejich nedostatky.

Celkově to bylo nedělní odpoledne, které mělo vše – dobré jídlo, zábavu, inspirativní lidi a supr organizaci. Skvot tým si rozhodně zaslouží kudos za to, jakým způsobem celou akci zvládl. 

Byla to opravdu super zkušenost.“

A jak hodnotí náš event Ludvík?*

„Game jam byl intenzivní a inspirativní zážitek. V týmech jsme spolupracovali na designu a pravidlech hry a zkoušeli si v praxi aplikovat teorii a taky různé přístupy k jejich tvorbě. Navíc jsme se skvěle pobavili při jejich následném testování, vlastně hraní. Akce byla super pro seznámení se s dalšíma fanouškama her a sdílení zkušeností.

Moc jsem si užil jak aktivity workshopu a celou tu kreativní atmosféru, tak připravený catering a následnou diskuzi o hrách, když jsme s dalšími účastníky pokračovali po akci na pivo.“

Víc písemných recenzí jsme z účastnictva nevydolovali. Příště radši doval taky a přesvědč se na vlastní bulvy, že Skvot je v offlinu stejně cool jako na sítích a na online kurzech. Těšíme se!

*Ludvík tam byl, ale svoje jméno chtěl změnit, hehe.