Nestyď se zeptat: co dělá úspěšný tvůrce deskových her | SKVOT
Skvot Mag

Nestyď se zeptat: Co dělá úspěšný tvůrce deskových her?

„Myslím, že všechno jde překutat v dobře fungující deskovku.“ Motivační citát by Martin Řehořík

Nestyď se zeptat: Co dělá úspěšný tvůrce deskových her?
6. září 2023 GAMEDESIGN Článek

Je to gamer? Je to geek? Je to tvůrce her Martin Řehořík! 

Taky jsou deskovky tvůj svět a láduješ Kallax krabicema, kde najdeš nový světy, kde se vždycky náramně pobavíš nebo vynervíš (třeba když neumíš prohrávat, haha)? Trávit čas aktivně s kámošema i rodinou nad stolem a ještě u toho potrénovat mozek snad nebylo nikdy víc trendy než teď, kdy je tak lehký lejt si do hlavy dopamin koukáním na tiktoky… 

Možná tě nejen baví hrát, ale taky tě napadají možnosti, kterýma by šel náš deskoherní svět obohatit, kdyby ti s tím píchnul někdo z branže. A proto jsme s Martinem nachystali kurz, kde dotáhneš svoje koncepty ke zdárnýmu konci a ještě je může omrknout „hledač talentů”, když budeš chtít. Seznam se s lektorem skvotovského kurzu tvorby deskovek – minimálně získáš skvělou inspiraci, co si zahrát.

Čau Martine, prozradíš nám, jaké hry sis za poslední týden (nebo dva) zahrál? 

Ahoj! Naštěstí pro tyhle případy mám aplikaci, ve které si trackuju, co všechno hraju, haha. Mezi poslední tituly patří moje oblíbená válečná hra A Song of Ice and Fire, kde jsem se utkal se svými Lannistery proti Noční hlídce; Duna Imperium s rozšířením Vzestup Iksu (vřele doporučuji); a v neposlední řadě jsem měl sezení se svou DnD skupinkou. 

Jelikož bohužel není neustále čas hrát, tak hraju hry i asymetricky na BGA (BoardGameArena), kde když na mě dojde řada, tak mi jednoduše dojde upozornění a já můžu udělat svůj tah. V poslední době jsem tam dokončil partie her Příští stanice: Londýn, Rallyman: GT, a také klasiky Stone Age.

Už několik let tě živí tvorba her, ale co jsi dělal před tím?

Měl jsem to štěstí, že se mi podařilo přetavit deskovkářské hobby v práci už v průběhu studia, takže krom menších brigád předtím, jsem se rozvíjel od hráče přes pořadatele deskoherních večerů až po komunitního managera a game designera.

Podílel ses na tvorbě Space Race, teď děláš pro Adam’s Apple Games, kteří jsou známí Neznámou planetou. Jaká je konkrétně tvoje role ve vývoji her? 

Vždycky záleží na konkrétním projektu a kdy do něj vstoupím. Někdy se může jednat o samotnou ideaci hry a následný design prvních prototypů. V případě Supermoon (nejnovější rozšíření k Neznámé planetě, které bylo nedávno komunitně financováno na platformě Gamefound) jsem přišel k procesu později, kdy vylepšuju schopnosti, balanc, samotné karty, či pravidla.

Preferuješ „ameritrash“, nebo „eurohry“?

V tomhle jsem opravdový měnivec, haha, mám rád skoro všechny typy her. Rád zkouším do šířky (tedy co nejvíc různých her) a v poslední době jsem začal zkoušet vláčkové hry a zároveň se ponořit do světa Warhammeru 40k. 

Řekl bych, že jsem někde mezi těmito termíny, mám rád, když hry mají v sobě trochu konfliktu, téma a náhodu, což jsou devizy právě ameritrash her. Ale ten pocit, když v opravdu přísné eurovce vám vyjdou všechny plány, jak můžete využít svoje zdroje a nahrát co nejvíc bodů, je boží.

Co jsou pro tebe ty nej hry? K čemu se rád vracíš jako hráč a co je pro tebe největší vzor jako pro tvůrce?

Vypíchnout pouze jednu hru by bylo nemožné a můj vkus se neustále mění podle toho, co hraju, takže kdybych měl zmínit pár her v poslední době, tak určitě Svět divů (u nás vydává Tlama Games), Barrage, Stars of Akarios, Obsession a určitě i DnD a figurkové ASOIAF, které jsem zmiňoval výše. 

Mezi vzory určitě patří designeři, kteří mě formovali jako hráče, když jsem teprve s deskovkami začínal (což byly především hry od Fantasy Flight Games), takže bych nemohl opomenout lidi jako Kevin Wilson, Corey Konieczka, či Eric M. Lang.

Co byly tvoje oblíbené hry v dětství? Můžou zaujmout i dnešní generaci nejmenších hráčů? Co by se na nich dalo z tvého pohledu vylepšit?

V dětství jsem šmudlil především videohry, haha. Klasiky pro mě jako Age of Empires, Ultima Online, Ragnarok Online, Warcraft, či následně populární World of Warcraft, na těchto titulech jsem vyrůstal a hrál je místo fotbalu. K deskovkám jsem se dostal skrze Dračí doupě, když jsem začal chodit do místního kroužku. Začínal jsem s hrami jako Bang, Munchkin či Arkham Horror. 

Určitě můžou deskovky zaujmout i ty nejmenší z nás! Pokud máte trable a nevíte co s prcky hrát, tak bych doporučil navštívit Deskovky pro tři bratry, asi největší českou komunitu hráčů na Facebooku, kde určitě dostanete dobré tipy. A co by se na nich dalo vylepšit? Netuším, spíš jim závidím, jaký mají výběr a jaká cesta před nimi v objevování nových skvělých her je.

Zjistit více

A co taková klasika jako šachy nebo Dračí doupě? Hraješ? 

Šachista ze mě rozhodně nebude, haha, doteď jsem se nenaučil, jak se jednotlivé díly mají pohybovat. Dračí doupě, Dungeons & Dragons, nebo obecně TTRPG (tabletop roleplaying games) mám v hluboké lásce. 

Mám ve skříni několik systémů, které bych rád vyzkoušel, jako například Blades in the Dark, Alien či The One Ring. Krom toho, že to byl můj vstup do deskoherního světa, je to naprosto unikátní zážitek a doufám, že i někdy přičichnu k jejich designu.

Má nějaká současná hra potenciál stát se legendou, která odolá zubu času a budou ji znát všichni?

Určitě! Ale doufám, že až se budou mladí designeři za 50 let učit o tomhle deskovkářském rozkvětu, tak se bude dávat důraz na tu nádhernou šířku a nabídku her. Přeci jenom legendární hra je pro každého něco jiného. Slovy mého oblíbeného recenzentského kanálu Shut Up & Sit Down, existuje hra pro každého.

Co vlastně znamená „mít nápad na hru“, aby se na tom dalo stavět a nebylo z toho třeba další „člověče“? 

Mít nápad na hru je super, ale designování je především o tom, jak člověk tenhle nápad dokáže přenést na stůl a jak ho dokáže rozvíjet. Je potřeba rozvíjet svoje kreativní svaly a zkoušet to. Přeci jenom každá hra nemusí být stoprocentně originální, i unikátní spojení zajetých mechanismů má své místo na trhu.

Vymyslet originální a pro hráče zajímavý průběh musí být hrozně těžké, ne? S kolika lidmi to konzultuješ?

Většinou především se svým týmem, jestli opravdu děláme hru, jakou jsme chtěli udělat, a jestli plníme své designové cíle, které jsme si stanovili. Může to být těžký a dlouhý proces, ale je potřeba tomu věnovat co nejvíce úsilí, protože jak začnete playtestovat, tak rychle uvidíte, zda vaše plány fungují, nebo selhávají.

Je nějaké téma, na které by se dala hra udělat jen těžko nebo vůbec? Čemu by ses raději vyhnul?

Myslím, že všechno jde překutat v dobře fungující deskovku. Témata mají většinou nějaké cykly, kdy se objevuje hodně podobných her, takže bych se maximálně snažil vyhnout hodně stejně tematickým hrám, ale to už je většinou v rukách vydavatelů, takže bych se tímhle netrápil.

Když vymyslím hru a budu k ní potřebovat speciální kostku, žetony nebo jiné prvky, mám šanci si v Česku sám zajistit výrobu a distribuci?

Všechno záleží na tom, jak velkou produkci chcete dělat. Je veliký rozdíl dělat 50 limitovaných kousků pro přátele a blízkou veřejnost a tisknout 1000 kopií hry. Výroba u nás má své plusy i minusy, takže pro každou hru je to individuální záležitost. Pokud byste nechtěli jít daleko od domova, tak v našem okolí (Německo, Polsko) je několik možností, které lze využít.

Jak dlouho trvá vyrobit hru od prvního nápadu po chvíli, kdy si ji můžeme koupit v obchodě?

Neřekl bych, že se to dá sjednotit do jedné časové jednotky, záleží na typu hry a jak ji chcete vydat. Jestli se bude jednat o menší hru, tak klidně v řádu několika týdnů už dokážete mít hotovou hru, kterou jen testujete. 

Pokud se rozhodnete hru nabízet vydavatelům (a nevydávat ji sami), tak vás může čekat dlouhá cesta v hledání správného vydavatele (a zároveň vydavatele, kterému se bude hra líbit).

Jak vypadá český svět hráčů deskovek? Jsme hodně hravý národ?

Jedním slovem – nádherně. Počet deskovek, které vychází, je čím dál větší a větší. Většina her, které ustály test času či jsou horké novinky, u nás vychází a hráči mají nepřeberné možnosti vybrat si tu správnou hru (a co si budeme nalhávat, když se podívám vedle sebe na svůj plný Kallax, tak málokdo skončí u jedné deskovky). 

Jde to vidět i na největších událostech, které se v Česku pořádají, jako například Animefest či ComicCon, deskovky jsou vždycky součástí programu a zabírají nemalou část haly veletrhů. 


Martine, díky za rozhovor, a vlastně i za tip. Nejbližší takovou událostí je brněnský Comic Con junior 21.–22. 10 2023. Ale kurz Jak vytvořit deskovku začíná už 16. 10. a rychle se plní. Tak brzo na viděnou!