10 kroků od hobby k práci | SKVOT
Skvot Mag

10 kroků od hobby k práci

Checklist ti pomůže zkontrolovat, jestli jsi ready vydělávat peníze tím, co tě baví.

10 kroků od hobby k práci
card-photo

ALONA LOGVINOVA

SKVOT Copywriter

18. srpna 2023 TIPY Článek

Každý z nás má oblíbenou činnost, která mu dělá radost. Někdo pracuje v kanceláři a ve volném čase tajně kreslí portréty. A někdo má rád fotografování mezi studiem a brigádou. A dříve nebo později vyvstává otázka: jak vydělat peníze tím, co mám rád*a  — a dokážu z kreativního koníčka udělat svou vysněnou práci?

 

Alyona Logvynova je studentkou kurzu ilustrace — plánovala být biotechnoložkou, i když většinu svého volného času věnovala kreslení. Nějakou dobu to byl jen koníček, ale později se rozhodla, že se ilustraci začne věnovat profesionálně.

Připravila kontrolní seznam, který ti pomůže pochopit, jak se koníček liší od práce — a jak vydělávat peníze něčím, co ti přináší potěšení

#1 Neděláš to jen pro sebe

Snad nejdůležitější rozdíl mezi koníčkem a zaměstnáním je ten, že práci děláš pro někoho. Jakmile si uvědomíš, že svůj produkt (ilustraci, fotku, video) často nevytváříš pro sebe, ale pro jiného člověka, je to okamžik vstupu do profese.

Prvním krokem je uvědomit si, že se budeš muset soustředit nejen na osobní požadavky, ale na požadavky druhých.

#2 Tvá práce se líbí ostatním

Je hezké dostávat pozitivní zpětnou vazbu od příbuzných a přátel a ještě hezčí (a důležitější), když ti cizí lidé chválí to, co děláš. To je dobrý signál, protože ti, kdo oceňuji tvou práci, jsou potenciální zákazníci.

Až si toho všimneš, začni svou práci sdílet – ať ji uvidí co nejvíce lidí. Existuje spousta různých sociálních sítí (od Instagramu a Twitteru po tematické stránky), kde se můžeš ukázat. Hlavní věcí je pochopit, že prezentace děl je stejně důležitá jako díla samotná.

#3 Chceš něčeho dosáhnout

Pokud chceš, aby tvá práce měla nějaké poslání, a často si říkáš, jak skvělé by bylo vidět svou kreativní práci v časopise nebo na výstavě, jsi na dobré cestě. Můžeš dát své práci smysl tím, že pro ni najdeš praktické uplatnění. Protože práce není jen tvoření, ale i řešení úkolů. Větší spokojenost s výsledkem můžeš získat tím, že si představíš, jak tvoje úsilí začne fungovat a přinášet výhody v reálném světě.

#4 Jsi ready realizovat nápady jiných lidí

V práci budeš muset plnit úkoly, které zadávají ostatní – pracovat podle briefu (a ne vždy to bude to, na co jsi zvyklý*á). Pokud tě to neděsí a spíš cítíš motivaci, pak jsi nejspíš připravený*á s profesí začít.

Jestli chceš zkontrolovat, jestli jsi ready pracovat na zakázku, požádej své přátele, aby ti zadali úkol, nebo najdi briefy volně přístupné (například na stránkách kreativních soutěží). Díky tomu budeš moci trénovat a pochopit, zda se potřebuješ koníčku věnovat profesionálně.

#5 Kritika ti neublíží

Zpětná vazba na tvou práci může být podpůrná i destruktivní. Je důležité pochopit, co je objektivně pravda, na čem je třeba zapracovat a co nestojí za tvoji pozornost.

Ve své práci se jistě setkáš s revizemi (čti kritikou), ale neměl*a by ses jich bát. Pokud vidíš věci jinak, prodiskutuj je se zákazníkem. Je tak pravděpodobnější, že dojdeš k řešení, které bude vyhovovat oběma stranám.

Pokud však máš pocit, že jakýkoli nepříjemný komentář může tvou práci ve tvých očích znehodnotit, pak bys měl*a se začátkem počkat. Protože v reálném životě dostaneš spoustu zpětné vazby – a ne vždy to budou komplimenty.

#6 Slovo „termín“ tě neděsí

Každá práce má určitý rozvrh a časový rámec – a musíš se jich držet, i když máš špatnou náladu nebo se ti prostě nechce. Když budeš pracovat na sebe, budeš si muset i samostatně přidělovat čas a další zdroje.

Sebeorganizace by se měla stát tvou superschopností. Až se příště ujmeš nového úkolu, stanov si termín a snaž se ho dodržet. Tímto způsobem si nejen zlepšíš sebekázeň, ale také určíš, kolik času ti zaberou jednotlivé fáze práce.

#7 Víš, jak správně ohodnotit svou práci

Objektivní posouzení, kolik úsilí/času atd. musíš práci věnovat, ti pomůže správně přistoupit k tvorbě ceny. Příliš vysoká cena může zákazníky odradit a příliš nízká cena může negativně ovlivnit motivaci, a dokonce podkopat autoritu kolegů (jejichž ceny jsou ve skutečnosti spravedlivé).

#8 Jsi ready si za to vzít peníze

Po vytvoření objektivní ceny za práci je neméně důležité později tyto peníze získat. Nejběžnějším schématem je 50% platba předem. Tento formát ti pomůže předejít nepříjemným situacím s neplacením nebo opožděnou platbou.

Dělat první projekty zdarma nebo barterem, případně vstoupit do pozice zákazníka a umožnit platbu po dokončení úkolu, je sice ušlechtilé, ale škodlivé.

#9 Jsi ready se donekonečna zlepšovat

Objednávky mohou být nepředvídatelné: možná budeš muset vytvořit 3D kopii Eiffelovy věže nebo podrobně nakreslit strukturu kmene javoru. A nikdy nevíš, kdy budeš potřebovat schopnost nakreslit nebo vyřešit Rubikovu kostku během minuty. Neexistují žádné zbytečné znalosti.

Kromě toho je pro tebe nesmírně důležité profesionálně růst, být v profesionálním infoprostoru a komunitě, komunikovat s kolegy a podobně smýšlejícími lidmi. Sleduj tematické filmy, čti knihy a články na dané téma – musíš si zvyknout na myšlenku, že znalostí nebude nikdy dost (prostě proto, že kreativní pole se neustále vyvíjí).

#10 Jsi ready čekat na úspěch

Když začínáš novou kariéru, neměl*a bys hned očekávat spoustu zákazníků a peněz. Je skvělé, když to tak u někoho je, ale musíš být připravený*á na intenzivní práci. Může to být obtížné – zvláště pokud přecházíš do nového oboru z jiného, ​​ve kterém jsi už něčeho dosáhl*a – ale jiná cesta není.

Tipy pro pozvolný start

Pokud máš fajfku u všech bodů tohoto kontrolního seznamu, nespěchej s výměnou své staré práce za novou hned teď. Schovej si tipy, které ti tento přechod usnadní:

  • #1 Připrav si finanční polštář. Výrazně ti pomůže zachovat klid a přistupovat k celé záležitosti s větším nadhledem. Pomůže ti také nezoufat, pokud se něco pokazí nebo si uvědomíš, že na radikální změny opravdu nejsi ready.
  • #2 Začni s prací na částečný úvazek. Zveřejňuj na prodej práce na základě vlastních nápadů. Časem budeš mít větší svobodu a kontrolu a začneš monetizovat svůj vlastní byznys. K tomu můžeš využít tematické platformy jako DeviantArt, ArtStation, tržiště a sociální sítě – od Instagramu po Tiktok.
  • #3 Absolvuj specializované kurzy. Poskytnou ti nejen aktuální znalosti, pomůžou vytvořit síť a přidat první díla do portfolia, ale také ti ucelí představu o budoucí práci – můžeš sám*sama sebe otestovat jako specialistu a rychle zkontrolovat, zda jsi opravdu ready na novou profesi.