JAK SE NENECHAT OŠKUBAT ANEB CENOTVORBA PRO COPYWRITERY | SKVOT
Skvot Mag

Jak se nenechat oškubat aneb cenotvorba pro copywritery

8 těžkých kroků k úspěšnému životu copywritera na volné noze.

Jak se nenechat oškubat aneb cenotvorba pro copywritery
card-photo

Veronika Tomášová

SKVOT copywriter

3. března 2023 COPYWRITING Článek

Cenotvorba je pro freelancery zásadní téma. Spadneš do toho rychle. Jednoho dne se rozhodneš pro copywriting a pak píšeš, píšeš, píšeš… A peníze nikde. Kde se stala chyba?

 

#1. Spočítej si náklady

Jak často přemýšlíš o cenotvorbě? Jako freelancer si sám/sama nastavuješ cenu za svoje služby a potřebuješ, aby byla výhodná pro tebe i pro tvoje klienty.

Začíná se od konce. Nejdřív si spočítej, jaké máš výdaje (bydlení, jídlo, koníčky…). Kolik peněz utratíš za měsíc? Přidej náklady na podnikání (notebook, elektřina, vzdělávání). Zvyšuješ si odbornost a profesně rosteš. Díky tomu se jednou dostaneš na vyšší cenu. Jaké kurzy, knihy a konzultace si plánuješ koupit a kolik stojí?

Každý měsíc platíš sociální a zdravotní pojištění. V roce 2023 tě minimální zálohy vyjdou na 2 944 Kč + 2 722 Kč a navíc se částky každý rok o pár set korun zvyšují. Časem se propracuješ i k dani z příjmu. Nemáš žádné firemní bonusy ani placenou dovolenou! Mysli i na finanční rezervu pro případ nemoci, nebo když se ti zrovna nebude dařit.

#2. Práce není jen psaní

Kolik hodin denně chceš pracovat? A kolik hodin denně se vůbec dá psát? Dej si pozor na jednu věc. Práce neznamená, že sedíš a píšeš. Věnuješ se spoustě dalších věcí: komunikuješ s klienty, voláš, odpovídáš na e-maily, sháníš další zakázky, vystavuješ faktury (to zrychlíš vhodnou aplikací), vzděláváš se atd.

Propaguješ se na sítích a buduješ vlastní brand. Potřebuješ nejen pracovat, ale taky jíst a dokonce i spát. Tohle se dost podceňuje. Nakonec ti samotné psaní pro klienty zabere tak polovinu času, který máš vyhrazený na práci.

Psaní má ještě jeden háček. Jedná se o kreativní činnost, těžko se dělá osm hodin v kuse. Když se podíváš, jak pracují úspěšní copywriteři, překvapí tě, že někdo píše 3–5 hodin denně.

Prostě vyfakturuješ (dostaneš zaplaceno) max. 80 hodin za měsíc. Teď vyděl číslo z bodu jedna číslem z bodu dva. Vyjde ti minimální hodinová sazba.

#3. Proklepni konkurenci

Jdeme zjišťovat, kolik jsou lidé ochotní za copywritera platit. Jak se daří konkurenci? Orientuješ se v cenách na českém trhu?

Když se podíváme na ceny, pěkně nám lítají. Nejnižší raději úplně vynecháme. Smysl má 300 Kč za hodinu u začátečníků. Copywriteři s praxí se dostávají na 800 Kč a ti nejlepší berou přes 1 000 Kč za hodinu.

První meta je 500 Kč za hodinu. Počítej navíc s tím, že na začátku přesně neodhadneš čas, který ti práce na zakázce zabere. Takže dostaneš nižší částku za hodinu, než jakou sis tak pěkně a pečlivě vypočítal*a.

Neinspiruj se jen cenou. Uč se od nejlepších, jak lépe psát. Zkušený copywriter Roman Věžník nakousl téma cenotvorby a efektivity na CopyCampu a přidal i pár fajn tipů.

Naše vycházející hvězda - Veronika Tomášová

#4. Neber všechno

Jasně, na začátku si nemůžeš moc vybírat. Ale brzy ztratíš motivaci, když si nic nevyděláš. Překvapivě výhodnější je pracovat zadarmo. Vyzkoušej neziskovku nebo stáž. Získáš texty do portfolia, reference a zpětnou vazbu (skvěle ti pomůžou v Česko.Digital).

Má smysl výběrové řízení, kde nejdřív chtějí text zdarma? Výjimečně. Víš, že zakázku pak klidně dají někomu, kdo se s tím neobtěžoval? Prostě jim sebevědomě napsal, že takhle nepracuje, a odkázal je na portfolio.

#5. Nepřepal začátek

Jedním extrémem je usilovný lov zakázek za každou cenu. Opačnou chybou je představa snadno vydělaných peněz. Vždyť copywriteři berou 1 000 Kč za hodinu!

Ano, ale museli se k tomu propracovat. Cena roste postupně, jak získáváš zkušenosti, zlepšuješ se a zrychluješ. Jak poznáš, že přišel čas? Máš dost zakázek i na příští měsíc.

#6. Hodina nebo normostrana?

Vyhýbáš se naceňování podle normostrany? Nemusíš. Hlavně si vždycky přesně eviduj čas, který prací na zakázce strávíš! Pak nebudeš mít problém s odhadem ceny za jednotlivé copy útvary. Zvládneš i výpočet ceny za 1 NS.

Když ti článek o délce 1,5 NS zabere 3 hodiny a nechceš umřít hlady, kolik stojí normostrana?

#7. Nestíháš? Zdraž!

Jak poznáš, že nadešel čas zdražit? Jednoduše: když máš tolik práce, že nestíháš. Méně práce. Více času. Více peněz. Paradox. Sláva, konečně přichází ta fáze, kdy stíháš spát.

Kdo to zaplatí? Neboj. Nemění se jen tvoje cena, mění se i tvoji klienti. Zlepšuješ se, roste tvoje know-how a začnou si tě všímat lidé, kteří mají zájem o kvalitní copywriting a jsou za něj ochotni platit.

#8. Zvykni si na zálohy

Hodně copywriterů nepracuje na smlouvu. Právně je to oukej. Co ale potřebuješ vždycky, je písemné potvrzení v e-mailu, co píšeš a kolik to bude stát. Pak vystavuješ zálohovou fakturu na část celkové částky (např. 50 % předem, 50 % po dokončení).

Je mi jasné, že když nějakou práci hodně chceš, tak to prostě neuděláš. Zkus aspoň trénovat.

Pořád máš chuť psát? Doufám, že ano. Psaní je skvělé flow a super práce.

 

Pokud se ti práce této juniorní copywriterky líbila, najdeš ji na LinkedIn.

#zjuniorasenioremzapártýdnů #seskvotem