Artbooky a s čím si je můžeš splést | SKVOT
Skvot Mag

ARTBOOKY A S ČÍM SI JE MŮŽEŠ SPLÉST

Proč artbook není ani ilustrovaná kniha, ani časopis, ale umění v podobě knihy?

ARTBOOKY A S ČÍM SI JE MŮŽEŠ SPLÉST
card-photo

YULYA MELNICHINA

SKVOT Copywriter

3. srpna 2023 UMĚNÍ Článek

Práce Laury Davidson

Slovo „artbook“ se stalo tak populárním, že je dnes již běžnou součástí téměř každé knihy o umění. Ale artbook není o umění. Artbook je umění.

K vytvoření artbooku, potřebuješ o něm vědět víc, takže se dozvíš, co to je a jak můžeš vytvořit artbook, aniž bys omylem vytvořil*a něco jiného.

 

Co je to artbook

V angličtině existují dva termíny pro definici umělecké knihy: artbook a artist’s book. Artbook je umělecká kniha a artist’s book (to, čemu říkáme kniha umělce) je umělecké dílo, které má podobu nebo funkci knihy.

Artbook nemusí splňovat nakladatelské standardy – důležitá je kreativita autora. Kreativitu lze rozvinout prostřednictvím ilustrací a koláží, výběrem materiálů, rozvržením a designem. Svoboda volby dělá z artbooku umělecký objekt.

Artbooky mohou být vydány v jednom výtisku nebo v celém nákladu. Samozřejmě, pokud se chystáš udělat z artbooku muzejní exponát, nepotřebuješ náklad. Pokud z něj ale chceš udělat sériovou produkci a prodávat ho, neobejdeš se bez kopií.

Umělkyně Laura Davidson vytvořila kolekci artbooků inspirovaných knihami, aby ukázala svou lásku k nim. Každá kniha z této kolekce je jedinečná – obálka je látková a všechny ilustrace jsou ručně kreslené.

 Výtvarnice M. Jordan Tierney vytvořila artbook, který má funkci knihy, s názvem Uchovává svá tajemství v jantarové sklenici, aby na světle nevybledla.

Jeden z artbooků Laury Davidson ve sbírce The Bookshelf Project (vlevo) a artbook v lékovce M. Jordan Tierney (vpravo).

Jak vytvořit zajímavý a kreativní artbook:

  • — použij netradiční materiály
  • — uspořádej obsah neobvyklým způsobem
  • — nech se inspirovat funkcí knihy
  • — přehodnoť podobu knihy nebo jejích částí.

 

S čím se zaměňuje artbook

Artbooky si mohou splést nejen nováčci, ale i zkušení tvůrci – zejména pokud má kreativní publikace v názvu slovo „artbook“.

Artbooky jsou často zaměňovány s obrázkovými knihami, ziny, komiksy a fantaskními uměleckými edicemi, přičemž mají mnoho společného: kreativní design, tvůrčí nápady a nekonvenčnost. Existují mezi nimi však i rozdíly.

Ilustrovaná kniha je obrázková kniha. Od artbooků se liší tím, že splňují nakladatelské standardy a mají jasný knižní formát.

Například v limitované edici knihy J. K. Rowling Famfrpál v průběhu věků vtáhnou ilustrace Emily Gravett čtenáře do světa knihy – ale to nestačí k tomu, aby se tato kniha dala označit za artbook. Postrádá totiž experimentování s materiálem nebo neotřelým obsahem.

Zin je autorská publikace, která vypadá jako miničasopis. Artbook a zin jsou si podobné v tom, že v obou případech se tvůrčímu řešení meze nekladou. Ale zin vždycky vypráví příběh, zatímco u artbooku to není hlavní – jde spíš o koncept, o polohu.

Tvůrčí přístup zinu spočívá především v obsahu, zatímco autoři artbooku věnují větší pozornost vizualizaci – designu, materiálu, formě.

Příkladem je časopis The Moon Zine, který vycházel každý měsíc po dobu tří let. Témata zinů byla různorodá: objevily se zde otázky týkající se jídla, hudby a módy, ale také témata jako „odkud se berou děti“, „letní prázdniny“ a „příšery“. 

Ziny vycházely v digitální i papírové podobě. To je další rozdíl oproti artbookům – ty nikdy nevycházejí v digitální podobě.

Komiks je příběh vyprávěný v obrázcích. Komiks lze snadno odlišit od artbooku podle hlavního kritéria: textu v bublinách. Dalším rozdílem je, u něj zde nedochází k žádnému překročení žánru, k žádným experimentům s materiálem.

Kromě komiksů existují také grafické romány, které jsou často zaměňovány s komiksy (a někdy i s artbooky). Jsou to v podstatě ilustrované příběhy. Jsou rozsáhlejší a obsažnější než komiksy, ale od artbooku se liší stejným způsobem jako komiks.

Například série grafických románů Luka Pearsona o Hildě není artbookem, protože forma je zde standardní a z hlediska provedení nepřináší žádná překvapení:

Kniha s prvky artbooku je kniha, u které autor netradičně zpracoval buď obsah, nebo obálku.

Pokud má vydání, které držíš v rukou, objemový efekt, používá pro knihy netradiční materiály, má pop-up a přílohy (karty, kartičky), samolepky a výstřižky – je pravděpodobné, že se díváš na artbook. Pokud je však samotný text prezentován tradičně – jedná se pouze o edici s prvky artbooku.

Například kniha Myroslavy Mudrak „Umělecký svět George Narbuta a vytvoření ukrajinské značky“ má prvky artbooku. Jsou zde stovky ilustrací, ukrajinské národní písmo, nestandardní uspořádání textu a další grafické prvky, ale formát obsahu je pro knihu zcela tradiční:

Když s knihami pracuješ delší dobu a chodíš na výstavy knih, začneš intuitivně chápat, co je a co není artbook. Aby sis však artbook nepletl*a s jinými publikacemi, pamatuj si: artbook je umělecký objekt, jehož základem je (v určitém formátu) kniha.

Takže když v muzeu uvidíš bílou košili s napsanými básněmi, je to artbook. Pokud narazíš na ilustrovanou sběratelskou edici nebo umělecké album s obrázky výšivek na košilích, nejedná se o artbook.