Ahoj, já jsem typograf: nice to meet you | SKVOT
Skvot Mag

Ahoj, já jsem typograf: nice to meet you

Co přesně dělá typograf a proč je důležitý.

Ahoj, já jsem typograf: nice to meet you
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

20. června 2023 GRAFICKÝ DESIGN Článek

Kdo je typograf? Co dělá a jak vypadá jeho běžný pracovní den? Proč je typografie důležitá a co je zmrzlina? Zmrzlina aka nejlepší kokinko ever made a typografie jako taková zmrzlina grafického designu. Zmrzlina grafického designu, díky které má celé dílo lepší a žádanější chuť. 

 

Typografie je, jak už ti asi došlo, součástí oboru grafický design. Velmi jednoduše ji můžeme označit za umění uspořádat písmena a text tak, aby byl čitelný, jasný a vizuálně přitažlivý. Cílem je bez pochyby zaujmout, ale jedině tak, aby to mělo hlavu a patu. 

Co je typografie? Kdo je typograf? A proč je to důležitá pozice? Tell me why [Supermode in the background].

Once again: typografie je… 

Typografie je tedy obor zabývající se výtvarným a technickým řešením písma. Ale to už víme, už jsme se to dozvěděli tady. Název vznikl spojením dvou latinských slov: typus (znak) a grafó (píšu). Smyslem a jakýmsi účelem typografie je umožnění jednoduššího čtení a vnímání textu. 

Zahrnuje fonty, vzhled a strukturu písma. Cílem těchto úprav a oprav je vyvolat určité emoce a předat konkrétní sdělení. Takže very briefly – typografie je to, co oživuje text. Když totiž text oživíš, bude lepší, bude se lépe číst a bude lépe prodávat, je-li to jeho smysl.

Zdroj: OoM Type

Vidíš, teď jsme náš text taky oživili. Hezký, ne? Teď si musíme zodpovědět otázku, proč je typografie vlastně tak důležitá. Typografie může: 

  • — předat důležité zprávy,
  • — vytvořit v textu hierarchii,
  • — (vy)budovat rozpoznatelnost značky,
  • — ukázat osobnost značky,
  • — vyvolat potřebný dojem či emoce,
  • — navodit žádanou atmosféru a tón,
  • — přitáhnout pozornost, 
  • — (vy)tvořit v textu harmonii a konzistenci.

 

Who is typograf? 

Zeptali jsme se experta, kdo je to typograf:

 

„Velmi zaneprázdněná osoba řešící každý bod, zaoblení a úhel ve tvarech písma, který pak ocení zase jen typograf.“ 

— Vojtěch Kollert, typograf

 

Krásné a zajímavé písmo ocení podle nás každá vidoucí lidská bytost, ovšem jen typograf ti bude umět říct, co konkrétně se mu na něm líbí a proč právě tohle funguje a dokáže zaujmout.

Vojtěch Kollert je typograf, grafický designér a majitel studia SpoluDesign a digitální písmolijny OoM Type. Všechna grafika v článku je tentokrát přímo od něj! 

Teď je Vojtěch navíc i lektorem našeho kurzu Základy typografie, na kterém získáš všechny potřebné informace k tomu, abys mohl*a zahájit svou typografickou kariéru v grafickém designu. Na kurzu pochopíš typografická pravidla a naučíš se tvořit rozvržení textů a obrázků. Vojtěch ti ukáže, jak nad typografií přemýšlet kreativně a logicky.

Často dochází k záměně typografa a grafického designéra orientujícího se na typografii. Typograf himself se věnuje tvorbě písma neboli fontů. Je to člověk, který dělá písma jako taková. Talentovaný typograf dokáže zajistit, aby písmenka a číslice vypadaly zajímavě a zároveň konzistentně napříč celým fontem.

Ale je to právě grafický designér se zaměřením na typografie, kdo vytváří layout stránky rozhoduje o finální podobě výsledného textového produktu. Jednoduše řečeno – grafický designér se zaměřením na typografii navrhuje formu a uspořádání písma a písmo stylizuje pro online a tištěné publikace. 

Typografova workflow a další srandy 

Mezi povinnosti, které typograf dennodenně vykonává, může patřit: 

— Navrhování a tvorba podob písem, které vylepšují značky klientů a zároveň vyhovují určitým fyzickým parametrům rozvržení. 

— Navrhování vlastních písem určených k prodeji nebo ke free užívání. Řešení jejich tvarosloví a technických parametrů tak, aby správně fungovaly v následném použití pro sazbu a nadpisy. 

— Někdy se typograf pere se situací, kdy se snaží vyřešit pouze konkrétní nápis, tedy „lettering“, který pak funguje jako logo samo o sobě.  

Grafický designér se zaměřením na typografii se věnuje: 

— Navrhuje layouty knížkám a jiným tiskovinám, ale také pro weby a jiné digitální výstupy. 

— Sazbě textů, tu umí kreativně rozvést a kombinovat s dalšími texty.

— Řeší, jakým způsobem typografii do formátu usadit a jaké použít výstupy. Volí různé techniky a materiály, aby ještě lépe podtrhl celý výsledek.

Samozřejmě nesmíme zapomenout, že i typografové by měli ovládat specifické skills, na základě kterých se jim bude pracovat jednodušeji. Právě díky nim budou ready zvládnout všechny úkoly, které před nimi stojí. Kreativita je základ a technika, ta je um. 

Bez debat je jasné, že typograf je člověk umělecky nadaný, který má cit a smysl pro detail. Navíc je to člověk, který ví, jak ze svého uměleckého (pro)cítění čerpat a jak tvořit mistrovská písma. 

Na pracovní náplň typografa jsme se zeptali opět Vojtěcha Kollerta, kterého jsme už dříve vyzpovídali v interview, dotkli jsme se jeho typografických začátků a došli jsme i k otázce Arialu. Dneska se od něj dozvíš trochu víc o životě typografa a vizuální identitě.

Jak vypadá tvůj běžný workflow? 

„Prohlížím si knížky, tumblry a weby. Inspiruji se často veřejným prostředím, kde jsou nápisy na každém kroku. Pak skycuji a tvořím v Glyphs.“ 

Co typograf ovlivnit nemůže, i když by někdy moc chtěl? 

„Náročnost zprodukování celého písma od A-Z.“

Jak najít svůj vlastní typografický hlas? A jde to vůbec? 

„Najít se dá jedině tím, že hledáme a nebo o to zakopneme. Někdo hledá na povrchu, ale ti, kteří se pouštějí hlouběji, často najdou, co ostatní nenašli. Běžte hledat!“

Zjistit více

 

Typograf, jeho vlastní slovo a nová tvorba 

Typograf je někdo, kdo zná cestu, jak svým klientům pomoct do hvězdných výšin úspěchu, a to tak, že pro ně tvoří skvostná díla v podobě funkčních fontů. Je to někdo, pro koho je důležitá flexibilita, ohebnost a tvůrčí řešení problémů. Je to odborník na písmo vzatý, schopný navrhovat a produkovat nové a nové fonty.  

Kdo ale rozhoduje o tom, kdy vytvořit nový font či sáhnout po již existujícím? Ano, je to tak, poslední slovo má grafický designér. Právě grafický designér orientovaný na typografii je ten, kdo ví, za jakých okolností využít ten či onen font. 

Na závěr ještě pár otázek pro Vojtěcha. 

Kdy je lepší nechat si písmo vytvořit na míru a kdy je lepší sáhnout po hotovém fontu?

„Situace mohou být různé. Například když nevíte co s penězi a rádi utrácíte za svou prezentaci – ale to se stává velmi zřídka.

Vhodná situace může být, pokud potřebujete v písmu mít nějaký specifický detail, který má korespondovat s vizuální identitou projektu nebo společnosti. V takovém případě není nutné vytvářet písmo úplně od začátku, ale může se upravit už existující písmo, které se upraví na míru dle potřeb. 

Dobrým příkladem může být písmo pro SK Slavia Praha, které vytvořila písmolijna Displaay ze svého písma Wallop. Brandové studio Touch, které dělalo redesign pro Slávii, chtělo do písma propsat detail hvězdy, který se do Wallopu implementoval.

Další zajímavý projekt písma na míru je slovenská identita úřadu ombudsmana Verejný ochranca práv od Andrej&Andrej. Ti do písma promítli znak vykřičníku, který je hlavním grafickým prvkem v identitě.

Někdy ale může nastat situace, kdy sháníte něco originálního, co ostatní nemají, například velmi specifickou kresbu písma, která je jasně rozpoznatelná už od prvního pohledu, nebo se naopak může jednat o specifický detail, který ostatní písma nemají. 

Zde bych si dovolil jmenovat náš custom font z OoM Type pro festival POP MESSE, kde chtěli vytvořit písmo, které bude zrcadlit šílenost festivalu, nebo prototyp písma pro město Prachatice, kde jsme zkombinovali bezpatkové písmo s drobnými serify odkazující na renesanční charakter města.

Někdy do písma potřebujete dostat piktogramy a jiné grafické prvky, kdy z písma uděláte užitečný nástroj nejen pro grafiky nebo programátory, ale i své zaměstnance. I oni můžou jednoduše a rychle ve wordu vyklikat potřebné ikony do prezentací nebo na papíry s dočasným označením prostoru v práci.“

A nakonec nás zajímá poslední věc: Jak moc je typograf ovlivněn přáním klienta a jak moc se může řídit vlastním přesvědčením? 

„To záleží, jak si to zvládne typograf odkomunikovat. Občas je dobré klientovi nevysvětlovat příliš všechny detaily, protože má pak tendenci s vámi řešit každou drobnost i tam, kam už jeho kompetence nesahají. Zároveň je ale třeba práci odprezentovat tak, aby se dostatečně cítil jako součást projektu a měl možnost se k výsledku vyjádřit. Vše v životě je o dostatečném balancu a zde to není výjimkou.“

Díky za rozhovor, nemůžeme se dočkat kurzu!