Nestyď se zeptat: Co dělá typograf? | SKVOT
Skvot Mag

Nestyď se zeptat: Co dělá typograf?

Vojtěch Kollert ti řekne, jak vybrat písmo pro projekt, jaké nedělat chyby a co jsi nevěděl*a o Arialu.

Nestyď se zeptat: Co dělá typograf?
18. května 2023 GRAFICKÝ DESIGN Článek

Když potřebuješ, aby texty byly na první pohled krásné jako obrázky, nebo aby naopak nevyčnívaly a splnily přesně svůj účel – jasně něco sdělit. Když chceš krásnou grafiku, ale nezapadají ti do ní žádné obvyklé fonty a vlastně by se ti líbilo mít ke svému brandu vlastní, zcela nové a originální písmo. Tehdy pozveš na pomoc typografa, který ti vysvětlí, co doopravdy potřebuješ, a střihne ti řešení na míru.

V typografii se teď můžeš vyprofilovat i ty, a to pod vedením Vojtěcha Kollerta, typografa, grafika a majitele kreativního studia SpoluDesign, na kurzu Základy typografie. Nejen rady pro začínající typografy, ale i Vojtěchovu cestu k fontům a oblíbené nástroje najdeš právě teď právě tady.

 

Vojtěchu, co tě přivedlo k práci s typografií a jak ses k této práci dostal?

Můj první kontakt s písmem bylo graffiti, které jsem aktivně dělal několik let jako nespoutaný mládenec. Fascinovalo mě vytvářet vlastní styly písem a hledat nové možnosti, jak písmo ohnout a ztvárnit. Bavilo mě hledat i různé technologické postupy, jak písmo psát. 

Nebylo to jen o sprejích, ale vytvářeli jsme si i vlastní náplně nebo hledali nové možnosti, jak naše jméno dostat na stěnu. Miloval jsem se sebevyjadřovat pomocí kombinací písem. Na střední škole jsem byl graffiti profláklý mezi všemi, a to včetně učitelů. 

Můj vedoucí ateliéru prof. Petr Svítil to nesnášel a odsuzoval mě za to, ale snažil se se mnou hledat řeč, a tak mi vykládal, jak za jeho študáckých let na UPRUM musel ručně malovat velké budovatelské nápisy různými styly písem (smích). Jednoho dne za mnou pan Svítil došel s knihou Nauka o písmu od Oldřicha Menharta, kterou mi daroval. 

Ta kniha byl můj gamechanger a věděl jsem, že chci dělat písma, ale trvalo mi ještě několik let, než jsem se dostal ke svému prvnímu funkčnímu fontu. Díky knize jsem ale začal vytvářet a kreslit své první abecedy na papír. 

Po střední škole jsem se dostal na FaVU VUT Ateliér grafického designu 2 pod vedením Mikuláše Macháčka a Terezy Hejmové. Jsem nesmírně rád, že jsem měl tyto skvělé pedagogy, kteří nám nechávali velký prostor pro vlastní seberozvoj v grafickém designu. A právě díky tomu jsem mohl maximálně využít svůj prostor pro vytváření písem. Téměř s každým úkolem jsem přicházel s novými a novými fonty. 

Jelikož jsem neměl nikoho, kdo by mě byl schopný technicky naučit, jak písma vytvářet, tak jsem se to učil sám neustálým zkoumáním a porovnáváním písem mých idolů, kterými byli bezpochyby Lineto, ABCDinamo nebo Heavyweight (zbožňuji práci Jana Horčíka, který má také graffiti pozadí a bavilo mě vždy u jeho autorských písem objevovat tento vliv).

Moje studium na Vysoké škole bylo v podstatě o probdělých nocích, kdy jsem objevoval možnosti vytváření fontů a snažil se nasát každou novou informaci. Jsem velmi rád, že nám Mikuláš s Terezou na ateliéru připravili skvělé workshopy s Heavyweight, ABCDinamo, Radimem Peškem nebo Davidem Březinou z Rosetta Type. 

S Radimem Peškem jsem pak měl možnost se potkat i mimo ateliér a povídat si s ním o tom, jak písma vytváří. Radim je velmi inspirativní osoba, která na typografii nahlíží úplně z jiných úhlů pohledů. Vyprávěl mi třeba, jak ho moc nezajímají proporce písma vůči tomu, jak vypadají jednotlivé znaky. 

Nebo jak zkouší písma vytvářet z hlíny nebo papíru a snaží se tak pochopit proces tvorby písma, který je o bílý a černý ploše. Byl to pro mě naprostý úlet slyšet od tak velkého typografa, že uvažuje nad písmem úplně z druhé strany, kam by mě ani nenapadlo se podívat.

Během studia jsem měl možnost být na stáži ve studiu Najbrt, kde jsem se potkal s Martinem Váchou (Displaay), který se později stal oponentem mé bakalářské práce. Martin mě tenkrát nasměroval, abych se snažil lépe pochopit technické zpracování a vytváření fontů. Odkázal mě na Filipa Blažka, který je neuvěřitelný profík ve svém oboru a v práci se softwary na písma. 

Kromě toho jsem absolvoval ještě jednu stáž ve studiu Mutanta, kde jsem měl možnost sdílet prostor se svými idoly a mástry na grafický design, jako Richard a Nikola Wild, Jan Brož, Martin Groch nebo Jakub Samek. Tato stáž byla pro mě velmi přínosná a inspirativní.

Od Nikoly a Jakuba jsem se snažil pobrat každou radu ohledně tvorby písma, protože byli absolventi UPRUM ateliéru typografie a měli za sebou už několik skvělých písmových projektů. Ale nejvíce mi utkvěl v paměti Honza Brož, který mi ukazoval nový svět grafického designu a jak jej vizuálně vnímat. 

Dodnes nezapomenu, když mi ukázal švýcarskou sazbu a rozplýval se tam nad perfektním zarovnáním řádku na konci sazby. Chtěl jsem, aby mě takovou sazbu naučil taky vytvořit, a on mi na to odpověděl „ne ne, neukážu ti to. Musíš si na to přijít sám. Kdybych ti to ukázal, tak z toho nebudeš mít takovou radost“. A měl pravdu. Trvalo mi to asi rok, než jsem přišel na to, jak to vytvořit, ale pocit z toho byl neskutečný. Honzo, díky!

Během studia se mi podařilo vytvořit několik funkčních fontů a měl jsem možnost si vytvořit i své první custom fonty pro HaDivadlo nebo vinařství Lahofer. Svoji grafickou tvorbu jsem pak v praxi vždy opíral o typografii a vytváření custom fontů. 

Se svými fonty jsem měl možnost se podílet na projektech, jako je Brno Bold, Pop Messe, Muzeum Novojičínska, Městská část Bratislava-Petržalka nebo Rejouice. Momentálně se po skoro 10 letech praxe snažím vybudovat svou vlastní písmolijnu OoM Type s Retail Fonty.

Zjistit více

 

Co považuješ za nejdůležitější prvky úspěšného designu?

Dobré zadání. Dobrou myšlenku. Kreativní přístup a spokojené publikum, pro které je design vytvořený.

Jaký typografický styl preferuješ a proč?

Rád sázím knížky frakturami. Pro budování značek preferuji výhradně písma renesanční kursivní. 

No dobře, kecám, nemám vyloženě žádnou preferenci stylu. Mám rád rozmanitost a velmi rád sleduju, jakým způsobem se dnešní typografie rozvíjí. Preferuji spíše kvalitní zpracování typografie. Velmi mě baví inovativní přístup k typografii skrze variable fonts, motion design nebo použití 3D. Kromě toho mám rád zpracovávání typografie reálným / zhmotněným / manuálním procesem. 

Jaký je tvůj oblíbený font a proč?

Mám velmi rád Arial, protože mě na něm vždy fascinovala jeho unicode verze, která má více než 50 000 znaků, a to všechno nakreslit je opravdu obdivuhodné. 

Kromě toho mi přijde velmi zajímavé pozadí, jak to písmo vůbec vzniklo. Často je negativně spojováno s Helvetikou jako její špatný konkurent a považuje se za vykopírování Helvetiky. Mně osobně to třeba tak nepřijde. Mnohem víc mě na Arialu baví vztah a navázání na Monotype Grotesk, se kterým sdílí tvarovou podobnost. Doporučuji se na to někdy podívat. 

Ať už si každý o Arialu myslí své, je to fenomén mezi písmy. Navíc když víte, jak ho správně použít, tak s ním uděláte skvělý design – jen musíte být dobrý designér. Například studio Only z UK vytvořilo skvělý Brand pro kreativní prostor PIRATE.COM, které je založené pouze na Arialu a výsledek je velmi svěží. 

Nebo Berlínské studio Hort toto písmo použilo v knižní edici „Bauhaus Taschenbuch“, stejně tak jej použilo studio HelloMe z Berlína pro identitu největšího berlínského divadla Volksbühne a výsledky s tím písmem jsou prostě skvělé. A to jen ukazuje, že pokud jste dobrý designér, který ví, jak typografii použít, tak vám k dobrému designu stačí písmo, jako je Arial nebo Times.

Jak se rozhoduješ, který font použít pro konkrétní projekt?

Záleží hodně na kontextu daného projektu. Písma se snažím vybírat tak, aby korespondovala s daným projektem a písmo dokázalo samotný projekt samo o sobě reprezentovat nebo ho připomínat. 

V případě vytváření custom fontů je zde velký prostor pro individuální úpravu písma nebo doplnění speciálních znaků, které si nesou nějaký specifický detail, který má přímou návaznost buď na grafické prvky a logo, nebo v lepším případě dokáže ozrcadlit projekt samotný. 

Například v projektu písma Gruppa Grotesk pro Muzeum Novojičínska, které jsme vytvářeli ve spolupráci s Jurajem Hatlasem a Jakubem Janebou, jsme se snažili písmem navodit rodinnou atmosféru skrze dojem pohádkového písma, které zároveň bude splňovat estetiku dnešních groteskových písem.

Jestli se nám to povedlo, posuďte sami, ale pro mě je rozhodně písmo nosič emocí a hodnot, a proto je velmi důležité umět vybrat správný font, který je dobře zprostředkuje. 

Co považuješ za největší výzvu při práci s typografií?

To, co jsem zmiňoval u Arialu, a to umět skvěle použít i zdánlivě nepoužitelné fonty. Dalo by se říct, že neexistují špatné fonty, ale špatní designéři. 

Samozřejmě existují i špatné fonty (smích), ale chci tím říct, že typografie není jen o výběru úžasného písma. Je to o pochopení, jak v grafickém designu fungují určité systémy, jako je bílá a černá, gridy, správná kompozice, umět najít danému písmu správnou velikost a polohu, kde se projeví přednosti daného písma.

Máš nějaký tip pro začínající grafické designéry ohledně používání typografie?

No, odkázal bych se na předešlou odpověď. Klíč není umět vybrat dobrý font, ale umět udělat skvělý design se zdánlivě špatným fontem. Tím nechci říci, že není důležité umět vybrat dobrý font, ale dobrý font není záruka toho, že dostaneme skvělý výsledek. 

Proto, pokud se naučíme vytvořit poutavý design i se systémovým písmem, znamená to, že jsme pochopili, jak umět písmu najít jeho přednosti ve vztahu nastavení správné kompozice, gridů, velikostí písma atd. vůči formátu, kde je písmo použito. 

Takže můj tip je – snažte se pochopit vztah mezi písmem a formátem, kde písmo bude použito. Prostředky, jak toho dosáhnout, můžou být různé a pro každého jedince jiné, ale je super, když si na to přijdete sami, abyste z toho měli radost. Jako já, když jsem si musel sám přijít na to, jak se vytváří švýcarská sazba. Ještě jednou díky, Honzo!

Jaký je tvůj názor na používání neobvyklých fontů v designu?

Co je neobvyklý font? Nevím, co si pod tím představit. Pro někoho to může být font výrazný svou kresbou. Pro jiného neznámé archaické písmo nebo snad nějaké experimentální písmo, které nepotřebuje respektovat běžné principy typografie.  

Já fonty vnímám jako komunikační prostředek nesoucí emoce skrze svoje vizuální zpracování. Pak nezáleží, jestli je písmo obvyklé, nebo neobvyklé, pokud odráží správně svůj předmět ke komunikaci s publikem.

Jaké jsou nejčastější chyby, které vidíš u začínajících designérů v oblasti typografie?

Osobně bych si tuhle otázku trochu upravil. A místo „začínající“ bych použil „příliš kreativní“ což se může pojit i s nováčky. 

U těchto designérů cítím potřebu používat příliš výrazná písma nebo za každou cenu v písmu udělat nějaký kreativní prvek a myslet si, že to zachrání vytvoření dobrého designu. Ale jak už jsem zmiňoval výše, je potřeba porozumět hlavně vztahům mezi písmem a formátem – a to se prostě nedá obejít ani nejlepším nebo nejvýraznějším písmem. 

Tím nechci odrazovat od používání výrazné typografie. Mám rád výraznou typografii, ale je potřeba vědět, jak to umět použít, a ne to hrát na zdánlivé trendy.

Jaké jsou nejlepší zdroje pro inspiraci při tvorbě typografického designu?

Mně osobně v tomhle otevřel oči Radim Peško, který mně ukázal, jak se na věci dívat z jiného úhlu pohledu. Myslím si, že je skvělý se umět podívat zpátky do historie na to, co už vzniklo. Vzít to, oprášit a použít se současným jazykem. Když se podíváme na současnou tvorbu písem, tak spousta fontů jsou remake starých fontů s použitím současného jazyka a vizuálních potřeb. 

Pokud bych měl být konkrétní, tak si myslím, že u nás v České Republice máme spoustu kvalitních designérů a typografů z minulého století, jako Zdeněk Ziegler, Ladislav Sutnar, Jan Solpera, Jan Rajlich, Rostislav Vaněk, Oldřich Menhart, Jiří Rathouský, Oldřich Hlavsa, Vojtěch Preissig a spousta dalších.

Jaký je tvůj názor na použití barev v typografii?

Myslím si, že na Ferrari patří červená, na Subaru modrá a na Porsche žlutá. Stejně tak k typografii patří černá a bílá, ale nemám problém použít červenou, modrou nebo žlutou.

Barvy vnímám jako další element rozvíjející emoce, které chceme komunikovat. Za mě je pak důležité, jak barva souvisí s danou věcí, a pokud tam je důvod, proč nějakou barvu použít, tak ať si je klidně typografie třeba Šmoulová nebo Tutti Frutti.

Jaký byl tvůj nejobtížnější projekt v oblasti typografie a jak jsi ho řešil?

Mým nejobtížnějším projektem je moje vlastní písmolijna OoM Type, na které pracuji už několik let. Pevně doufám, že se mi tento rok konečně podaří písmolijnu konečně zoficiálnět a spustit prodejní web. 

Je kolem toho spousta zařizování, které nesouvisí jen s kreslením fontů, ale i s kvalitním zprodukováním písma, jako jsou různé funkce písma, kerning, metrika, interpolace a hlavně správně vyexportované soubory. Také se musí řešit licence, které jsou jasné, srozumitelné a právně ošetřené. 

Často na to člověk nestačí sám a musí vytvářet užší týmy, aby byl výsledek odvedený profesionálně. Stojí to hodně úsilí, peněz a času. Tak doufám, že budu moci sklidit i nějaké to ovoce, třeba na podzim.

Jak bys popsal svůj typografický styl v jedné větě?

Kombinace různých stylů v jednom výsledku.

Jaké jsou tvé oblíbené nástroje pro práci s typografií?

Palice a dláto. Ale jinak ve většině případů to pak stejně tesám v Glyphs 3, který mi přijde jako nejdostupnější a nejlépe opracovatelný mramor.

Co tě motivuje k práci s typografií a jak se udržuješ motivovaný?

K práci s typografií mě motivuje typografie a motivovaný se udržuji motivací být motivovaný.