KPZ typografie: základní prvky a další srandy | SKVOT
Skvot Mag

KPZ typografie: základní prvky a další srandy

Typografův starter pack plný užitečných informací.

KPZ typografie: základní prvky a další srandy
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

9. června 2023 TYPOGRAFIE Článek

Písmo je základ všeho. Bez písma bychom nebyli. Nebo byli? Spíš fakt nebyli, protože jsme tvorové čtiví. A protože jsme taky tvorové tvořiví, vymýšlíme stále nové způsoby, jak s písmem pracovat. Jedním takovým způsobem je i typografie – grafická úprava. 

 

Typografie je umělecko-technický obor zabývající se tiskovým písmem. A i když ti to možná nepřijde, je všude kolem nás a setkáváme se s ní každý den. S typografií se setkáváme na webovkách, plakátech, v obchodech, zkrátka a jednoduše: opravdu všude. 

Protože stejně tak jako je kolem nás písmo, je kolem nás i typografie. A kyslík, hihi. 

Definice pro všechny definition lovers 

Už na středních školách jsme se učili, že definice je základ všeho. A že když neznáš definici, je to trochu problém. Bez definice nic nepochopíš. Tečka. 

Typografii tedy můžeme velmi snadno definovat jako vzhled textu. Je to jeden z nejdůležitějších prvků každé kompozice, a to jak v digitálním, tak ve fyzickém světě. Výběr písma může každý design změnit nebo rozbít. Pomáhá nastavit náladu a emoce jakéhokoli textu a má obrovský vliv na to, jak ho jako čtenář vnímáš. 

Je to právě typografie, kdo má moc měnit dobré a průměrné projekty ve výborné. Zároveň má ale taky moc proměnit špatný projekt v ještě horší. A nebo – což je nejhorší možný scénář – změnit skvělé projekty v total garbage. 

Typografie je umění. Není to o tom přijít a něco načmárat, za volbou správného místa stojí hodiny a hodiny práce. Stejně jako obraz není hned, není hned ani tohle. 

O tom, co je a není typografie a proč je a není důležitá se můžeš dozvědět na našem online kurzu Základy typografie, na kterém se během 13 lekcí naučíš, jak s písmem pracovat a jak nad ním přemýšlet úplně jinak. Kurzem tě provede Vojtěch Kollert, typograf a majitel studia SpoluDesign.

Zjistit více

 

Základy jsou základy

Ačkoliv se základy typografie naučíš na kurzu Základy typografie, neuškodí, když se s nimi seznámíme už teď. Ale jen trochu, protože my narozdíl od Vojtěcha nejsme žádní odborníci. Základní pravidla sice známe, ale to z nás mistry nedělá. Bohužel. Každopádně se vynasnažíme. Bude to taková nultá lekce.

Zdroj: TonerDepot.cz

Okay, let’s go! Představujeme ti základní prvky typografie, které potřebuješ znát, chceš-li mít slunce v duši a vydat se na dráhu profi typografa*typografky. 

#1 Typeface 

Typeface = písmo (řez písma). V typografii existují čtyři základní druhy písma: 

  • — serif
  • — sans-serif
  • — script 
  • — decorative

 

Než se ale pustíme do popisu jednotlivých písem, musíme si vysvětlit dva pojmy – a sice: typeface a font. Typeface je souborem písem, jejich variant, zatímco font je jeden ze stylů textu, který je součástí typeface. Pro zjednodušení tedy řekněme, že typeface se skládá z různých fontů.

A) Serif 

Písma známá také jako humanistický styl, přidávají na spodní část písmen malou linku. Serifová písma byla inspirována tradiční kaligrafií a jsou považována za nejznámější a nejstarší styly písma (některé zdroje uvádějí, že existují již od 15. století).

Serifová písma jsou známá jako formálnější styl, takže je můžete najít v novinách, knihách a časopisech. Jsou také přizpůsobitelná, protože většina z nich má kurzívu, tučné písmo, malá písmena a další možnosti. Vyznačují „patkou“ zobrazenou ve spodní části písmene, jednou z nejznámějších variant serifu je:

Zdroj: taylorhieber.co

B) Sans-serif 

Písma neserifová jsou populární od poloviny 20. století a mají spíše gotický charakter. Tato Jsou výraznější, tučnější a modernější. Známým bezserifovým písmem je:

Zdroj: freefontspro.com

C) Script 

Zakřivené, elegantní, kreativní a vlastně i docela umělecké styly písma, které se objevují od 20. století a velmi často vypadají jako ručně psané. Často jsou ale špatně čitelné, proto tady ale opravdu platí, že v jednoduchosti je síla. 

Příkladem je třeba:

Zdroj: pixelobster.com

D) Decorative / display 

Dekorativní písma jsou samá sranda, jsou originální, kreativní a často neformální. Používat je v dlouhých textech není nejlepší volba, hodí se perfektně na loga nebo třeba do titulků. 

#2 Hierarchie 

Na pořadí záleží! Hierarchie je pořadí, v jakém se mají různé části textu na stránce nebo obrazovce číst. Čtenáři umožňuje soustředit se na důležité, potažmo nejdůležitější části textu. 

Díky hierarchii se čtenář dobře orientuje v textu, ví, kde má začít a kam má jít dál. 

Tvorba takové hierarchie v textu je důležitou funkcí typografie. Opravdu jen na jejím základě čtenář pozná, které informace jsou důležité a které jsou naopak zanedbatelné. Hierarchii v textu můžeš vytvořit různými způsoby, ale pro představu jsou to prvky jako velikost textu, barvu textu a jeho okolí, kontrast a umístění nebo zarovnání

#3 Leading, kerning, tracking 

I v typografii se objevují a hlavně řeší mezery. Protože mezery jsou důležitou součástí textu. Jak jinak bychom byli schopni poznat, kde končí a začíná slovo? Ale to si nemusíme vysvětlovat, mezery přeci všichni moc dobře známe. 

Leading [ledding] je mezera mezi řádky textu. Kerning je pak mezera mezi dvěma jednotlivými znaky, kterou obvykle navrhuje návrhář písma, ale často ji lze upravit. A nakonec tracking, ten označuje celkový rozestup písmen v celém slově nebo pasáži textu. 

#4 Konzistence

Jako zlatou zásadu typografie bychom mohli označit právě konzistenci. A proč, ptáš se? Odpověď je velmi jednoduchá. Aby byl text dobře čitelný, je důležité, aby byl design dokumentu na jednotlivých stránkách nebo snímcích konzistentní. Použití příliš mnoha písem může vést k nepřehlednému a nehezkému vzhledu.

Dokument, prezentace či kniha, která má na každé stránce jiné písmo, barvy a design, bude vypadat neuspořádaně a zmateně a bude obtížné ji přečíst a hlavně pochopit.

Další srandy na konec 

Jasná věc, s písmem se toho dá dělat mnoho. A ačkoliv jsme si pár pravidel typografie řekli, je ti určitě jasné, že jich je mnohem víc než jen čtyři. Dalšími prvky jsou třeba bílá místa, barvy, kontrast nebo taky zarovnání. 

To všechno má svůj vliv na to, jak bude konečný text vypadat. Všichni totiž nejprve hodnotíme obal, pak až obsah. Když ale zmákneš základy, můžeš si s písmem vyhrát daleko víc. Třeba ho rozpohybovat.