Kineticka energie písma: jak oživit písmena | SKVOT
Skvot Mag

KINETICKA ENERGIE PÍSMA: JAK OŽIVIT PÍSMENA

7 příkladů, kde kinetická typografie má hlubší význam.

KINETICKA ENERGIE PÍSMA: JAK OŽIVIT PÍSMENA
card-photo

VIKA PUSHKINA

SKVOT Copywriter

24. března 2023 Článek

Existuje mnoho způsobů, jak text animovat – udělat ho „kinetickým“. Můžete jej natahovat, stlačovat, rozkládat a znovu skládat – jen pro písmeno A existuje 100 možností. Ale používat pohyb pro pohyb je zbytečné. Měl by přinejmenším zdůraznit podstatu toho, co píšeš.

Vybrali jsme sedm příkladů kinetické typografie, které kombinují vizuální stránku a další poselství.

Experimenty s kinetickou typografií

Kinetické typografické experimenty jsou animované typografické plakáty nezávislého designéra Duncana Brazzilla. Svou první práci v tomto duchu vytvořil v roce 2018, aby se „vymanil ze své komfortní zóny“ a naučil se nové věci. Postupně však Brazzilla začal přitahovat motion design a z „pouhého učení“ se pak stal silný projekt.

Každý plakát Kinetic Typography Experiments kombinuje minimalismus, typografii a animaci. Celkem Brazzil vytvořil 100 obrázků, z nichž 30 zveřejnil.

Podstata experimentů je jednoduchá: vezme se slovo a animuje se podle jeho významu. Například u slova move Brazzil ukázal sedm typů pohybu v sedmi řádcích: jeden se mění ve vzor, druhý se zužuje a třetí se rozmazává. A 3D význam tvůrce vyjádřil formou jediného nápisu, který se rozdělí na kopie:

Přínos: ukazuje, jak funguje kinetická typografie pomocí malých obrázků.

Logo Kings Place

Nové logo londýnského hudebního centra Kings Place je dynamický obrázek, který se proměňuje v čase spolu se zvukovou vlnou. V roce 2019 ho vytvořil umělec digitálních médií a webový vývojář Joe Pocciol ve spolupráci s londýnskou designérskou agenturou Studio Sutherland.

Cílem je přenést energii událostí na Kings Place pomocí zvuku. K realizaci této myšlenky napsali program SoundWaveMachine, který převádí zvuky na grafický záznam.

Grafy jsou zkombinované se statickým logem Kings Place: názvem napsaným písmy Champion Middleweight a Neue Haas Grotesk. Výsledkem jsou slova protnutá křivolakými čarami.

Statická část loga má vždy stejný tvar, zatímco grafika se může měnit v závislosti na zvolené skladbě. Například pro prezentaci značky jsme použili grafiku vycházející z jedné z Bachových suit, která v roce 2008 otevírala centrum:

SoundWaveMachine se bude používat také k propagaci nových akcí v centru. Organizátoři si budou moci vybrat skladby a kombinovat jejich vizualizace se svým logem. To pomůže vytvořit jedinečný subbranding založený na Kings Place.

Přínos: Příklad toho, jak může kinetická typografie udělat značku dynamickou.

Prezentace písma Söhne

Söhne je nové písmo od novozélandské společnosti Klim. V roce 2019 ho představilo newyorské designérské studio DIA, které se specializuje na kinetickou typografii. Nejedná se o jeho první neobvyklou práci: v roce 2018 vytvořil tým studia experimentální animaci pro Nike.

Tým DIA pracoval na prezentaci Söhne více než šest měsíců. Byla vytvořena ručně, bez počítačových efektů. Písmena byla „napsána“ tekutinou, poté postříkána nebo zředěna vodou a celý proces byl natočen. Výsledkem byla série analogových „filmů“ s písmem v hlavní roli:

V souvislosti s vydáním nového písma byly aktualizovány také webové stránky slévárny Klim Type Foundry, které rovněž obsahují prvky typografické animace. Vytvořilo ji designérské studio Springload.

Přínos: Příklad využití analogových technik k prezentaci textových projektů.

Aktualizace Curated Content Shop

Curated Content Shop je internetový obchod švýcarského média pro vizuální kulturu a design Curated Content. Prodává knihy, plakáty a nákupní tašky s originálními ilustracemi. Jednou z aktualizací byla řada produktů s typografií, která se začne pohybovat, když se na ni podíváte prostřednictvím aplikace rozšířené reality.

Grafiku vytvořil digitální umělec Xavier Monnay v roce 2020 speciálně pro konferenci Curated Content a newglyph wordlit. Akce byla věnována komunikaci v oblasti grafického designu. Monnay vyjádřil hlavní téma v trojrozměrné kinetické typografii, kde slova nekonečně létají přímo proti divákovi:

Po skončení akce byla tato typografie přenesena na zboží a „animována“: obraz na předmětech se pohybuje při prohlížení prostřednictvím aplikace Artivive v chytrém telefonu.

Přínos: Příklad různých způsobů použití jednoho výrobku.

Space Type Generators

Space Type Generators je webová stránka, která obsahuje řadu generátorů kinetické typografie. V roce 2019 ji spustil multidisciplinární umělec Kiel Muchelknaus – vytvořil 30 generátorů, ale na webu jich zveřejnil pouze deset.

Generátory se liší základními parametry a nastavením, které lze použít k úpravě textu. Všechny generátory používají výchozí šablonu textu – místo ní můžeš v pravém dolním rohu stránky napsat vlastní text.

V aplikaci Cylinder se trojrozměrný text otáčí v kruhu a můžeš měnit jeho rychlost, směr a velikost. V aplikaci Field se pracuje s textem, jako by se jednalo o list papíru v reálném prostoru. Můžeš ho například otočit na druhou stranu.

Existují i pokročilejší generátory. Například Morisawa – ve výchozím nastavení se text nejen pohybuje, ale také mění velikost v závislosti na umístění. Čím vyšší je řádek, tím větší je text. Pokud použiješ efekt Zrcadlo, obrázek se zrcadlí a stane se ještě složitějším.

Všechny generátory mají předvolby – sady nastavení, které automaticky mění text jedním kliknutím – a všechny umožňují měnit barvu pozadí a písma. V levém horním rohu stránky je také tlačítko Pride, které z textu udělá duhu.

Přínos: Ukazuje, kolik variant stejného digitálního textu existuje.

Emotivní typografie

Emotivní typografie je série animovaných typografických plakátů o životních událostech. Projekt vytvořil v roce 2020 zakladatel designového studia Seleqt Ridgved Sathe.

Celkem bylo vytvořeno 15 obrázků. Tvůrce se inspiroval každodenními těžkostmi. Všechny tyto problémy jsou univerzální, přesahují hranice kultur a zeměpisných lokalit: dopravní zácpy, kocovina, nutnost mazat fotografie na sociálních sítích po rozchodu.

Sati vypráví o situacích co nejjednodušeji. Bezcílnou zábavu na Instagramu ilustruje dvěma obrázky: po jednom příspěvku následuje další a tak dále dokola. A beznaděj namočených sušenek padajících do kávy zprostředkovala animací, kde z anglického slova sušenka „odpadne“ bis:

Přínos: Ukazuje, jak jednoduchá řešení mohou vyvolat živé emoce.

Artificial Intelligence Motion Graphic

Artificial Intelligence Motion Graphic je projekt začínajícího designéra Tama Hoanga o umělé inteligenci. Tam pro vizualizaci používá kinetickou typografii.

Projekt, který Hoang dokončil v roce 2019, se skládá ze šesti textových animací sestavených do jednoho videa. Každá z nich ukazuje oblast, v níž se umělá inteligence uplatňuje: vzdělávání, chytrá města, bankovnictví, medicína, automatizovaná doprava a robotika.

Hoang použil jednoduché symboly, aby jednotlivé oblasti srozumitelněji vysvětlil. Vzdělávání tak ve videu představuje knihu a medicína šroubovici DNA. Aby bylo minutové video vnímáno jako ucelený příběh, tvůrce rozředil text ilustracemi:

Přínos: Ukazuje, jak pomocí kinetické typografie mluvit o složitých věcech.