David Suda vol. 2 | SKVOT
Skvot Mag

David Suda vol. 2

Pro velký úspěch si tohoto krále kreativců ve Skvotu dáme znovu.

David Suda vol. 2
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

25. května 2023 KREATIVITA Článek

David je Creative Director pro WMC/GREY. Taky je předsedou spolku Art Directors Club. Jop, přesně toho, který ze svých řad nedávno vyloučil Marka Prchala. A v neposlední řadě je taky zachraňovačem kreativců, preventivcem vyhoření kreativních duší a zažehávačem nápadů. Vede totiž kurz Jak se stát úspěšným kreativcem.

 

Davide, takový ten úvodní představovací rozhovor už máš za sebou. Dnes to bude víc o kurzu. Těšíš se? 

No jistě! Vést kurz o kreativě má skvělou energii. Jsem v kontaktu s lidmi, kteří dávají pozor a jsou super vděční za vše, co jim povím.

Proběhl první stream. Tvoje dojmy? 

Měl jsem trochu obavy z online formy kurzu. Živý kontakt je těžké nahradit. Ale udělal jsem maximum pro interakci se všemi účastníky. V průběhu kurzu jsme měli možnost se bavit na skupinovém chatu, domácí úkoly zapojí do interakce úplně každého.

 

„Kurz od Skvotu jsem si moc užila, david Suda a jeho kurz Jak se stát úspěšným kreativcem byl super. Vzdělávání od Skvotu doporučuji všem, kteří na sobě chtějí pracovat.“

– Jana M.

 

Když jsi kurz tvořil, jaké byly tvoje hlavní cíle? A podařilo se ti je naplnit?

Naučit kohokoliv reklamní kreativu za 11 lekcí se může zdát být nemožné. Ale pokud se na kurz bude člověk maximálně soustředit a nabyté vědomosti bude hned zkoušet, určitě ho to dost posune. Já jsem nějaké podobné kurzy viděl a také četl několik knih o kreativě. Osobně se snažím vyvarovat tomu, co byly prázdný řeči, a dát tam vše, co mi přišlo přínosné.

Co tě na kurzu nejvíc bavilo? 

Pozitivní energie v naší třídě. Je vidět, že kurz lidi baví, vstřebávají všechny informace a zapojují se do workshopů. O to víc mě vedení kurzu baví.

 

„Objevili jsme recept na kreativitu! [...] Přejeme dobrou chuť a přijímáme další objednávky na vypečený obsah. Děkujeme Skvot Czech a David Suda!“

– kreativní tým

 

Změnil jsi nějak kurz na základě feedbacku od studentů?

Ano. Ne nikterak zásadně. Ale většinou šlo o drobnosti, které mně byly jasné, ale je potřeba je jasněji vysvětlit. Nejvýraznější změnou je přidání jedné celé lekce věnované Q&A. Ukázalo se totiž, že studenti mají své specifické dotazy a chtějí je se mnou probrat.

Dáváš feedback k úkolům. Jaké to pro tebe je? 

Je to hodně náročné. Ale protože se ukázalo, že to je pro studenty důležité, tak se snažím komentovat každý úkol. Na poslednim kurzu bylo 50 studentů, takže jsem si máknul a uvědomil si, ze pedagogická práce není úplně nejjednodušší profese.

Na konci kurzu se soutěží o GOLDEN SUDA award. Představíš nám trochu tuhle soukromou soutěž? 

Poslední domácí úkol a závěr kurzu jsem chtěl pořádně nakopnout. Proto jsem z něj udělal kreativní soutěž o trofeje ve dvou kategoriích. Studenti to děsně prožívali a strašně chtěli trofej vyhrát. Dobré to je nejen kvůli tomu, že do toho dáte vic než normálně. Ale taky vidíte řešení celé třídy na stejné zadání. A navíc jste v kůži porotce a rozhodujete o vítězi.

 

[...] Všechny myšlenky se mi v mozku pěkně rovnaly do pravidelného zástupu a vytvářely dokonalé vhledy do všech možných kreací. [...] Davidovo charizma pak už jen dotvářelo celou atmosféru skvěle strávených večerů v kolektivu stejně nabuzených kreativců. [...]

– Jakub S.

 

Máš nějaký tip pro lidi, kteří by třeba taky rádi vymysleli svého Leoprda? *Leoprd a VVrk jsou hlavními hvězdami reklamy na Kofolu, jednoho z Davidových kreativních počinů.

Nevymýšlejte maskota kampaně jen kvůli tomu, že chcete vymyslet maskota. Každá postava musí mít silnou motivaci ke značce, produktu nebo kampaňové myšlence.

Jak se ti učí kreativa? Spousta lidí by třeba řekla, že to ani nejde, ale my samozřejmě všichni víme, že kreativita je dovednost, která se dá rozvíjet.

Je to disciplína jako každá jiná. Jen její výuka nemá takovou historii jako třeba výuka jiných předmětů na normální škole. Navíc je zde kolize s vyučujícími. Idealni je kombinace aktivního člověka, co stále pracuje a nestal se pouhým teoretikem, a člověka, co je schopen dát dost energie přípravě kurzu.

Zjistit více

 

Když učíš, předáváš dovednosti. Je ale naopak něco, co se učíš od studentů ty?

Spíš zjišťuji, že si studenti procházejí těmi samými myšlenkovými procesy. 

Jaké typy lidí se hlásily do prvního běhu kurzu?

Velká část lidí dělala na pozicích příbuzných s kreativou a reklamou. Grafici, textaři, mladí lidé z marketingu. Byli tam ale i lidé, kteří se chtěli do kreativního oboru dostat a tohle brali jako vstupní kurz.

 

Celý minulý měsíc jsem se vždycky těšil na pondělí a středu večer, pravidelně jsem se učil kreativitě pod vedením "the one and only" Davida Sudy na platformě Skvot Czech. Tenhle kurz mě posunul o parník a já už si hledám možnosti dalšího studia. Díky a doporučuju všem.

– Daniel H.

 

Kdybys mě teď měl pozvat na kurz, jak by to vypadalo? Jsem docela cílovka, kreativní zásek je moje tajné indiánské jméno. Myslím, že se mi nad monitorem ve zdi pomalu vypaluje důlek…

Kreativni myšlení je zábavná hra s pravidly. Já tě ta pravidla naučím jak u nějaké deskovky. A uvidíš, že pak víš, po čem jdeš, co hledáš. Když na ten správný nápad přijdeš, hru vyhráváš.

Můžu se na tvůj kurz přihlásit, i když jsem děsně bussy a předpokládám, že budu na lekce koukat hlavně ze záznamu? Bude to i tak přínosné?

Hodně lidí to tak dělalo. Myslím, že treba třetina lidí to dala stoprocentně naživo. Zbytek měl pár absencí a dokoukával záznam. Jedna holka dokonce dala celý kurz ze záznamu a taky psala, že to bylo super. Kazdopádně doporučuju i ve sledování záznamu neztratit tempo a absolvovat kurz intenzivně, jak je plánováno. Dvě lekce týdně.

Co bys vzkázal svým minulým studentům, kteří tenhle rozhovor třeba čtou? Protože nás i tebe mají rádi.

Že je mám taky rád.

A co vzkážeš svým budoucím studentům?

Že se s nimi těším 29/5 na viděnou na první lekci. ♥

Děkujeme a těšíme se.