Co je Cinema 4D | SKVOT
Skvot Mag

Co je Cinema 4D

Kino, nebo co to vlastně je?

Co je Cinema 4D
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

2. května 2023 GRAFICKÝ DESIGN Článek

Ne, ne, nejedná se o 4D kino. Není to ani 5D kino. Je to Cinema 4D. S kinem to ale samozřejmě něco málo společného má. Nebo spíš hodně. Sílu 3D animace známe všichni a každý z nás jí byl alespoň jednou za život omámen. A právě Cinema 4D je ta kouzelná hůlka, díky které tahla magická kouzla vznikají. 

 

Otázka do pranice: viděl*a jsi někdy film, kde byly speciální efekty tak realistické, že sis ani trochu nebyl*a jistý*á, které z efektů byly vytvořeny počítačem? Jestli fandíš počítačově animovaným funkcím, superhrdinským filmům či sci-fi ságám, určitě už znáš sílu, kterou vládnou 3D animace, modelování a simulační technologie.

Let’s meet the magic: Cinema 4D 

Životně důležitý nástroj filmového průmyslu, ale také oblíbený nástroj architektů, inzerentů, stavebních dělníků a vývojářů her. To je Cinema 4D. Profesionální softwarové řešení pro 3D modelování, animaci, simulaci a renderování. Jeho rychlá, výkonná, flexibilní a stabilní sada nástrojů činí 3D pracovní postupy dostupnějšími a efektivnějšími pro profesionály v různých oblastech designu, pohyblivé grafiky, VFX, AR/MR/VR, vývoje her a všech typů vizualizací.

Zdroj: slant.co

Cinema 4D je široce uznáván jako jeden z nejjednodušších a nejdostupnějších 3D balíčků, které můžeš, když se naučíš, jak s ním pracovat, používat. Naučit tě s ním pracovat může třeba Josef Pospíšil na kurzu Cinema 4D. Během 12 výživných lekcí pochopíš, jak s programem pracovat a jak v něm tvořit ty nejvíc vymazlené animace. 

Moře možností? Moře možností   

V programu Cinema 4D máš opravdu moře možností. Mockrát „moře možností”? Snad ti to nevadí (mrk mrk). Každopádně, jak jsme si už řekli, jedná se o komplexní program pro tvorbu 3D grafiky. Zvládneš v něm všechno – od modelování po rendering. K modelování můžeš využít už vytvořené primitivní objekty, nebo je můžeš tvořit prostřednictvím polygonálního modelování, které funguje na základě bodů. 

Nechceme se opakovat, ale grafický software Cinema 4D je dost možná ten nejlepší program pro 3D grafiku ever. A to zejména i díky docela velkému počtu dalších modulů, díky kterým budeš moct vytvořit opravdu všechno, po čem tvoje grafické srdéčko touží. Modulem rozuměj další speciální přídavný program k základní verzi programu. 

V tuhle chvíli si můžeš zakoupit 10 dalších modulů. Pojďme se na ně podívat trochu zblízka: 

— Thinking Particles [tvorba částicových systémů]

— Hair [vlasy, chlupy, vousy… překvápko?] 

— BodyPaint 3D [pokročilé texturování a malování]

— Advanced Render [pokročilé nastavení renderingu]

— Dynamics [dynamika těles a trochu fyziky]

— MoGraph [Motion Grafika]

— MOCCA [animace postav]

— PyroCluster [vychytávky pro všechny grafické pyromany]

— Sketch and Toon [výsledek aka kresba]

— NET Render [rendering po síti]

 

Využití Cinema 4D

Zdroj: postperspective.com

Koťátka jednou zachrání svět! A Cinema 4D zachránil svět už v roce 1993, kdy vznikla první verze. Jiný program se mu těžko vyrovná, a to i v dnešní době. Ale abychom si nevymýšleli, konkurence je samozřejmě úplně všude, o tom není pochyb, takže i tady. Mnoho grafiků se tak rozhoduje mezi Cinema 4D a programy Autodesk Maya a Autodesk 3ds Max. 

Jedním z velkých výhod programu Cinema 4D je jeho dostupnost a intuitivní užívání. Začátečníci i pokročilí uživatelé často chválí čistý a nekomplikovaný design Cinema 4D a tvrdí, že si program mohli rychle osvojit prostřednictvím nezávislého výzkumu a praxe.

A kde všude Cinema 4D využiješ? Je pravda, že škála jeho využití, je opravdu široká. Od filmu přes reklamy až po architekturu. My se ale zaměříme hlavně na filmový průmysl, abychom si lépe a více prakticky dokázali představit, jaká kouzla a kouzlíčka tenhle program umí.  

Takže – seznam filmů, ve kterých bylo použito Cinema 4D (garantujeme, že znáš minimálně všechny): 

  • — The Girl with the Dragon Tattoo (česky: Muži, kteří nenávidí ženy)
  • — Spider-Man 3 
  • — Strašidelný dům
  • — Válka světů 
  • — Letopisy Narnie 
  • — Inception (česky nelogicky: Počátek)
  • — Polární Expres 
  • — Buchty a klobásy (Sausage Party) 
  • — Iron Man 3
  • — Velká oříšková loupež 
  • — Avengers: Endgame

 

Vsadíme se o, co chceš, že minimálně Letopisy Narnie znáš. Známe je všichni, stejně jako Pravčickou bránu, u které se natáčely. 

 

Zjistit více

 

Hurá do práce 

Teď už stačí jen instalovat program a hurá do práce! Už jsme zmiňovali, že 9. května 2023 startujeme kurz, na kterém se naučíš modelovat objekty, tvořit vizualizace a animovat? 

A pokud se na 3D animace ještě necítíš, existuje velká řada aplikací, se kterými taky uděláš pěknou parádu. Stačí si jen vybrat.