Nejvíc user-friendly appky pro tvorbu grafiky | SKVOT
Skvot Mag

Nejvíc user-friendly appky pro tvorbu grafiky

Hned po papíru a tužce. Grafika je totiž víc než kreslení.

Nejvíc user-friendly appky pro tvorbu grafiky
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

9. března 2023 GRAFICKÝ DESIGN Článek

Chceš začít tvořit a dělat grafiku, ale nevíš, jaké tools a aplikace používat? Už se neboj, Skvot ti jako vždycky kryje záda. A samozřejmě pěkně na čas přicházíme s výběrem těch nejvíc user-friendly aplikací, se kterými vytvoříš takovou grafiku, až budou oči přecházet. Truly.

 

Dělat grafika je snem mnohých z nás. Ono totiž podílet se na vizuální formě kampaně je dost přitažlivé. Cesta nahoru na horu je ale trnitá a není to hned. Ale jak se říká, trpělivost přináší růže, opakování je matka moudrosti a bez práce nejsou koláče. Tady můžeme uplatnit všechna tahle rčení. V kreativním průmyslu prostě musíš začít od píky. Bolí to, ale stojí to za to.

S grafickým designem to je možná ještě složitější. Naučit se správně tvořit, najít svůj vlastní umělecký hlas, zalíbit se, zlomit svoje ego a podvolit se. Doba není jednoduchá a za každým úspěchem stojí alespoň jedna malá oběť. Která bude ta tvoje?

Pokud si chceš ale nechat umést cestičku a rozběhnout se k vysněnému oboru v záři zapadajícího slunce s úsměvem na rtech (tak by to mohlo vypadat ve filmu o tvým životě), checkni náš kurz Grafický designér.

Ale teď už k těm aplikacím.

User-friendly aplikačky

Na začátku si ještě pojďme říct, že existují dva typy grafiky – rastrová a vektorová. Zatímco rastrová (bodová) pracuje s pixely, tu vektorovou tvoří křivky či jiné objekty. Známé aplikace a programy pracují spíš s vektorovou grafikou.

 Adobe balíček

Adobe balíček není neznámý ani kopytům, které múza rozhodně nepolíbila. Adobe Illustrator a Adobe Photoshop se již pravidelně objevují na nejvyšších příčkách žebříčků nejlepších grafických programů. Ačkoli se Adobe Illustrator může nováčkům jevit jako jedna velká džungle, dle všech možných zdrojů stojí za to. Možná je dokonce nejlepší grafickou aplikací ever made. Počáteční zmatení se tak opravdu vyplatí překonat. Adobe Illustrator tedy není zcela user-friendly pro nepolíbené, po chvíli používání se ale user-friendly stává a aspiruje na to, stát se tvým grafickým best bud.

— Canva

Aplikace Canva nabývá v České republice na popularitě až v posledních pár letech, proto se může zdát, že není až tolik známá. Což je ale chyba. V Canvě totiž můžeš vytvořit snad každý grafický materiál, šablony totiž opravdu na všechno (od letáků po reklamní bannery). V Canvě navíc můžeš vytvořit i supr čupr prezentaci, které PowerPoint nebude sahat ani po paty.

— Sketch

Program pro vektorovou grafiku, který má jednu vadu – je dostupný pouze pro Apple počítače. Sketch umí upravovat fotky a je určen pro designéry. Dle odborníků se s ním naučíš velmi rychle (takže do našeho výběru právem zapadá). Hodí se pro tvorbu maket a prototypů, přičemž je v tomto rychlejší než Adobe Illustrator, v případě jiných požadavků je však dobré zvolit jiný program.

— Corel Painter

Vedle Adobe patří k nejlepším grafickým programům. Najdeš v něm tužky, štětce, plátna, které vypadají víc než reálně. Pracuje s technologií umělé inteligence, aplikace je velmi intuitivní. Díky této umělé inteligence Corel Painter pozná, jakým způsobem kreslíš/tvoříš a tomu následně přizpůsobí všechny své funkce, samozřejmě co nejlépe.

— Gimp

Gimp představuje jakousi bezplatnou verzi Photoshopu. Můžeš zde upravovat fotky, ale zvládneš v něm i webovou grafiku. Objevují se zde nástroje, které najdeš i ve Photoshopu, jako například práce s kanály nebo grafické filtry. V Gimpu se objevují rastrové i vektorové nástroje, je kompatibilní jak s Windows, tak s macOS. S obrázky pracuje v maximální barevné hloubce v RGB.

— Inkscape

Nevyžaduje instalaci, je zadarmo, ale nemluví česky. Inkscape je vektorový grafický editor. Svými schopnostmi a nástroji se dost dobře podobá programům jako Adobe Illustrator. I když není tak dokonalý jako placené programy, zvládne tvořit texty, značky, měnit velikosti nebo třeba klonovat. Ani s tímto programem nešlápneš vedle, v magazínu Idnes byl totiž zvolen nejpoužívanějším grafickým programem.

Záleží na tom, kolik chceš investovat

Představili jsme ti aplikace a programy, s jejichž pomocí vytvoříš znamenité grafiky. A ačkoli jsou user-friendly, je to právě jen a jen na tobě, co si nakonec vybereš. Některé jsou zdarma, jiné za symbolický peníz, nákup dalších je třeba si promyslet.