Landscape design: Inspirace pro moderní a udržitelnou zahradu

Proměň svoji zahradu v biodiverzitní oázu klidu a zeleně.

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

Zahrady, zahrádky a předzahrádky jsou v Česku pro spoustu z nás srdeční záležitost. Dneska se podíváme na to, co je v nich momentálně IN. Současné trendy v zahradním designu se pořád vyvíjejí a hlavní roli hraje udržitelnost a ekologická odpovědnost. Tak trochu návrat k retro zahradě babi a dědy, ale na moderní vlně.

 

Trávníky a jejich alternativy

Vzorně zastřižený trávník po vzoru perfektně udržovaných anglických zahrad už není úplně top. Proč? Udržovat velkou zatravněnou plochu vyžaduje hromadu vody a péče. Navíc to není zrovna prospěšné pro přírodu a biodiverzitu.

Dnes jsou v módě spíš květinové trávníky – tak trochu návrat ke kořenům, doslova. Když ti mezi trávou vykvetou sedmikrásky, jetel nebo tymián, výsledek je nejen krásnější, ale taky mnohem úspornější na vodu a péči. I biodiverzita na tom vydělá.

Možná ti sousedův trávník připadá zelenější (když mu nezhnědne kvůli suchu a malé zálivce), ale ten tvůj bude rozhodně barevnější a plný života. A pokud tě klasický trávník omrzel úplně, můžeš ho klidně nahradit třeba dekoračním štěrkem a odolnými rostlinami.

Dešťové zahrady a hospodaření s vodou

Měli bychom si připustit, že počasí se nám poslední dobou pořád mění – jednou je sucho, jindy ti úrodu smetou přívalové deště. Právě proto se čím dál více prosazují dešťové zahrady. Jsou navržené tak, aby zadržovaly dešťovou vodu a tu postupně uvolňovaly do půdy. Výsledkem je menší riziko záplav a lepší zavlažování rostlin.

A pamatuješ na staré barely s vodou u babi na zahradě? Tak jejich čas zase přichází! Třeba v Botanické zahradě v Praze jedou na udržitelnou dešťovku už od června 2022. Tam ale mluvíme o systému za miliony. Na domácí zahradě si bohatě vystačíš s barelem pod okap, jako to dělali naši praprarodiče.

Jednoduché systémy pro záchyt dešťové vody
Zdroj: www.watercache.com

Původní a zdomácnělé rostliny jsou skrytý poklad

Pěstovat exotickou palmu je možná cool, ale do zahrady si dej spíš takové rostliny, které jsou přizpůsobené našemu klimatu.

Tady v Česku máme štěstí na krásné a odolné rostliny, jako jsou sedmikrásky, levandule, kopretiny nebo růže. S potěšením ti na nich spočine oko a navíc lákají užitečný hmyz a podporují místní faunu.

Takové rostliny se postarají o tom, že tvoje zahrada bude ekologicky hodnotná a plná života a to i v případě, že si té biodiverzity na první pohled třeba ani nevšimneš. Ale věř, že bez té drobotiny v hlíně bychom se na zemi neobešli.

Zjistit více

Co Čech, to zahrádkář… a pěstitel

Léto bez domácích rajčat nebo cuket od sousedky? To snad ani není léto! Většina z nás si chce na zahrádce vypěstovat vlastní zeleninu nebo bylinky. Klasické záhonky jsou pořád oblíbené, ale čím dál více se do popředí dostávají i vertikální nebo vyvýšené záhony.

A potom je tady ještě trend edible landscaping, který v roce 1986 ve své knize „Designing and Maintaining Your Edible Landscape Naturally“ zpopularizoval krajinářský architekt Robert Kourik, fanoušek funkčního propojení krásy s užitkem.

Tenhle zajímavý koncept integruje jedlé rostliny do tradičního designu, takže místo tůjky vysadíš jabloně, do trávníku vyseješ bylinky a zelenina ti může růst mezi okrasnými květinami. Často taky zahrnuje prvky permakultury (soběstačného ekosystému).

Cílem je vytvořit zahradu, která je dlouhodobě udržitelná a vyžaduje jenom minimum externích vstupů – vody a hnojiva.

Ukázka zahrady založené podle konceptu Edible Landscaping
Zdroj: www.gardeners.com

Málo místa? Vrstvi!

Proč se držet při zemi, když můžeš i na malém prostoru pěstovat hromadu rostlin? Vertikální zahrady jsou trend, který se uchytil hlavně ve městech, v malých zahradách a dokonce i v bytech. Tahle inovace k moderní zahradní architektuře určitě patří.

Vertikální zahrady jsou vhodné nejen pro pěstování zeleniny a bylinek, ale taky pro trvalky, kapradiny nebo sukulenty. Můžeš si tak vyšperkovat třeba stěnu terasy nebo vytvořit celou živou pergolu.

Vertikální zahrada plná zeleně
Zdroj: niluferdanis.com

Vodní prvky v zahradní architektuře

Když chceš na zahradě vodní plochu, nemusí to nutně být zapuštěná nádrž plná chemie ani klasický kulatý bazén z hobbymarketu.

Dneska jsou v kurzu přírodní bazény. Využívají přirozenou filtraci, takže nepotřebuješ žádnou chemii a navíc si krásně rozšíříš biodiverzitu zahrady. Péče o takový bazén je přirozenější – obstarat rostlinky, manuálně vybrat nečistoty, přidat přirozené bakterie pro vyladění nového ekosystému…

Stejně si trochu mákneš, ale pořád je to práce na zahrádce a ne zkouška z bazénové chemie. Taky odpadá vypouštění před zimou a napouštění na jaře. Tuhle přirozenou krásu si vychutnáš v každém ročním období – pokaždé trochu jinak.

Přírodní bazén (projekt Tennessee Swimming Hole)
Zdroj: www.totalhabitat.com

Příklady českých přírodních zahrad

Chceš omrknout, jak taková moderní udržitelná zahrada vypadá v praxi? V Česku máme přes 100 zahrad zapojených do projektu Přírodní zahrada, kde můžeš čerpat inspiraci. Tady je pár tipů, kam zajít:

Zahrada u domu v Hradci Králové

Když se sem vypravíš po předchozí domluvě s majitelem, uvidíš, kolik krásy se vejde na plochu 800 m². Louka, kompost, ovocné stromy a keře v rovnováze s okrasnými druhy. A taky dvě jezírka.  

Přírodní soukromá zahrada s jezírkem v Roudničce (Hradec Králové)
Zdroj: prirodnizahrada.eu

Odpočinková zahrada v obci Lukov

Krásnou obecní zahradu najdeš taky v malé vesničce Lukov na Vysočině. Nechybí v ní ani lavičky, stromy, houpačky pro děti, květinový trávník nebo bylinková spirála.

Odpočinková obecní zahrada v Lukově u Moravských Budějovic na Vysočině
Zdroj: prirodnizahrada.eu

Přírodovědná stanice Kamenačky

V Brně židenicích najdeš nádhernou zahradu o rozloze 2100 m² s ukázkami biotopů Jižní Moravy, potokem, ohradou s domácími zvířaty, ohništěm i hrací loučkou. Můžeš se sem zajít podívat celoročně po předchozí domluvě.

Ukázková přírodní zahrada přírodovědné stanice Kamenačky v Brně Židenicích
Zdroj: helceletka.cz

Bezinková zahrada

Tuhle nádheru si užívají děti v Praze – konkrétně ty, které chodí do ZŠ Járy Cimrmana Lysolaje. Mají tam vodní jezírko pro ryby a žáby, suchou zídku pro ještěrky a další užitečnou havěť, stavby z živého vrbového proutí nebo broukoviště. Tomu říkáme parádní školní zahrada!

Nádherná multifunkční školní zahrada u ZŠ Járy Cimrmana Lysolaje
Zdroj: http://www.zs-lysolaje.net

Zahrada jako oáza pohody a udržitelnosti

Moderní zahrada už není jenom o pečlivě zastřiženém trávníku. Dnešní trendy směřují k tomu, aby zahrady byly krásné a zároveň i praktické a šetrné k přírodě. Květinové trávníky, systémy na zachycování dešťové vody, původní rostliny nebo třeba vertikální truhlíky – to všechno ti pomůže vytvořit místo, kde se budeš cítit dobře ty i příroda kolem.

Malý balkón, úsporná předzahrádka nebo velká plocha – vždycky je tady způsob, jak zahradu udělat zajímavou, udržitelnou a plnou života. Je to zkrátka místo, kde můžeš relaxovat, tvořit a být blíž přírodě. Tak si nasaď slušivé zahradní rukavice a přetvoř svoji zahrádku na (eko-friendly) oázu pohody!

Webdesign — CREVV.COM