PŘELET NAD KREATIVNÍM HNÍZDEM PR | SKVOT
Skvot Mag

Přelet nad kreativním hnízdem PR

Ne každá kreativní PR kampaň je dobrá, ale každá dobrá PR kampaň je kreativní.

Přelet nad kreativním hnízdem PR
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

16. prosince 2022 KREATIVITA Článek

Mělo by být PR kreativní, nebo by se mělo držet zažitých pravidel a zůstat nohama na zemi? Není ale snad pravda, že právě ty nejbláznivější nápady v lidech rezonují déle než nápady, které už tu byly? 

 

V kreativním průmyslu je originalita tou nejdůležitější hodnotou, další hodnotou pak může být užitečnost. Vykrádat nápady ostatním se za prvé nedělá a za druhé nevyplácí (yumm yumm yumm, je to fresh, mám to rád… že?). Právě proto by každá PR kampaň měla být co nejkreativnější. Jedině tak si značky všimnou nejen lidé, ale i média. 

PR je…

Pojem PR známe snad všichni. Public relations, zkráceně tedy PR (česky vztahy s veřejností), jsou jednou z nejdůležitějších složek vnější (ale také vnitřní) propagace firmy. Díky dobrému PR může firma vybudovat, udržet a zlepšovat svou dobrou image a pověst. Zároveň buduje vztah firma – vnější svět. 

PR má na starosti PR manažer. Co jeho náplní práce? Na starosti má vztahy s veřejností. Stará se tedy o komunikaci s novináři a médii i se zákazníky a klienty. PR manažer je ten, kdo firmu zastupuje při veřejném vystupování a dělá jí tzv. dobré jméno. PR samozřejmě úzce souvisí s marketingem a reklamou, ale mnohem více se zaměřuje na komunikaci. 

Klasický pracovní den PR manažera vypadá asi nějak takhle: ráno pořádá tiskovku a poskytuje rozhovory různým médiím, pak následuje pracovní oběd, po něm píše tiskové zprávy a distribuuje je, tvoří newslettery a stará se o socials. Večer jde omrknout, jak se vyvedla další akce, kterou pořádá. Přes den se tak vůbec, ale vůbec nenudí. 

I PR dělá kampaň 

Obor public relations je přímo závislý na budování vztahu s veřejností, tudíž tento vztah dlouhodobě buduje, živí a podporuje. Ztratit tento vztah je jako přijít o obě ledviny. Finito. Všechny strategie jsou předem plánované, PR oproti reklamě cílí na celkovou propagaci firmy. Atributy, které by takové propagaci neměly chybět, jsou cílevědomost, dodržování etiky, soustavnost, ale také oboustrannost. Pro firmy je totiž důležité, aby byl tento vztah vzájemný. A úkolem PR je, jak jsme si už ale řekli, budovat.

Příprava na kampaň a kampaň jako taková podléhají analýze, která zkoumá postavení dané firmy – to, jak je společnost vnímána. Pak je sestaven PR plán. A tady přichází na řadu kreativita. 

Kreativní křídla public relations 

Běžnou dnešní praxí je, že si firmy na svou propagaci najímají specializované PR agentury, které totiž vědí, co dělají. Což dává smysl. Je to, jako když si poprvé sedneš za volant, taky nevíš, co máš dělat a necháš zkušenějšího řidiče, aby ti vysvětlit, co a jak. Tady to funguje obdobně. Za sestavením PR plánů často stojí kreativní ředitelé daných agentur. Společně se svým týmem přicházejí s novými (hlavně originálními!) nápady a dávají strategii jasnější obrysy. Nechat si poradit je totiž vždycky dobrý nápad. 

Být crazy se v našem kreativním průmyslu zpravidla vyplácí, ale je to risk. Zároveň se taky říká, že risk je zisk. Důležité ale je zůstat nohama na zemi a nelítat až do nebeských výšin. Kreativita je potřeba i v PR. Obyčejným sloganem zaujmeš málo lidí, zato skvělý slogan ti může získat nové zákazníky. S dobrou kampaní se samozřejmě pojí i změna vnímání firmy. Díky dobré PR kampani se firma může přiblížit k určité subkultuře, které se ještě dosud nedotkla, může si otevřít obzory a vyrazit na rozbouřené moře. Kreativní ředitel je na tomto moři kapitánem, který pevně drží kormidlo, protože tohle není jeho první plavba. 

Chceš se taky stát silným kapitánem, kterého nevyleká ani Kraken? Promysli svou účast na kurzu Kreativní ředitel a začni vést nejen PR kampaně, ale také tým lidí, který ti bude zobat z ruky. Ne proto, že budeš drsoň, ale protože budeš hvězda. Kreativní hvězda.