Podzimní tipy od Skvotu: Jaké akce nás čekají? | SKVOT
Skvot Mag

Podzimní tipy od Skvotu: Jaké akce nás čekají?

Skvotí občasník a podzim 2024 kulturní perspektivou.

Podzimní tipy od Skvotu: Jaké akce nás čekají?
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

9. září 2024 TIPY Článek

Ještě nemáš plány na podzim 2024 a chceš si nějaké udělat? Good for you, v našem kulturním občasníku totiž objevíš, co za akce nás čeká a nemine. Připravili jsme pro tebe přehled, se kterým se můžeš kulturně vyřádit. Na podzim 2024 nebudeš kulturní akce stíhat ani počítat, mrk mrk.

 

Život je někdy o tom plnit si sny a nebo si jen plnit svoje dny skvělými zážitky. Takže vlastně těmi sny. Dneska můžeme za sen považovat skoro všechno – nové boty, dovolenou na Maledivách, vlastní byt, nebo třeba taky koncert oblíbeného interpreta.

Pojďme se společně podívat na to, kde si budeš moct plnit svoje sny na podzim 2024. Kultura přechází z letní fáze do podzimní, my převlékáme outfity a pomalu, ale jistě vcházíme do dalšího ročního (i životního, maybe) období.

Music is the temple of mine

Ano, je to tak, i podzim bude plný koncertů a milovníci hudby se určitě a rozhodně nebudou nudit. Někdy se může zdát, že jen Praha žije hudbou, ačkoliv jí žije celý náš český svět. Jelikož ale nejsme hudební magazín, spíš jen tvůj průvodce světem kreativy, vybrali jsme pár koncertů, na které bychom třeba šli i my sami.

— 21. září: AURORA ve Sportovní hale Fortuna

Ach kdo by neznal Auroru a její vílí hlásek. Tohle je koncert, na kterém určitě nechceš chybět, jestliže fandíš alternativní indie hudbě. Tohle tě chytne za srdíčko.

— 27. září: Pulz: Berlin Manson + FVLCRVM v Palác Akropolis

Slovenská hudební scéna je v rozkvětu a pořád a pořád přináší nové talenty. Berlin Manson ani FVLCRVM možná takovými novinkami nejsou, avšak jejich hudba je originální a svým způsobem nezapomenutelná. Říká se totiž, že si ji jednou poslechneš a nemůžeš přestat.

— 2. října: Anna Vaverková v Café V lese

Česká popová zpěvačka vystoupí ve vršovickém Café V lese. Se svým hlasem i texty ti zajistí klid v duši i v srdci.

— 17. října.: Dušan Vlk opět ve Fuchs2

Východoslovenský alternative rapper – asi nemusíme víc představovat. O Dušanovi Vlkovi už každý stopro slyšel.

— 18. října: Pulz: P/\ST + Cringe Prince + Hihihahaholky v Palác Akropolis

Palác Akropolis je jednoduše ideálním prostorem, kde se potkat s dobrou hudbou. A tu představují všichni tři vystupující interpreti. P/\ST, pražská dvojice, která spojuje rap a instrumentalismus, Cringe Prince, který vlastně není tak moc cringe a k tomu Hihihahaholky, které kombinují poeticko-ironické texty a alternativní rap? Recept na dobrý večer.

— 14. listopadu.: Elderbrook v SaSaZu

Elderbrook se žánrově řadí do skupiny pop, dance, elektronika a tech house. Jeho hity určitě znáš a možná si je často prozpěvuješ nebo pouštíš, když chceš vypnout. A v listopadu s ním můžeš vypnout na celý večer, bereš?

— 15. listopadu: Martin Solveig v Roxy

Martin Solveig, no words needed. Jeho hity jako Hello nebo Intoxicated nás (všechny) přiměly k tomu poslouchat elektronickou house hudbu, protože jsou chytlavé a protože jsou fajn. A jestli si chceš tuhle dobu připomenout, máš šanci.

Zjistit více

Protože umění není nikdy dost

Ale fakt nikdy. O tom svědčí třeba to, že výstav je tolik, že z nich přichází rozhodovací paralýza. Přehled výstav moderního umění jsme zpracovali v našich letních tipech, tentokrát se ale pojďme zaměřit více na divadlo.

— A Study of Losses

Divadlo, magický realismus, trocha cirkusu, život a dějiny. To jsou přísady receptu A Study of Losses – představení švédského souboru Kompani Giraff. Perspektivou cirkusu tě provedou dějinami a významnými výstupy i pády. Možná nabourají celý koncept historie, možná ti dají nový pohled na věc, možná to bude jen dobré divadelní představení. To už musíš zjistit sám*sama.

— Shrex: Hra o přežití

Kdo sledoval Saw, bude mu tahle hra připadat povědomá. Je v ní ale mnohem víc, než se na první pohled může zdát. Pražské Rock Café tě vtáhne do téhle absurdní komedie a přiměje tě zamyslet se nad všemi, pro Gen Z, palčivými tématy jinak než doposud.

— Amerikánka

Tereza Ramba a Eliška Křenková v hlavních rolích divadelní hry v režii Viktora Tauše na prknech divadla Jatka78. Příběh o dívce z dětského domova a o hledání vlastního místa ve světě. Příběh o odvaze, příběh o touze žít, ale i příběh o hledání sebe sama.

— Čekání na Kokota

Soubor Maso Krůtí v Divadle NoD uvede (už dnes) svoje absurdní drama o milostných vztazích. Drama totiž táhne a vztahy jsou a vždycky taky budou velké téma, které zajímá nás všechny. Cílem je vyvolat trochu kontroverze až bizáru a také společně nahlédnout do nitra vlastních vztahů.

Kdo nefestivaluje, jako by nebyl 

Festivaly nejsou záležitostí jen letních měsíců, i když si to mnozí z nás (stále) myslí. Festivaly trvají celý rok, ačkoliv ty letní jsou možná ty nejlepší a nejvíce nabité. V létě dominují hudební festivaly jako Colours of Ostrava, Pohoda, Grape, Rock for People, ale i na podzim jich není (a nebude) málo.

— 9. – 15. září: Tancesraz 2024

Miluješ tanec? V tom případě o tomhle festivalu určitě víš. Je to totiž taneční festival, který si dal za cíl propojit světy urban dance a contemporary. V rámci dvoudenního programu se můžeš těšit na dance competition, ale i na divadelní představení.

— 23. – 29. září: Lunchmeat Festival 2024

Patnáctý ročník Lunchmeat Festivalu se bude jako vždy konat na různých pražských scénách. V rámci přehlídky aktuální nezávislé elektronické hudby a digi umění se představí hodně oceňovaných a známých umělců, ale taky mladé talenty, kteří si budují svou cestu až na vrchol.

— 2. – 6. října: Designblok 2024

Designblok, mezinárodní festival designu, představuje výstavu designu a módy – tu největší ve střední a východní Evropě. Tématem letošního, šestadvacátého, ročníku je mládí. Těšit se můžeš na významné značky, výstavy reflektující aktuální témata, ale i obchody a showroomy po celé Praze.

— 4. – 5. října: BATCH 2024

Brněnský hudební festival BATCH se koná ve 13 hudebních klubech, kde během dvou dní vystoupí více než 40 účinkujících. Mezi nimi třeba čeští The Atavists nebo držitelka dvou Andělů a naše lektorka Amelie Siba.

— 10. – 13. října: Signal Festival 2024 

Největší přehlídka digitální a kreativní kultury v Praze proběhne už v druhém říjnovém týdnu. Umělecká díla z oblasti light designu, vizuálního a digitálního umění, AI, ale i konceptuálního umění na a v různých pražských místech.

— 12. – 13. října: Prague Coffee Festival 2024

Ať už piješ espresso (jako Sabrina Carpenter), flat white, nebo dáváš přednost hipster batchi, festival na Holešovické tržnici by sis neměl*a nechat ujít. Tohle je totiž fesťák s výběrovou kávou a ať už si vybereš jakoukoliv kávičku, nemineš, bude to lahoda.

— 14. – 16. listopadu: Blues Alive Festival 2024

Blues is not dead, tak nějak by to řekli v Šumperku, když připravují festival pro všechny, kteří holdují pomalé, melancholické blues hudbě. Mezinárodní bluesový festival představí americké, australské, ale i evropské hvězdy blues scény.

Zjistit více

Je libo nějakou party party? 

Někdy není nad to zajít na pořádnou party a vyhodit si z kopýtka. Sem tam je totiž dobrá party tou jedinou terapií, kterou potřebuješ. Vypnout od stresu a vlnit se v rytmu hudby? Yes please.

— 12. září: 18. narozeniny Radia Wave

Radio Wave je stanice Českého rozhlasu, která vznikla primárně pro mladé lidi. Dnes je to místo, kde alternativní věci nejsou vlastně vůbec alternativní a kde ani o bizárek není nouze. 12. září můžeš společně se všemi dalšími posluchači a podporovateli oslavit narozky média, které přináší dost možná ty nejlepší podcasty ever. Akce se koná v ARCHA+ a vystoupí tady třeba KEWU, We Are Domi nebo Nivva.

— 25. října: Cube Church – Technoween 2024

Halloween tak trochu jinak. Místo sledování Pátku třináctého budeš poslouchat techno. Vyměnit horory za elektronickou techno music je změna, která aspoň jednou za život zní cool.

— 26. října: Hardstyle v kostele

Už jsi někdy zažil*a rave v kostele? Že ne? Tak doraž do pražského Sacre Coeur a zjisti, jak zní hardstyle s pořádnou kostelní ozvěnou.

— 1. listopadu: Sound

V pražském Gabriel Loci proběhne v noci 1. listopadu pořádná party, na které se představí interpreti tanečních stylů jako house, techno, electro, ale taky třeba hardstyle. Tenhle rave určitě není šálek čaje pro každého, ale pro někoho určitě.

Doufejme už jen, že si z „naší nabídky“ akcí vybereš a že tvůj podzim 2024 bude tak skvěle nabitý, jak tyhle akce slibují. Čau zas příště.