Letní tipy od Skvotu: Aktuální výstavy | SKVOT
Skvot Mag

Letní tipy od Skvotu: Aktuální výstavy

Kam v létě 2024 zajít, když hledáš moderní umění.

Letní tipy od Skvotu: Aktuální výstavy
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

12. července 2024 TIPY Článek

Umění vládne světu. Je dnes umění otevřeno všem možnostem a nosí se i věci, které by ještě před lety neměly šanci uspět? Asi platí, že umění je čistě subjektivní věc. To, co se líbí tvojí mámě, se tobě dost možná nebude líbit ani trochu. A právě proto můžeme být vděční, že existuje tolik forem umění a že si tak všichni můžeme vybrat to svoje. Svoje top. 

 

Hledali jsme a hledali a vytvořili seznam míst a výstav, které navštívit, když v letních měsících zatoužíš po moderním umění. Trochu Prahy, trochu Brna. Prostě z každého rožku trošku. Tak pojďme na to.

Firstly ale trochu teorie: Co je vlastně moderní umění 

Moderní umění je termín, který se používá k popisu uměleckých děl vytvořených přibližně od konce 19. století až do poloviny 20. století. Tenhle styl umění zahrnuje různé umělecké směry a hnutí, jako

  • — impresionismus, 
  • — expresionismus, 
  • — kubismus, 
  • — futurismus, 
  • — surrealismus, 
  • — abstraktní umění. 

Pro moderní umění je typické experimentováním s formou, novými technikami a materiály, a často se taky odklon od tradičních realistických zobrazení. Má svou importance ve společnosti – je to zejména schopnost vyvolávat diskusi, inspirovat nové myšlenky a nabízet nový pohled na svět kolem nás. Pomáhá nám lépe chápat naší minulost, přítomnost a potenciálně i budoucnost.

Proč ale vlastně moderní umění hraje důležitou roli v naší společnosti? Z mnoha důvodů, jako třeba:

  • — Reakce na společenské změny: umělci se často vyjadřují k otázkám moderní doby, reflektují otázky urbanizace, války i změny společenských hodnot.
  • — Diverzita a inkluzivita: moderní umění umožňuje různé formy uměleckého vyjádření, a proto se stává přístupným pro různorodé publikum.
  • — Kulturní identita a dědictví: moderní umění přispívá k lepšímu porozumění různým kulturám a jejich hodnotám.
  • — Inspirace: umění se tak často stává další inspirací pro další současné i budoucí umělce. Jeho experimentální povaha povzbuzuje další generace k hledání nových způsobů vyjádření.

A teď už konečně k těm výstavám. 

Aktuální výstavy moderního umění

Rozhodli jsme, že pro tebe výběr nebudeme jednotlivé výstavy řadit do kategorií podle měst, prostě je sem jen tak halabala naházíme, tak je ať víš. Vybírali jsme našima očima, vybírali jsme podle toho, co bychom navštívili my. Tak snad se v něčem shodneme.

— Cesta kolem světa v Plzni

Světelná výstava spojená se zážitkem, únikovkou a kvalitně stráveným časem s rodinou… To přesně představuje výstava Cesta kolem světa, kterou najdeš v plzeňském DEPO2015. Expozice navíc odkazuje na jeden z nejslavnějších románů spisovatele Julese Verna. No nezní to báječně? Poradíme ti – zní.

— The World of Banksy: The Immersive Experience

Graffiti v Praze? Na výstavě? Oh yes. Klasický koncept výstavy The World of Banksy prošel změnou, tentokrát ho uvidíš v novém kabát(k)u. Nejpopulárnější a nejuznávanější graffiti umělec v Praze vystavuje až do konce července v pražském Kostele sv. Michaela archanděla.

— Dobrá kočka i ta proradná: Kočky v grafice 16. až 18. století

Okej, teď něco pro ty nešťastníky: cat people (hahah, joke). Pokud patříš k téhle skupině a pokud chceš zjistit, jak byly kočky vnímány a zobrazovány v umění od 16. století, a pokud si chceš prohlédnout dílo Václava Hollara (obviously cat person), pak je pro tebe výstava Dobrá kočka i ta proradná to pravé kočičí. Podívat se na ni můžeš v pražském Schwarzenberském paláci až do konce září.

— Nové realismy 

Moderní výtvarná scéna v letech 1918–1945, to je výstava Nové realismy. Přijď se podívat do Galerie hlavního města Praha a zčekni díla neoklasicismu, magického realismu nebo třeba nového vidění ve fotografii.

Zjistit více

— Tělo v těle

Tělo. Pro mnoho z nás problematická věc, pro mnoho nás něco, k čemu si celý život hledáme (dobrý) vztah. Výstava Tělo v těle na tělo nahlíží v různých podobách, z různých perspektiv a téma odlišnosti popisuje jako ctnost a nositele pozitivních impulsů. Podívat se na tělo jinak můžeš zajít do pražského Atrium Žižkov.

— Ester Geislerová: Co jsme měli říct a neřekli 

Vizuální umělkyně, herečka a tvůrkyně Terapie sdílení. To všechno v jedné osobě – Ester Geislerové. Ve svojí nynější prezentaci se zaobírá tématem partnerských vztahů, komunikace, emocí i traumaty. Tuhle dynamiku najdeš v pražské Kunsthalle.

— Eliška Podzimková: Malý princ

Výtvarnice Eliška Podzimková představuje interaktivní výstavu s tématikou Exupèryho Malého prince. Tyhle ilustrace autorka připravila na Islandu, kde se náš malý hrdina usadil jako na jiné planetě. Výstava je ke zhlédnutí v galerii Kladenského zámku.

— Pavel Forman: Transforman

Tři desítky prací malíře Pavla Formana na jednom místě. A sice v pražském DOXu Centru současného umění. Lidské figury a zvířata v nové vizuální skutečnosti. Ústředním tématem výstavy je metamorfóza, transformace. Výstava probíhá do 18. srpna 2024.

— Úhel pohledu: Identita

„Kdo jsem? Kým jsem? Tělem? Vzpomínkou, sny? Pomáhá mi umění poznat sebe sama? A proč umění?” Tak zní hlavní citace výstavy. Šest vystavujících umělců a všichni se stejným tématem: lidská identita. Podívat se zajdi znovu do pražského DOXu.

— Smysly

Výstava se záměrem? Taková je snad každá, tahle cílí na to probudit v lidech jistý šestý smysl. Šestý smysl pro umění. Instalace svým vlastním způsobem oslovují všech pět lidských smyslů. Ty jako návštěvník nejsi pouhým pozorovatelem, ale jsi přímým účastníkem. No není to fajn? 

Výstava Smysly je až do poloviny září v pražské Galerie Cermak Eisenkraft.

— Dominika Muszyńska: Heinaberg, Island

Když sedm fotografů tráví čas v krajině Islandu, není jiná možnost, než aby vzniklo dílo. Dominika Muszyńska byla jednou z fotografek a aktuální výstava v libereckém muzeu MUZA reflektuje její pobyt.

— Made by Fire

Křehkost a síla skla a porcelánu made in Česko ve zkoušce ohněm. Mezinárodní galerie v Brně společně s Designblokem vystavuje skvosty z českého skla, porcelánu a keramiky na pozadí zásadních společenských a environmentálních událostí současnosti. Made by Fire v Brně můžeš zhlédnout až do konce prázdnin.

— Lexová & Smetana: Out of the Blue

Naším posledním typem je instalace designérské tvorby držitelů titulu Grand designér Cen Czech Grand Design za rok 2022 Terezie Lexové a Štěpána Smetany s názvem Out of the Blue. Pragmatismus a povznášející estetika společně s uměním. Tohle najdeš v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně.

Tak tohle jsou naše tipy. Snad si vybereš a snad se ti námi vybrané výstavy budou líbit. Těšíme se za tebe. Využij léto a jdi nasávat umění plnými doušky.