Herci mluví o postavách seriálu Gentlemani | SKVOT
Skvot Mag

MARIHUANA, PENÍZE, DVĚ PISTOLE: HERCI MLUVÍ O POSTAVÁCH SERIÁLU GENTLEMANI

Theo James, Kaya Scodelario a Daniel Ings vysvětlují, z čeho se skládá vesmír seriálu Guye Ritchieho pro Netflix.

MARIHUANA, PENÍZE, DVĚ PISTOLE: HERCI MLUVÍ O POSTAVÁCH SERIÁLU GENTLEMANI
card-photo

Natalia Serebryakova

SKVOT Copywriter

23. května 2024 VIDEO A FILM Článek

Letos v březnu se mezi třemi nejsledovanějšími seriály Netflixu umístili Gentlemani, projekt Guye Ritchieho inspirovaný jeho stejnojmenným filmem. Kromě toho, že je Ritchie hrdým tvůrcem seriálu, je také spoluautorem scénáře a režisérem prvních dvou epizod. Naše zvláštní zpravodajka hovořila s herci seriálu Theo Jamesem, Kayou Scodelario a Danielem Ingsem, aby zjistila, proč je tento projekt pro Guye Ritchieho atypický, jak seriál souvisí s filmem Gentlemani (2019) a jak ho popisují sami herci.

O čem je seriál?

Eddie Horniman (Theo James) se vzdá vojenské kariéry, když se dozví, že jeho otec, britský aristokrat s rodinným majetkem, zemřel. Eddie se vrací domů a zjišťuje, že zdědil otcův majetek se všemi jeho problémy. A jedním z nich je továrna na marihuanu, která se na přilehlém pozemku maskuje jako mléčná farma. 

Eddieho otec měl dlouhodobou dohodu s rodinou Glassových, jejíž hlava je ve vězení a jejíž dcera Susie (Kaya Scodelario) vede marihuanový podnik. Eddie má nyní na krku Susie a gangstery všeho druhu. Hlavní hrdina však chce především klid pro svou rodinu a ukončení marihuanové smlouvy. A jeho starší bratr Freddy (Daniel Ings), kterému kouření nevadí, Eddieho vůbec nepodporuje. Vadí mu, že není dědicem sám.   

Zjistit více

Nápad a souvislost se stejnojmenným filmem

Tento seriál, který vede Guy Ritchie, je totiž spin-offem stejnojmenného filmu, který byl uveden v roce 2019 a stal se hitem, jenž v pokladnách kin vydělal 115 milionů dolarů. Matthew McConaughey v něm hraje Mickeyho Pearsona, který vede marihuanové impérium a chce svůj podnik prodat, ale řada dalších gangsterských postav mu to ztěžuje. 

Vydírání, youtubeři, bojovníci MMA, oligarchové a továrna na mražené ryby, to vše tvoří napínavou tapiserii tohoto bláznivého komediálního thrilleru, v němž dále hrají Colin Farrell, Hugh Grant, Jeremy Strong, Michelle Dockery a Charlie Hunnam.

Seriál je propojen s filmem – postava Thea Jamese, který zdědil po otci dům ve stylu Saltburnu, se učí pěstovat konopí. A právě toto konopí je součástí podnikání Mickey Pearsona. 

Seriál je sžíravou satirou na svět britských aristokratů a gangsterů, o které si režisérka filmu Saltburn, Emerald Fennell, může nechat jen zdát. Guy Ritchie, který má zřejmě nevyčerpatelné množství nápadů na rozšíření světa Gentlemanů, natočil místo jednoho tříhodinového filmu sérii osmi epizod. Použil také své oblíbené postupy – rychlý střih a flashbacky.

Eddie („vévoda“)

Kromě role odpudivého investičního manažera Camerona ve druhé sérii seriálu White Lotus hraje britský herec Theo James také v televizní adaptaci knihy The Time Traveller's Wife z roku 2022. Diváci ho mohou znát z filmové trilogie Divergent, dramatu Sanditon inspirovaného Jane Austenovou nebo z kultovní epizody seriálu Panství Downton, v níž Jamesova postava umírá v posteli lady Mary.

Theo James v seriálu Gentlemani (2024)

Ve filmu Gentlemani téměř čtyřicetiletý Theo James hraje Eddieho, chladného aristokrata, jehož osudem je stát se gangsterem. Podle herce je seriál zcela ve stylu Guye Ritchieho, „ale zároveň je to něco, co ještě nenatočil, protože Ritchie přidává aristokratický prvek, starý svět, rozpadající se fasádu britského impéria a podhoubí drsného kriminálního podsvětí.“ Theo říká, že Ritchie tyto dva světy spojuje tím, že z filmu dělá komedii ze zákulisí. „A humor, britský humor, který miluju… a spoustu čaje,“ žertuje James. 

Mohlo by se zdát, že se Ritchie při vytváření postavy Eddieho inspiroval klasickým Jamesem Bondem, který kouří doutníky a nosí tvídové obleky. Theo James si to ale nemyslí: 

„Jakmile jsem se ponořil do dramatu, Richie mě rychle utnul, a to se mi líbilo. Myslím, že je to zajímavý způsob, jak ze seriálu udělat nejen obyčejnou komedii, ale naplnit ho spoustou bláznivých situací. Eddie se nikdy nebere příliš vážně, což se mi také líbí. Všechny ostatní postavy jsou do jisté míry arogantní. A způsob, jakým Ritchie natáčí, pracuje se světlem, oblečením a hudbou, je dost okázalý. Ale ten humor ten patos podkopává.“

Eddie je ztělesněním ideálního syna a dědice, protože je vyrovnaný, dbá na zájmy rodiny, umí zacházet se zbraněmi (je bývalý voják) a manipulovat s konkurencí. Jeho bratr Freddy v seriálu vzpomíná, že když je otec jako děti vzal na první lov, zastřelil jelena, ale zvíře nedokončil. Eddie, ačkoli byl mladší, neváhal vzít nůž a jelena podříznout. Tato historka Eddieho nejlépe vystihuje.

Zjistit více

Susie („šéfka“)

Kaya Scodelario se věnuje herectví už téměř dvacet let: v patnácti letech hrála v britském seriálu Skins. Když projekt začínal, hrála mladší sestru hlavní hrdinky a ve třetí sérii se sama stala hlavní postavou. Skins se ve Velké Británii i mimo ni rychle stali kulturním fenoménem, který ze Scodelario a jejích spoluhráčů udělal idoly teenagerů. Kaya poté hrála hlavní roli v trilogii Labyrint: Útěk a objevila se v kasovních trhácích Piráti z Karibiku a Resident Evil

Ve filmu Gentlemani, který se zabývá tématy nemravného bohatství, rodiny a třídy, hraje Scodelario Susie Glass, zločinkyni, která řídí podzemní konopné impérium. Na hlavě nosí červený baret a vždy si líčí rty červenou rtěnkou. Susie je první ženskou postavou svého druhu ve světě Guye Ritchieho.

Kaya Scodelario v seriálu Gentlemani (2024)

„Myslím, že mě zaujala myšlenka vidět postavu v tomto vesmíru jako ústřední, než jsme v Ritchieho filmografii zvyklí. Susie je dospělá žena. Když se s ní setkáváme, je už ženou. A je na vrcholu svých sil. Je chytrá, ví, co chce, ví, co dělá,“ říká Kaya, „ale má také slabiny a Achillovy paty, jako je její vztah s mladším bratrem. Také nemusí nikomu nic dokazovat. Nechtěla jsem z ní udělat silnou ženu, snažila jsem se z ní udělat silného člověka.“

Kaya se vyjádřila k Susieině stylu: „Měli jsme volnost v jednání, což je poměrně vzácné. Byla to nejlepší zkušenost, jakou jsem kdy měla s tvorbou šatníku pro postavu. Z vlastní zkušenosti vím, že režiséři mužského pohlaví většinou nevědí, co by si jejich postava oblékla. 

Ale Guy Ritchie chtěl, aby diváci viděli, že Susie má skutečný smysl pro styl, a hodně se podílel na jejím šatníku. A pak jsme se s Lulu Bontemps, kostýmní výtvarnicí, rozhodli zjistit, co by jí slušelo. Vybrali jsme tedy určitou výšku podpatků, která se nám zdála správná.

Vlastně jsem si chtěla vzít pěkné boty Prada (směje se – pozn. red.). Hodně jsme přemýšleli o každém detailu, dokonce i o nehtech. Líbila se mi představa, že Susie bude mít neuvěřitelně dlouhé prodloužené nehty. Ukazuje to, že dokáže sebevědomě řídit obrovské impérium, aniž by si ušpinila ruce. Ale také to znamenalo, že si všechny své skutečné nehty navždy zničím.“

Susie vezme Eddieho pod svá křídla a často řídí jeho jednání. Zajímavé je, že mezi těmito dvěma atraktivními postavami není nic víc než obchodní vztah, i když jistá chemie v záběru je.

Zjistit více

Freddy („nezodpovědný“)

Daniel Ings, který hraje Freddyho Gornimana, je „nádherný idiot“. Diváci ho mohli vidět v seriálech Lovesick a Sexuální výchova, kde svým privilegovaným postavám dodával patos. V seriálu Gentlemani však nehraje sladkého hrdinu. Freddy je černá ovce rodiny Hornimanových, nezodpovědný a zdánlivě věčný puberťák. 

Freddyho sklon k lehkomyslnosti dosáhne zlomu po smrti jeho otce, vévody. Jako každé starší dítě předpokládá, že vše (včetně tajného podzemního marihuanového impéria) skončí v jeho rukou, ale místo toho otec odkáže dědictví nejmladšímu synovi Eddiemu. V jednu chvíli Freddy křičí jako Kendall Roy ze seriálu Boj o moc: „Já jsem nejstarší syn!“ 

Daniel Ings v seriálu Gentlemani (2024)

Diváci se brzy dozvědí, že Freddyho pád jako dědice souvisí s miliony liber, které dluží drogovému gangu Scouse (v čele s Peterem Serafinowiczem). Společně s Eddiem vyjedná dohodu: dluh bude odstraněn, pokud se Freddy před kamerou omluví v kostýmu kuřete. Nesnese však takové ponížení a v kokainovém vzteku ustřelí brokovnicí hlavu Serafinowiczovu bratrovi, načež události v seriálu nabírají na intenzitě.

Takto Ings komentuje scénu s kostýmem kuřete (směje se – pozn. red.): „Pořád mám trauma, když o tom mluvím. Ale jde o to, že ta scéna sama o sobě byla docela v pohodě. Byl to super moment, protože mi pomohl pochopit, co přesně tenhle seriál je – extrémně vtipný. Hloupý a vtipný. Způsob, jakým byla ta scéna ve finále poskládána, rychlý střih, hudba, všechno se stalo pro Freddyho hluboce znepokojivým a téměř mučivým. Všechny tyto prvky dohromady fungovaly.“

V seriálu je také moment, kdy Freddy „přikáže“ Susie zabít Eddieho – pokud by bratr nezemřel, Freddy by legálně zdědil majetek svého otce. Je to kontroverzní situace, které Freddy později lituje. Ings vysvětluje proč: „Když byl Freddy malý chlapec, vzhlížel k Eddiemu. Myslím, že se navzájem zbožňují, ale spousta jejich konfliktů může souviset s tím, že Freddy chce být Eddie, nebo alespoň mít vše, co má.“