SVĚTOVÁ KREATIVA POD LUPOU | SKVOT
Skvot Mag

Světová kreativa pod lupou

Být kreativní je v dnešním digitálním světě, kdy trendy nastavují sociální sítě, víc než třeba.

Světová kreativa pod lupou
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

11. listopadu 2022 KREATIVITA Článek

Být kreativní je v dnešním digitálním světě, kdy trendy nastavují sociální sítě, víc než třeba. Každý národ má své vlastní kreativní sebevyjádření. Je tedy jasné, že kreativní počiny v Asii se budou trochu lišit od těch amerických, nebo třeba australských. Každý stát má jedinečný kreativní hlas. Jistě, podobnostem se nevyhneme, následování trendů už vůbec ne, ale vždycky záleží na přístupu a konečném výsledku.

 

Určitě vnímáš rozdíl mezi slovenským, českým, německým a americkým áčkovým filmem. Technika, vizuál, kamera, herecké výkony. Všechno je jinak. Když sedíš večer u telky a na Prima LOVE dávají podprahový film z hor, určitě poznáš, že je německý (taky z 95 % bude). Rozdíl ale najdeš mezi béčkovými a céčkovými americkými romantickými filmy, stejně tak jako když srovnáš Netflix fim a hollywoodský trhák. Rozdíly jsou víc než znatelné. Kreativita je samozřejmě i u filmu, kreativní musí být jak režisér, tak herci. Zmiňovat, že kreativa je i hudbě, seriálech, reklamách, není snad třeba.

Hollywood dream 

Pro Ameriku je typické velikášství. Je a vždycky bylo. Američané chtějí být velikáni, a vlastně se jim to dost daří. Ať už mluvíme o filmu, seriálech, hudbě nebo architektuře.Třeba taková Empire State Building byla prvním mrakodrapem vůbec, a to byla dostavěna v roce 1931.

Americké filmy sklízí úspěchy po celém světě a jsou to právě americké filmy, které se drží na vrchních příčkách žebříčků – ať už sledovanosti, výdělku či počtem ocenění. Americké filmy jsou vždy horkými očekávanými novinkami filmového průmyslu. Ani tento rok není výjimkou. Do kin totiž vstupuje nový Avatar, na kterého čekáme už pěknou řádku let. Avatar je přehlídkou kreativity, jednoduše se jedná o snímek, který nemá obdoby. Známe desítky sci-fi filmů, které jsou skvěle výborné, ale Avatar je jen jeden. Sci-fi je možná nejvíce kreativní žánr vůbec. Jsou to knihy a pak filmy, které knihám dodávají ten správný říz. A teď není řeč jen o Avatarovi, mluvíme o stovkách velmi povedených sci-fi fimů. O celém Marvel Universe, o Vetřelci, Star Wars, Matrixu, Terminátorovi nebo prakticky o všech filmech Christophera Nolana. Otázka tak zní: mohla by jiná produkce než americká vytvořit takové (vele)filmy? Česká určitě ne. Sci-fi je na čím dál větším vzestupu, miliony lidí mu (znovu) přichází na chuť a každoročně vznikne alespoň jeden skvělý sci-fi film.

Americká reklama 

Ani v reklamě Americe nechybí její pověstná velikost. Jen reklamy na Coca-Colu mají vždy obrovský úspěch, McDonald’s taky, stejně jako Nike. Amerika je prokreativní a proaktivní. Americké brandy si pevně drží své postavení na světovém trhu a svými kreativními počiny ho upevňují a nepouštějí. Výhodou je samozřejmě angličtina, protože, objektivně či ne, v angličtině zní všechno tak nějak lépe. Tak, že to víc prodává, že to víc cílí na emoce. I když ne vždy. „Red Bull gives you wings” nezní zdaleka tak libozvučně jako „RedBull vám dává křííídla.” 

Red light, green light 

Asie je pro nás kontinent poněkud vzdálený. A to nejen geograficky, ale taky nábožensky a přemýšlením. Všeobecný stereotyp, že Asiaté patří mezi hodně, hodně ořezané pastelky v penálech, máme zažitý všichni. Zároveň taky všichni známe vietnamské obchůdky s oblečením, trafiky atd. Tam radši kreativitu nehledej. To ale samozřejmě neznamená, že Asie není kreativní. O jejich kreativitě nás přesvědčil například seriál Squid Game, který je stále nejvíce sledovaným seriálem Netflixu – ani twisted Dahmer ho nepředehnal. Squid Game má nejen naprosto skvělou myšlenku, skvělý vizuál a skvělé herecké výkony, ale je prostě jiný. Je to něco, co tady ještě nebylo. Nebo možná bylo, ale rozhodně to ve společnosti nezarezonovalo tak jako Oliheň. Důkazem je i to, že Lee Jung-jae získal cenu Emmy za hlavní mužskou roli v dramatickém seriálu. 

Asiaté jdou na kreativu trochu jinak, způsobem, který my možná neumíme pochopit. Důkazem je Gangnam Style od interpreta PSY. I přesto, že tahle hitovka byla vydaná už před deseti lety, je stálicí klubové scény, na YouTube má přes 4,5 miliardy shlédnutí a jedná se o možná největší hudební úspěch asijského interpreta.

U nás v Evropě 

Evropa se k reklamě staví in her own way. Evropské reklamy mají šmrnc a glanc. Jsou romantické, třeba jako Rafaello nebo Merci. Jsou sexy a svůdné, jako každá Channel reklama s Keirou Knightley. Jsou stylové, jako Zalando nebo About you. A hrdě kráčí svým směrem. Evropané jsou kreativní až až a nepotřebují velikost, aby dokázali, že když umí, tak umí. Cílí na emoce, a přesto se drží dál od patosu, snaží se nebýt klišoidní. Slogany dávají smysl, jsou krátké a jasné, bez nějakých kliček a obratů. Reklamy doprovází vtip a chytlavé songy.

Evropské filmy se někdy podobají těm hollywoodským, a přesto se tolik liší. Stejně jako reklama a kreativní vyjádření.