Nestyď se zeptat: jak vyzrát na AutoCAD? | SKVOT
Skvot Mag

Nestyď se zeptat: jak vyzrát na AutoCAD?

V CADu buď v klidu. Václav Mašek ti ukáže, co s ním dokáže(š).

Nestyď se zeptat: jak vyzrát na AutoCAD?
21. února 2024 DESIGN Článek

Kreslíš ve 2D nebo 3D, ale pořád to není ono. Čas přivolat posily, nemyslíš? Václav Mašek z ateliéru A8000 totiž CAD design mistrně ovládá. Jen si to představ – už nikdy pro tebe navrhování v AutoCADu nebude španělská vesnice! Zeptali jsme se Václava na pár fíglů, které ti práci s tímto softwarem usnadní. A pokud se chceš stát profíkem, hodí ti lano v podobě kurzu AutoCAD pro začátečníky. Už se chytáš?  

 

Ahoj! Jak dlouho se věnuješ 3D modelování v AutoCAD a co tě k tomu přivedlo?

AutoCAD používám primárně jako základní 2D program. Přivedla mě k němu škola a práce, jedná se o standard používaný (a vyžadovaný) napříč všemi architektonickými a projekčními ateliéry.  

Je práce v AutoCAD složitá? Existují třeba nějaké knihovny, které nabízí templaty určitých objektů/designů?

Zvláště pokud člověk pracuje na projektu s vícero kolegy nebo projekty dále předává, je potřeba udržet si disciplínu a dodržovat některé postupy, které se nemusí zdát úplně intuitivní. Základem je logické pojmenovávání a dělení objektů do hladin, a následné dodržování tohoto principu.

Co se týče templatů a knihoven, existuje celá řada webů, kde se dají stahovat bloky. Template si firmy většinou tvoří samy tak, aby reflektoval jejich způsob práce použití. Z webů stojí a zmínku například https://www.bibliocad.com/en/ a https://dwgmodels.com.

Před použitím modelů je dobré si je vždy zkontrolovat (primárně velikost a princip rozdělení do hladin), jelikož se jedná o otevřené zdroje. 

Který projekt, na němž jsi pracoval, byl pro tebe nejvýznamnější a proč?

Z hlediska samotného projektu bych zmínil připravovanou konverzi sportovního centra ČKD Slaný, zvláště proto že se zde vytváří synergie všech zúčastněných hráčů – města, investora i zapojených spolků.

Co se týče využití samotného modelování, pak by to byla spolupráce na OAKS Prague, kde jsem v roli lokálního architekta spolupracoval s dánským studiem B.I.G. Zde jsem spolupracoval na přípravě podmínek pro spolupráce, nastavení parametrů BIM modelů a modelování některých složitějších prvků. 

Co tě motivuje, pokud vytváříš složité 3D modely v AutoCADu? Jde i o trpělivost nebo oddanost projektu? 

AutoCAD (a koneckonců všechny programy) beru jako nástroj pro realizaci projektů, nikoliv jako projekty samotné. Proto motivace leží v spíše v oddanosti projektu, ač je někdy příjemné řešit výzvy, které může modelování některých prvků představovat. 

Můžeš nám popsat svůj oblíbený nástroj nebo techniku v AutoCAD, kterou považuješ za nejefektivnější?

Těžko něco označit jako „oblíbený nástroj“, nicméně spousta času se dá ušetřit používáním příkazů match properties, hide object layer. Praktická je též cumulative area, automaticky sčítající plochy vyšrafovaných objektů. 

Jaký je tvůj přístup k tvorbě 3D modelů, pokud tě tlačí čas? Máš nějaké tipy na zrychlení procesu?

V časové tísni se snažím maximálně využít existující templaty a bloky, kterém mám z minulých projektů, proto bych doporučil průběžnou přípravu a doplňování knihovny s bloky – nábytky, stafáží…

Razím zásadu, že je dobré kombinovat programy tak, aby člověk z každého vytěžil maximum a zároveň minimalizoval počet převodů/exportů a vyhnul se zrychleným řešením, které sice nejprve trochu času ušetří, ale při jakékoliv další úpravě naopak práci komplikují a prodlužují. 

To je samozřejmě někdy težké, zvlášť pokud před vámi stojí neúprosný deadline, ale pokud jsem toto porušil, vždy jsem toho později litoval. 

Když vzpomínáš na své začátky s AutoCAD, co bys řekl svému mladšímu já ohledně učení se a zdokonalování v tomto programu?

Mé začátky s AutoCADem byli hodně organické a odehrávaly se během prvního ročníku vysoké školy, kdy jsem si program nainstaloval a začal ho používat bez jakéhokoliv kurzu/tutoriálu, který by mi ukázal alespoň základní funkce. 

V počátcích jsem tedy používal spoustu postupů, které byly zbytečně komplikované a v celkovém důsledku vedly k tomu, že první výkresy nepracovaly dostatečně přehledně s hladinami, neznal jsem principy využití CTB v exportu a spoustu dalších věcí, které by mi práci mohly zrychlit a usnadnit.

Proto bych si doporučil spolu s prvními kroky i nějaký, alespoň základní kurz či přehled funkcí, díky kterému bych věděl, jaké možnosti program skýtá. 

Zjistit více

 

Jaká byla tvá ďábelská nejtěžší výzva při vytváření 3D modelu a jak jsi ji překonal?

Nejtěžší byly určitě první momenty v práci, kdy jsem nebyl zvyklý na práci dle daného standardu, s připravenými templaty a dle jistých zažitých zvyklostí, které jsem v tu chvíli neznal. Další pak práce na větších projektech se soubory obsahujícími desítky externích referencí. Nicméně pokud byly projekty organizovány smysluplně a logicky, dala se v nich najít vnitřní logika a nakonec pomáhaly orientaci v projektu.

S jakými novými funkcemi nebo aktualizacemi v AutoCAD jsi měl nedávno možnost pracovat? Jaký byl tvůj dojem?

AutoCAD je díky své již poměrně dlouhé historii vyvinutý a nedochází v něm k zásadním změnám. V posledních letech bych zmínil hlavně 2 funkce – import PDF, kdy v závislosti na tom, jak byl výkres vytvořen, ho dokáže převést na čáry AutoCADu, což ušetří spoustu času. Dále pak možnost kontrolních porovnání výkresů a kombinace s Autodesk 360, který umožňuje práci na cloudu.

Máš nějaký oblíbený projekt, na kterém sis užil každý moment tvorby? Proč právě ten?

Všechny projekty mají své lepší i slabší chvilky, ale vždycky je skvělé, pokud se sejde dobrá kombinace zadání/klient/team, v architektuře ještě ideálně v kombinaci s možností vytvořit projekt či prostor s pozitivním efektem na okolí a vytvořit tak něco, co zaručí spokojenost pro všechny zúčastněné strany projektu. 

Jaké rady nebo tipy bys dal lidem, kteří teprve začínají s 3D modelováním v AutoCAD a chtějí dosáhnout tvých úspěchů?

Kurz je samozřejmě základ. (smích) Ale určitě se programu nebát, a ač to v počátcích může být složité, pokusit se pracovat s logickým používáním hladin a udržovat ve výkresech pořádek.

A i to se určitě naučíme na lekcích pod tvým vedením. Díky a na viděnou na kurzu!