Nestyď se zeptat: Co dělá úspěšný editor videí a střihač? | SKVOT
Skvot Mag

Nestyď se zeptat: Co dělá úspěšný editor videí a střihač?

Matěj Říha toho dělá hodně – taky se věnuje marketingu, k music videím a reklamám píše scénáře a navíc režíruje.

Nestyď se zeptat: Co dělá úspěšný editor videí a střihač?
20. prosince 2023 VIDEO A FILM Článek

Když chceš poznat práci člověka, co režíruje a stříhá music videa třeba pro Marka Ztraceného, Marpa, Škwor, Dymytry, Ironkap nebo pro Kaliho, rozhovor s Matějem Říhou je tu pro tebe.

A možná je pro tebe i Matějův kurz Editování videí. Postavili jsme ho pro začátečníky, kreativce, tvůrce obsahu, zkrátka všechny nadšence do formátu, bez kterého už si dneska neumíš představit den (tím myslíme video). Však koukni. 

 

Kolik let se věnuješ editaci videa?

Zhruba 6 let. Začínal jsem se srandovními videi pro sebe, svoje kamarády a svou kapelu. Žádnou teorii jsem vlastně neměl a ani jsem rozhodně nevěděl, jak se to dělá. Prostě jsem to chtěl začít dělat, tak jsem začal. I když třeba blbě. 

To je takovej můj životní approach. Když něco chci zkusit, tak do toho prostě skočím, i když ani nevím, o co pořádně jde. A pak se snažím hasit oheň, aby to byl co nejmenší průser. (smích) Zase se tím ale nejvíc naučím. 

Máš nějaký projekt, na kterém jsi pracoval a který ti zvlášť utkvěl v paměti? Proč?

Nutno vypíchnout asi můj první klip pro kapelu Save the Emotion, kterou jsem ukecal na to, že jim zaplatím za to, abych jim mohl udělat klip. Potřeboval jsem reference. Nakonec se jim to líbilo a zaplatili mi oni. Tuším 5K. 

A pak klip, na kterém jsem si vylámal zuby, a to klip pro Marka Ztraceného (to už jsem byl se skills úplně jinde): 

 

Ještě bych uvedl klip pro Marpa, kde jsem si poprvé ozkoušel pyrotechniku na place a kaskadéry: 

 

Klip pro Škwor, kde jsem si poprvé vyzkoušel práci s větším profi teamem: 

 

A samozřejmě moje shorty, kde jsem si opravdu vylámal zuby právě při střihu: 

 

Všechny tyto počiny jsem i režíroval.

Co pro tebe představuje největší výzvu při editaci videa a jak se s tím vypořádáváš?

Určitě vymyslet celkový koncept střihu. U střihu se může úplně změnit všechno. Nejhorší je, když přijdete ke střihu a teprve vymýšlíte, jak to bude vypadat. 

Pokud věc režíruju (v naprosté většině jo), tak si střih naplánuju už dopředu. Jako bych točil film. Tam už to máte také natočeno na papíře dopředu. Pak se to stříhá samo. 

Sežere to víc času na přípravy, ale určitě se to vyplatí. To byla vždy moje zbraň. I když jsem to neuměl, vždy jsem byl extrémně připravený. Storyboardy, shotlisty…

Jaké efekty nebo techniky editace videa ti jdou nejvíce a rád je používáš?

Pokud jde o videoklipy, tak jsem v jedné věci podle mě celkem ojedinělý, a to, že nestříhám na beat ale na slovo (jako ve filmech). U hudby opravdu snad všichni stříhají na beat do rytmu. Já jednou slyšel rozhovor s Fincherem (který dřív dělal klipy Madonně atd.) a říkal, že stříhá na slovo (vysvětlím v kurzu). Dělám to tak a přijde mi to mnohem lepší a přirozenější. A originálnější. 

Dál používám často Camera Shake, různé glitche, samozřejmě pak stabilizaci. Pokud je materiál dobře natočený, tak moc efektů nepotřebuje. Ideálně žádný.

Jaký aspekt editace videa by podle tebe měli začínající editoři zdůraznit?

Mít vizi. Najít si svůj styl, Něco, čím se odliší. A nedávat do jednoho videa milion různých efektů. Najít si třeba maximálně 2–3 a těch se držet, ať je video konzistentní.

Můžeš se podělit o topové zážitky ze své kariéry?

Když jsem dělal první videoklip pro Save the Emotion, na place jsem si vůbec nebyl jistý tím, co točím. Když jsem to pak sestříhal a viděl, že to dává smysl (a věřte, že většinou se ze všeho jde vystříhat), tak jsem se radostí rozbrečel. Ne, že bych si oddychl, ale že zkrátka vzniklo něco z ničeho. Kousek umění. 

To se mi stalo ještě několikrát. Vždycky pak u střihu, když se povede něco krásnýho. Taky pokaždý, když necháme něco vybouchnout. (smích) To je vždycky super.

Co tě nakoplo k tomu, abys začal s editací videa?

Odjakživa jsem chtěl tvořit příběhy. Už když mi bylo osm, točili jsme s bratrancem na handku debilní filmy, kde se stříhalo jen tím, že se vypla kamera. Nikdy jsem neměl školu nebo lidi k sobě, tak jsem se to musel všechno naučit. 

Zjistit více

 

Která část programu DaVinci Resolve je pro tebe ta nejzajímavější a proč?

To asi nejde říct. Celý je to dobrý. Dřív jsem dělal ve Final Cutu, ale DaVinci je jako starší brácha. Na střih je to minimálně stejné (mně příjemnější než Final Cut nebo Premiera). Je to go to program na color-grade (takže nemusíte skákat mezi programy) a i zvuk se tam edituje výborně. Navíc v tu dobu jsem měl kameru od Black Magic a DaVinci podporoval Black Magic Raw formát, takže se to všechno hezky sešlo.

Každopádně principy, které si společně projdeme, fungují úplně všude. I se stejně jmenují. Takže když něco umíte v DaVinci, rozhodně to budete umět i ve Final Cutu, Premieře nebo klidně i Cap Cutu. Jen bude chviličku trvat, než se adaptujete. 

Jaké rady bys dal začínajícím editorům, kteří chtějí v této oblasti pokročit?

Určitě i sami točte. A berte, co nejvíc kšeftů můžete. Nejvíc se naučíte tím, že to budete dělat. A pusťte si každej den třeba 5 videí na youtube ohledně editu. Já v tom byl první dva roky ponořenej furt. Troufnu si říct, že tenkrát jsem viděl každý video o práci ve Final Cutu na youtube. (smích)

Jak důležitou roli hraje sound design při editaci videa a jak ho integruješ do svých projektů?

Pokud nejde o music video (kde je zvuk vyřešený), tak hlavní. Troufnu si říct, že zvuk je i důležitější než video. Vzpomeňte si na to, když jste viděli nějaký shit kinorip film s hrozným obrazem, ale šlo na to koukat, protože zvuk byl ok. Ale když si pustíte video, kde syčí zvuk, ale obraz je super, to nejde. Sound design a dobrá hudba dokáže zachránit nudnou scénu ve filmu, v reklamě.

Jak bys popsal svůj vlastní osobní styl editace a kde jsi ho získal? 

  • Vždycky říkám story a nikdy to nejsou jen random naházené hezké záběry za sebou. Všude musí být vývoj. 
  • Předtím než začnu, mám vizi.
  • Stříhám na slovo (filmově, i když nejde o film). 
  • Mám radši delší záběry (pomalejší střih) – když to dovolí video.

Určitě je třeba být fanouškem videí a filmů. Viděl jsem za život tisíce filmů a seriálů a stále nemám dost. Zkrátka to opravdu miluju. Ale nechápejte to špatně. Toto je třeba, pokud chcete mít opravdu svůj styl a třeba to chcete posunout někam dál do filmu a tak dále. 

Samozřejmě je spousta lidí, kteří tento kurz využijí na tvorbu videí třeba pro svůj e-shop, aby si mohli propagovat akce na Instagramu nebo vytvořit něco virálního na TikTok. Nebo to mít prostě jako práci a stříhat video ve firmě, kde jsou zaměstnaní. Video je zkrátka součástí každodenního života.

Souhlasíme, bez videa to nejde. Díky za tvoji práci a za nejrozpohybovanější rozhovor, co jsme na Skvot magu dodneška měli.