První zvukové meme: Jak se Wilhelmův výkřik změnil z vtipu ve filmové klišé | SKVOT
Skvot Mag

První zvukové meme: Jak se Wilhelmův výkřik změnil z vtipu ve filmové klišé

Prozradíme TI, jak vznikl ikonický filmový výkřik, kde ho je možné slyšet a co by měli tvůrci vědět před výběrem zvuků ve zvukových knihovnách.

První zvukové meme: Jak se Wilhelmův výkřik změnil z vtipu ve filmové klišé
18. prosince 2023 VIDEO A FILM Článek

S tímto výkřikem umírali stormtroopeři z Hvězdných válek i nepřátelé Indiana Jonese. Quentin Tarantino tento zvukový efekt použil téměř ve všech svých filmech a Peter Jackson ho zneužil v Pánu prstenů. Wilhelmův výkřik poprvé zazněl ve westernu z 50. let a od té doby se používá ve filmech a videohrách, když jsou postavy smrtelně zraněny. 

Fenomén nejoblíbenějšího zvuku neminul ani hudební průmysl – James Blake pojmenoval svou píseň The Wilhelm Scream.

Mluvíme o vzniku Wilhelmova výkřiku v popkultuře a jeho evoluci v současnosti.

Hledání výkřiku

Křik ve filmu vyžaduje, aby herci ze sebe vydali to nejlepší, což ne každý může na place předvést. Proto režiséři využívají hlasové herce, kteří se specializují na práci s řevem, výkřikem a křikem. Jeden z prvních výkřiků zazněl ve filmu Howarda Hughese Pekelní andělé, který časopis Variety označil za „příliš děsivý“ a „příliš tvrdý“. První ikonický výkřik však nepatřil člověku – zazněl z King Konga v roce 1933.

Další slavný výkřik zazněl o dvacet let později ve westernu Vzdálené bubny (1951). Film pojednával o misi vojáků, kteří měli osvobodit zajatce z rukou indiánů na Floridě devatenáctého století. V jedné z epizod je muž vtažen aligátorem pod vodu a pro přesvědčivé ztvárnění bylo nutné výkřik nahrát.

 

K natáčení této scény bylo přizváno několik herců, kteří natočili najednou šest záběrů. Čtvrtý z nich se dostal do filmu a společnosti Warner Brothers se zalíbil natolik, že byl po dvě desetiletí používán v dalších filmech. Je vhodný pro postavy, které jsou shozeny z výšky nebo bolestivě zraněny. Obliba westernů a akčních filmů jen přispěla k jeho častému výskytu, protože v té době nebyl dostatek zvuků doprovázejících smrt a zranění.

Ben Burtt, začínající zvukař, a jeho přátelé Rick Mitchell a Richard Anderson sledovali několik dobových westernů a všimli si, že v několika filmech zaznívá stejný zvuk. Poprvé slyšeli skřípot ve westernu Útok na řeku Feather (1953), kde je voják střelen šípem do nohy. Protože se postava jmenovala Wilhelm, byl mu přiřazen název „Wilhelmův výkřik“. 

Burtt a jeho společnost ji poprvé vyzkoušeli pro parodický film Purpurové ostří, a když byl zvukař přizván ke spolupráci na Hvězdných válkách, použil ji znovu a nakonec se stala nejznámější v popkultuře.

Zjistit více

 

Nikdo neuslyší tvůj křik ve vesmíru

Burttovo studiové zařizení mu umožnilo proniknout hlouběji do historie Wilhelmova výkřiku a najít osobu, která jej vyslovila. V archivech našel seznam jmen herců, kteří byli povoláni k natáčení filmu Vzdálené bubny, a poslechl si nahrávky jejich hlasů. 

Nejpravděpodobnějším kandidátem byl podle jeho názoru herec a zpěvák Sheb Wooley, který se ve filmu nejen objevil, ale v den natáčení s krokodýlem výkřik také nahrál.

V roce 1958 vydal Wooley album The Purple People Eater, které se dostalo na první místo v žebříčku Billboard, takže jeho hlas byl v té době považován za rozpoznatelný. Sheb to nikdy nepotvrdil. V roce 2003 zemřel na leukémii, ale jeho vdova novinářům vyprávěla, jak její manžel žertoval o svém talentu na umírající výkřiky ve filmech.

 

Wilhelmův klasický výkřik je považován za čtvrtý záběr nahraný během natáčení filmu Drummer Boy, ale zvukaři používají i pátý a šestý záběr. Po Hvězdných válkách zazněl tento výkřik ve třech verzích ve filmech Indiana Jones, E.T. a Toy Story. Když se Burtt o svůj objev podělil se svými přáteli, jeho kolegové tento výkřik také často používali. 

Richard Anderson například pracoval na filmu Indiana Jones: Dobyvatelé ztracené archy a později použil ikonický zvukový efekt ve filmech Batman začíná a Madagaskar.

Wilhelmův křik nelze najít v komerční zvukové knihovně, ale šířil se prostřednictvím komunity zvukařů, kteří oceňovali zábavnou tradici. Vyčištěnou verzi klasického výkřiku používalo jen několik studií. Pro ty, kteří ji neměli, však existovala alternativní možnost – vypůjčit si zvukový efekt z filmu Zrodila se hvězda (1954). Ukázka odtud má jednu z nejlepších kvalit.

Burtt používal vřískot ve všech dílech Hvězdných válek, dokud společnost Disney neodkoupila Lucasfilm a nezačala novou trilogii. V rozhovoru pro ABC News nový zvukař Matthew Wood oznámil, že ikonický výkřik naposledy zazněl v sedmé epizodě filmu Síla se probouzí: „Rozhodli jsme se, že Williamův výkřik zrušíme. Necháváme minulost zemřít, jak říká Kylo Ren.“

 

Místo toho se Wood podělil o detaily dalšího zvukového efektu. Nový výkřik bude slyšet ve Star Wars a dalších filmech společnosti Disney, ale zvukový designér ho držel v tajnosti. Samozřejmě ne na dlouho. Autoři kanálu Mataflix na YouTube našli velikonoční vajíčko – výkřik Wall-E ze stejnojmenného animovaného filmu společnosti Pixar. 

Ve filmech Poslední Jedi, Rogue One a Solo už je slyšet hlas robota kompaktoru na odpadky, nikoli herce z 50. let. Čas ukáže, zda si nový zvukový efekt dokáže získat kultovní status, nebo zůstane trikem jen pro Matthewa Wooda.

Křičí od devadesátých let do současnosti

Jak mohl fenomén Wilhelmova výkřiku uniknout Quentinu Tarantinovi? Když se podíváte na režisérovu filmografii, zjistíte, že tento zvukový efekt použil téměř ve všech svých filmech, od Gaunerů až po Tenkrát v Hollywoodu

Při míchání zvuku pro svůj debut Quentin zastavil postprodukční tým a vzal je do malé místnosti, aby si poslechli Wilhelmův křik ve filmu Vzdálené bubny v místní televizi. Tento ikonický výkřik je možné slyšet ve filmu Gauneři, když pan Pink srazí chodce. 

Režisér Hostelu Eli Roth se o tomto podivném jevu dozvěděl od Tarantina při natáčení filmu Hanebný pancharti: „Pracoval jsem na zvukovém designu pro krátký film uvnitř Pýchy národa, o který mě Quentin požádal. Samozřejmě věděl, kdo je Wilhelm, a chtěl, aby měl zvukový efekt cameo při pádu z téměř třicetimetrové zdi.  Samotný výkřik není nic zvláštního. Je to jen vtip pro lidi z branže, ale když ho jednou uslyšíte, nikdy na něj nezapomenete.“

Wilhelmův křik se dále rozšiřoval do různých oblastí popkultury. Kromě animovaných a hraných filmů ho můžeme slyšet ve videohrách Twisted Metal 2, Metal Gear Solid, Grand Theft Auto IV a Red Dead Redemption. 

V roce 2011 vydal James Blake skladbu The Wilhelm Scream. Ačkoli v písni není přímá asociace s tímto zvukovým efektem, jedná se o jednu z prvních zmínek o křiku v hudebním průmyslu. Své místo si našel i ve světě televizních seriálů: zazněl v Aktech X, seriálu Angel, Family Guy a Simpsonových.

 

Wilhelmův křik dosáhl vrcholu popularity v letech 2005 až 2007 díky rozšíření virálního videa The Wilhelm Scream Compilation na Youtube. Od té doby se o vtipu zvukařů dozvědělo více diváků a zástupců průmyslu. Skrytý zvukový efekt má nyní více než 300 filmů, od trilogie Pán prstenů až po nejnovější sérii Rychle a zběsile.

Jak vysvětlit lásku k jednomu zvuku, který se ve filmech a videohrách používá už více než 70 let? Podle zvukaře Grahama Resnicka filmaři milují starý analogový zvuk, takže ho občas reprodukují i nyní. „Nahrávky z té doby explodují pocitem, jako by se ti do uší hrnula krev a mozek se ti v hlavě smršťoval. Když slyšíš čistý moderní křik, nepůsobí to opravdově,“ vysvětluje Resnick.

Nadměrné používání Wilhelmova výkřiku přimělo vdovu po Shebovi Woolym Lindu, aby se k tématu vyjádřila: „Doufám, že Burbank (město se sídlem velkých hollywoodských studií – pozn. red.) bude v dalších filmech používat jiné výkřiky a já budu moci zapnout televizi a nebát se, že uslyším hlas svého manžela. Stevene Spielbergu, Georgi Lucasi a Bene Burtte, nepoužívejte, prosím, křik mého manžela ve všech svých filmech.“

Navzdory prosbám Lindy Dotson-Wooley je nepravděpodobné, že by tento fenomén v dohledné době vymizel. Naopak, křik je v popkultuře stále běžnější. Více než 300násobné použití v soundtracích to opět dokazuje. Je zřejmé, že v dohledné době nezmizí, i když jako každý mem může rychle omrzet.

A tady je slíbený popis toho, co by měl tvůrce mít k dispozici, než začne hledat ten správný zvuk ve zvukové knihovně:

#1 Zkušenosti s poslechem. Studuj nejen hudební knihovny, ale také sleduj hodně filmů, abys rozpoznal*a klišé a vyhnul*a se jejich používání ve své práci. 

#2 Emoce zvuku. Wilhelmův křik je výraz, který se nejen hodí ke konkrétním epizodám, ale také vyvolává emoce. Zapojuje posluchače/diváka do děje.

#3 Přesvědčivý zvuk. Snad nejdůležitějším prvkem pro věrohodnost (pokud o ni tvůrce stojí) je správná kombinace zvuku s ostatními zvuky a prostředky. I pokud jde o křik, může být také jiný: přehrávaný, vtipný, strašidelný. Vyber si ten, který se k situaci hodí.