Právo na katarzi | SKVOT
Skvot Mag

Právo na katarzi

Narativ, archetyp, setting a další klíčové pojmy pro tvůrce příběhů – s vysvětlením a hrou.

Právo na katarzi
card-photo

ANYA SIDELNIKOVA

SKVOT Copywriter

8. prosince 2023 COPYWRITING Článek

*Autorkou ilustrací je Lena Krivenkova, studentka kurzu ILUSTRACE Antona Aba.

Storymaking se teď učí jak motion designéři, tak ilustrátoři a stratégové. Obvykle se jim vysvětlují složité pojmy a techniky, ale o základních pojmech se mluví, jako by byly známé už od začátku.

Pokud není psaní příběhů tvojí specializací, není pro tebe jednoduché odlišit prostředí od expozice a vyprávění od příběhu. Proto jsme si sedli a vysvětlili sedm základních konceptů vyprávění příběhů, které každý používá, ale ne každý jim rozumí.

 

Aby sis tyto pojmy zapamatoval*a, přidali jsme zábavné cvičení. Po každém pojmu označ otázku – kurzorem zvýrazni řádek pod ní – a zobraz si odpověď.

Kruh hrdiny

„Cesta hrdiny“ je univerzálním prostředkem zápletky. Touto cestou se musí vydat hrdina každého příběhu – detektivního, hororového, romantického nebo z kosmopolitní opery.

Scénárističtí guruové popsali hrdinovu cestu mnohokrát: Campbellův monomýtus (dějová struktura jakéhokoli mýtu) sestával ze 17 kroků, Voglerův z 12. Dan Harmon, jeden ze spoluautorů seriálu Rick a Morty, zjednodušil schéma zakulacením trajektorie.

Harmonova verze „hrdinského kruhu“ se stala velmi populární, protože je jasná, dostatečná a hlavně proveditelná. Na Harmonově kruhu je pouze osm klíčových bodů:

#1 Ty (hrdina v komfortní zóně)

#2 Chceš (něco ti chybí)

#3 Jdeš (padáš do neznáma)

#4 Hledáš (rozhlížíš se kolem sebe a přizpůsobuješ se)

#5 Najdeš (to, co ti chybělo)

#6 Přivlastníš si (platíš za to)

#7 Vrátíš se (jdeš zpátky)

#8 Změníš se (nejsi stejný člověk jako dřív)

Pokud kruh rozdělíš na polovinu, body 1, 2 a 8 budou v jeho horní části (jasné, pohodlné). Body 3 a 7 budou na dělící čáře – jsou přechodné. Body 4, 5, 6 budou dole (temné, neprozkoumané, nové).

OTÁZKA: Starý muž žije v domově důchodců a opravdu chce utéct. Vyjde z okna, dojde na autobusové nádraží a koupí si lístek, na který má dost peněz. Přijede do pustiny a vejde do prvního domu, který najde, kde mu dají najíst a ptají se na jeho život.

Všechno je v pořádku, ale starý muž se musí znovu skrývat – před mafiánem, kterému na nádraží sebral kufřík s penězi. Po nějaké době hrdina najde nový úkryt – část peněz dá těm, kteří ho kryjí, a pomůže tak zamést stopy. Nyní je starý muž volný a s kufrem se vydává na cestu na slunné ostrovy. 

Kde se v tomto příběhu nachází čtvrtý bod hrdinova kruhu – „hledání“? 

Tam, kde je starý muž nakrmen a vyslýchán – je již v novém světě, ale neví, co ho čeká.

Archetypy

Psychoterapeut Carl Gustav Jung studoval sny svých pacientů a nacházel v nich opakující se typy postav. Ukázalo se, že stejné postavy se vyskytují v mýtech všech kultur. Jung je nazval „archetypy“ – a objevil tak jeden z klíčových konceptů vyprávění příběhů.

V různých dílech Jung identifikoval a popsal hlavní archetypy: self (já), stín, matka, otec, dítě, moudrý stařec, moudrá stařena, panna, hrdina, kejklíř, anima (mužský ženský rod) a animus (ženský mužský rod). Všechny psychologické systémy osobnostních typů, které vznikly později, vycházejí z Jungova díla. Včetně zábavných testů, kterých je na internetu spousta. 

Názvy a počet typů se liší, ale nejčastěji se omezují na tento seznam: Pečovatel, Objevitel, Milenec, Klaun, Hrdina, Kouzelník, Rebel, Neviňátko, Tvořitel, Mudrc, Vládce, Jeden z nás. Používejte je nejen při vyprávění příběhů, ale také při budování značky a produktové strategie.

Zjistit více

 

Archetyp není pevný rámec, ale spíše plynulý model se souborem funkcí. Živý a přesvědčivý hrdina nikdy neztělesňuje jediný archetyp: na začátku příběhu může být poslem, uprostřed mentorem a na konci spojencem. Nebo v průběhu příběhu kombinujte funkce několika archetypů.

Na základě Jungova systému vytvořil hollywoodský scenárista a producent Christopher Vogler vlastní klasifikaci postav: hrdina, mentor, strážce, posel, vlkodlak, stín, spojenec, zloduch.

OTÁZKA: Severus Snape je jednou z nejkontroverznějších a nejhlubších postav potterovské série.

Jaké archetypy podle Voglera ztělesňuje, když si Harryho dobírá, učí ho, jak proniknout do jeho mysli, posílá mu na pomoc patrona, vaří lektvar pro Lupina, zabíjí Brumbála?

Snapeovými klíčovými archetypy jsou mentor a stín. Na různých místech je však také spojencem, vlkodlakem, poslem.

Charakter

Charakter hrdiny není nikdy hned jasný. Vezměte si dva lidi: pracovitého farmáře z Bretaně, na němž stojí celý rodinný podnik, a odhodlaného přistěhovalce z Vietnamu, který studuje a pracuje na částečný úvazek. „Pracovitost“ a „odhodlanost“ jsou osobnostní rysy zemědělce a studenta, ale ne jejich charakter.

Robert McKee v knize The Million Dollar Story nazývá tento soubor vlastností charakterizací: něco, co můžete pochopit o každém člověku, pokud ho dlouhodobě pozorujete a komunikujete s ním. Charakter člověka se však projeví až tehdy, když je postava přinucena učinit volbu.

Zpět k farmáři a studentovi. Oba obědvají v kavárně, kam vejde skupina opilců a začne obtěžovat servírku. To, co farmář a student udělají po několika minutách, ukáže jejich charaktery. Kdo zavolá policii a kdo zasáhne sám? Kdo rychle zaplatí a odejde a kdo se rozhodne zmeškat poslední vlak domů a počkat na svědectví policie?

OTÁZKA: Reklama je vždy koncentrací významu. Často se řídí charakterem postav a je založena na rozhodnutích učiněných pod tlakem. V reklamě Channel 4 na paralympiádu 2016 jsou postavy okamžitě srozumitelné. 

Jaká by měla být charakteristika hlavní postavy ve videu?

Zdravotně postižený muž, 40+, zábavný, okouzlující, stylový, talentovaný zpěvák.

Setting

Setting je charakteristika světa, v němž se příběh odehrává: místo, čas, společenské, politické a historické podmínky, úroveň technického pokroku, flóra a fauna, přítomnost atmosféry a teplota planety.

Prostředí určuje rámec, v němž se má příběh vyvíjet. I když je to fiktivní svět, má svou vnitřní logiku. Lidský hrdina nemůže vystoupit z hvězdné lodi na neznámé planetě, aby si pro radost sundal helmu a nadechl se plnými doušky, pokud na té planetě není kyslík.

Například děj románu George Orwella 1984 se odehrává v Londýně v nepříliš vzdálené budoucnosti, kdy se svět rozdělil na tři totalitní státy, které spolu válčí.

Zjistit více

 

OTÁZKA: Britský přírodovědec se v polovině 40. let 19. století vydává do amazonského pralesa, aby studoval životní prostředí tamarínů. Po několika týdnech strávených v džungli dorazí do nejbližšího města a pošle telegram Královské společnosti, že našel unikátního tamarína, který měří 61 centimetrů. 

Co v tomto příběhu neodpovídá prostředí?

Ve 40. letech 19. století ve městech v povodí Amazonky rozhodně neexistoval telegraf. A přírodovědec (jakožto Brit) by své kolegy informoval o tamarínovi vysokém 2 stopy (nikoli 61 cm).

 

Expozice

Expozice je část příběhu, která uvádí diváky do světa příběhu: vysvětluje, kdo jsou postavy a kdo jsou pro sebe navzájem. Uvádí do děje a informuje o událostech, které se staly před začátkem hlavního příběhu.

Expozice, která se rozvíjí uprostřed nebo na konci, dokáže příběh obrátit: přidat napětí, intriky a expresi. Ve filmu WALL-E od Pixaru je až v 50. minutě jasné, co se stalo se Zemí a lidmi. Kdyby to bylo řečeno hned na začátku, příběh by se změnil v nudnou ekologickou výchovu nebo dystopii.

OTÁZKA: V reklamě hraje opožděná expozice stejnou roli jako ve filmu nebo v literatuře – vytváří napětí a správné významy. V kultovní reklamě Always „Like a Girl“ použila tuto techniku režisérka Lauren Greenfieldová

V jakém okamžiku a jakým způsobem se objevuje opožděná expozice?

Prozrazuje to text, který přerušuje video: jedna věta je o podstatě experimentu, druhá o tom, proč je potřeba.

Narativ

O narativu se mluví v různých souvislostech. V narativní psychologii člověk vypráví svůj životní příběh a terapeut mu pomáhá přiřadit mu nové významy. Narativní herní designér konstruuje herní zážitek a jeho variace, zatímco narativní novinář nepředkládá hromadu suchých faktů, ale příběh s jasným osobním pohledem.

Narativ je ohniskem, významem příběhu, a zároveň prostředkem a technikou, způsobem, jakým je vyprávěn. Vyprávění se často zaměňuje se zápletkou. Ale zápletka je spíše kostrou příběhu, souborem událostí, které lze vyprávět různými způsoby. A každý z těchto způsobů by byl vyprávěním. 

Například příběh Popelky očima její macechy by vypadal jako drama vzdoru. A když se zaměříte na děsivou proměnu krysy v kočího, domácí násilí a princovu posedlost vzít si toho, kdo se vejde do střevíčku, dostanete hororový příběh.

OTÁZKA: Děvče z venkova žije nudným životem a touží po dobrodružství. Náhle se ocitne v neobvyklé situaci - a ze dne na den se zamiluje do někoho, kdo jí ani jejímu otci v životě nic dobrého nepřinesl. Lidé kolem ní dívku využívají pro své vlastní účely: jako někoho, kdo jim konečně pomůže zbavit se jejich omezení.

Která kultovní Disneyho pohádka by vyzněla takhle, kdyby měla podobu rodinné dramatické talk show?

Kráska a zvíře.

Katarze

Aristoteles zavedl pojem katarze jako očištění. Kniha, film, divadelní hra, dokonce i obraz by měly v člověku vyvolat silné emoce a proměnit ho. Dokonce i Grenda v animovaném seriálu Gravity Falls, když chválí Mabelinu hru, uvádí: „Osmkrát jsem prožila katarzi“.

Katarze je často považována za ukazatel kvality příběhu. Po staletí vypravěči všech druhů umění věřili, že pokud se člověk při vyvrcholení příběhu nerozpláče, příběh se nepovedl. Ve dvacátém století se však objevil jiný názor.

Německý dramatik Bertolt Brecht prohlásil, že empatický efekt, který vede ke katarzi, vše jen kazí. Kritické myšlení diváka je vypnuto a divák není schopen racionálně vnímat dění na jevišti. Touha po katarzi vyvolává v divákovi hotové pocity a on sám se už nemůže rozhodnout, jak se k příběhu postavit.

Brecht se ze všech sil snažil dosáhnout efektu odcizení, nikoli empatie. Žádné vyvrcholení, žádné kulisy „pro navození atmosféry“ - žádná katarze.

OTÁZKA: Kdyby se režisér Todd Phillips nedržel batmanovského univerza, mohl Joker skončit jinak: Joker mohl být navždy v ústavu, nebo mu mohla Sofiina spolubydlící pomoci najít jeho místo ve světě, nebo mohl být Bruce Wayne skutečně jeho otcem. Každé z těchto finále zaručuje katarzi. 

Jak by končil film „Joker“, kdyby nepřišla katarze?

Joker dál zabíjí lidi a obyvatelé Gothamu se smiřují s jeho úpadkem. Žádná vzpoura, žádná naděje.