Jací budou uživatelé v roce 2024 | SKVOT
Skvot Mag

Jací budou uživatelé v roce 2024

6 největších trendů ve změně chování uživatelů podle společnosti Wunderman Thompson.

Jací budou uživatelé v roce 2024
card-photo

SASHA KRYVKO

SKVOT Copywriter

1. listopadu 2023 TIPY Článek

Pokud chceš své publikum vést za sebou, musíš se naučit, jak s ním držet krok. Tak pochopíš, co tvůj uživatel chce (a co už nechce). Co pro ně funguje, co ne a co je zcela zastaralé.

Přečetli jsme si zprávu The Future Shopper Report 2023 od společnosti Wunderman Thompson a vybrali jsme nejdůležitější (a ne tak zřejmé) body týkající se aplikací pro dating, her a metaversa, práce s influencery, webových stránek značek, sociálních médií, rozvozů a vrácení zboží.

 

Značky a dating průmysl

Když myslíš na randění, napadne tě Tinder nebo Badoo. Trendy se však mění – 42 % uživatelů je připraveno používat seznamovací aplikace nabízené tržištěm.

Například společnost Amazon vytvořila parodii na online rande. Má uživatelské profily, které vypadají jako běžná stránka na tržišti, ale místo zboží nebo služeb se na ní objevují lidé, kteří údajně hledají rande. Svou vlastní seznamku v rámci valentýnské kampaně spustila také společnost Silpo. Aplikace WhatsApp také představila novou funkci pro randění.

Profily uživatelů na Amazon Dating. Zdroj: amazondating.co

Podle odborníků společnosti Wunderman Thompson se tento přístup může vyvinout v seriózní marketingovou strategii. Značky by měly věnovat pozornost dating průmyslu a tohle jsou důvody proč:

#1 Uživatelská data. Značky znají své zákazníky velmi dobře, protože neustále zkoumají svou cílovou skupinu: kde žijí, kolik vydělávají a co mají rádi. Fanoušci stejné značky mají často společné zájmy, takže šance na shodu je vyšší.

#2 Svobodní jsou zklamaní z Tinderu a Badoo. Nedávný průzkum mezi uživateli aplikace Tinder tvrdí, že téměř polovina respondentů nemá zájem najít si partnera a dvě třetiny uživatelů této aplikace již byly ve vztahu, když ji používaly. Průzkum tvrdí, že pouze polovina respondentů hledá na Tinderu romantické vztahy.

#3 Reference. Amazon Dating publikoval recenze o randění s osobou, jako by se jednalo o službu nebo produkt. Můžete se tak podívat, co si o vztahu s hledanou osobou myslí ostatní. Rande aplikace tuto funkci nemají, protože o sobě píšou pouze samotné osoby. Proto by se značky, které se chystají pracovat na funkci randění, měly blíže podívat na možnost zanechávání recenzí.

VÝSLEDEK: Značka spojuje lidi se společnými hodnotami, preferencemi a přáními. To je to, co lidé u nových známých hledají. Pokud jsi marketér, nabídni značce kolaboraci s dating aplikací. Můžeš si vytvořit vlastní seznamovací vstupní stránku, pokud to tvůj software a strategie značky umožňuje. Randění může pomoct vybudovat komunitu, která zvýší loajalitu publika.

Hry a metaverzum

Podle zprávy 3 % uživatelů na celém světě nakupují prostřednictvím her a 1 z 25 uživatelů se nechává inspirovat k nákupu prostřednictvím online her. Toto procento se může zdát zanedbatelné, ale podle odborníků společnosti Wunderman Thompson má herní průmysl velký potenciál pro zapojení uživatelů do spolupráce se značkami. Jaké jsou důvody?

#1 Procento hráčů je vysoké – a stále se zvyšuje. Hry hraje 8 z 10 lidí ve věku 16–24 let. Herní publikum tvoří také uživatelé 55+ – 60 % všech lidí v tomto věku. Existují země, kde je hráčem 9 z 10 lidí, například Indie, Spojené arabské emiráty a Thajsko. Zemí s nejnižším procentem hráčů je Japonsko. Tam je podíl hráčů 61 %, ale i tak se jedná o velmi vysoké číslo.

#2 Hráči jsou připraveni nakupovat. V rámci hry nakupuje 57 % hráčů. Metaverzum jako platformu pro nákupy používá nebo používalo 23 % uživatelů. Proto jsou v metaverzu již Nike, Gucci, Adidas a Balenciaga – je to další platforma, kde značky vydělávají peníze.

 

#3 Posmrtný konzum. Až 45 % spotřebitelů tvrdí, že chtějí po smrti pokračovat ve svém životě v metaverzu, tj. nahrát svou identitu do cloudového úložiště. Odborníci ze společnosti Wunderman Thompson to nazývají „posmrtným spotřebitelstvím“ a tvrdí, že tento trend bude pokračovat.

#4 Estetika metaverza. Podle výzkumu 49 % hráčů tvrdí, že vypadat ve hře hezky je stejně důležité jako ve skutečném životě. Proto se v metaverzu nakupuje nejen pro zábavu, ale také pro zvýšení autority mezi ostatními hráči.

VÝSLEDEK: Značky musí přehodnotit své produkty v digitální podobě: zda online vzhled produktu vybízí k nákupu, zda se produkt kupuje převážně online nebo offline, z telefonu nebo počítače. Nabídni značce kolaboraci s hraním her. Inspirovat se můžeš třeba u značky Louis Vuitton, která vytvořila logickou hru v metaverzu, kde se sbírají NFT. V metaverzu můžeš i inzerovat produkt nebo obnovit fyzický obchod, pokud to zapadá do rozpočtu a strategie.

Práce s influencery

Řada trendů ze zprávy pro deinfluencing. Jedná se o směr, který doporučuje uživatelům, aby nekupovali produkty propagované blogery a byli kritičtí k jakékoli reklamě. Hashtag #deinfluencing získal na Tiktoku přes 955 milionů zobrazení. Uživatelé se zde zaměřují na zodpovědnou spotřebu a odmítání „kultury na jedno použití“. Tento trend potvrzuje i průzkum společnosti Wunderman Thompson:

#deinfluencing

#1 Uživatelé důvěřují těm, které osobně znají. Podle zprávy lidé kupují produkty doporučené členy rodiny (20 %) a přáteli (17 %). Blogeři jsou na třetím místě v seznamu s 16% podílem. Pouze 5 % lidí důvěřuje reklamě celebrit a 4 % lidí důvěřují streamerům. Reklamy blogerů někdy vyvolávají pobouření. Například tiktokerka Mikayla Nogueira byla obviněna, že v reklamě na řasenku, která vznikla ve spolupráci s L'Oréal, nosí umělé řasy. Mikayla to popírá, ale důvěra uživatelů v influencerku přesto klesla.

#2 Doporučení. Podle zprávy až 54 % uživatelů doporučuje produkty svým přátelům (posílá jim je přímo do directu nebo je označuje pod příspěvkem). Blízcí lidé lépe vědí, co člověk potřebuje, protože znají jeho životní styl, zvyky a preference. Přátelé mohou upřímně doporučit produkt zdarma, zatímco blogeři berou produkty za reklamu, aby se uživili. To také snižuje důvěryhodnost influencerů.

VÝSLEDEK: Hnutí za odstranění vlivu influencerů pomáhá lidem – zejména generaci Z – získat zpět svou moc nad informačním prostorem. Životní styl blogerů, který vysílají veřejnosti, často vypadá nereálně. Proto dbej na to, aby značka spolupracovala s influencery, jejichž cílová skupina se shoduje s cílovou skupinou značky.

Neměl*a bys inzerovat prostřednictvím blogera, který většinu svého obsahu vytváří na zakázku. Dávej pozor, aby influencer uvedl, že jeho příspěvek je reklamní integrací. Příkladem může být reklama společnosti Philips na Instagramu Dashy Katsuriny. Obsahuje dokonce i podmínky, skutečnost, že se jedná o reklamu, a samotný příspěvek nevypadá „uměle“. Takové reklamy vzbuzují u publika větší důvěru.

Kde se co prodává

Odborníci společnosti Wunderman Thompson tvrdí, že komunikační kanály se v různých odvětvích podnikání liší (zdá se, že to není nic nového). Přinášejí však zajímavé detaily: nejčastěji se porovnávají ceny stejných produktů u spotřebičů a dětských výrobků. Některé výrobky se nejčastěji nakupují v fyzických obchodech, jiné na stránkách konkrétních značek. Zpráva uvádí informace o několika kategoriích:

#1 Nemovitosti. Letos lidé hledali ceny bydlení pro inspiraci, aniž by měli v úmyslu ho koupit (46 % respondentů). Proto se některé realitní společnosti, jako například Real Estate Australia nebo Urbanspace Real Estate, vydávají na Pinterest. Dále 30 % lidí uvádí, že kontaktuje realitní kanceláře přímo, aniž by s nimi komunikovalo online. Tyto značky by tedy měly přemýšlet o fyzické reklamě, aby přitáhly pozornost zákazníků.

#2 Kosmetické produkty. V letošním roce 29 % spotřebitelů častěji vyhledávalo kosmetiku ve fyzických obchodech než na webových stránkách značek. Na internetu není vždy jasné, zda je barva tvářenky vhodná a zda se odstín rtěnky na obrazovce liší od skutečnosti. Aby tento problém vyřešila, vytvořila například společnost Maybelline na svých webových stránkách online tester, pomocí něhož si můžete vyzkoušet konkrétní kosmetický přípravek a zjistit, zda vám vyhovuje.

#3 Oblečení. Třetina uživatelů letos hledala oblečení na webových stránkách značek. Pouze 27 % z nich chodí na konkrétní oblíbené webové stránky a hledá nové oblečení, když si ho chce koupit. Zbytek porovnává ceny na různých zdrojích a hledá levnější varianty.

#4 Léky. V roce 2023 byly léky vyhledávány o 17 % častěji než loni. Pouze 15 % respondentů uvedlo, že nikdy nekupovali léky online a nehodlají tak činit ani v budoucnu. Průzkum tvrdí, že se tento trend změní a farmaceutické značky by měly být online aktivnější, zejména v technologickém sektoru. Nemělo by se tak dít proto, aby se léky prodávaly online, ale proto, aby se společnost zviditelnila. 

VÝSLEDEK: Bez ohledu na to, co značka dělá, musí svým jménem komunikovat prostřednictvím různých kanálů. Některé sítě zvyšují povědomí o značce a stávají se zdrojem inspirace pro uživatele, zatímco jiné jsou hlavní pro prodej. Každá sociální síť by měla mít odkaz na všechny ostatní online kanály značky, aby uživatelé mohli komunikovat tam, kde jsou zvyklí.

Aby se značka oblečení odlišila od ostatních, vyplatí se zapracovat na vizuální stránce a ceně. A kosmetické značky by se měly zaměřit na fyzické prodejny, aby uživatelům zpříjemnily zážitek z offline prodeje.

Zjistit více

 

Doručení, vrácení a balení

Nejčastěji se uživatelé ke značce nevracejí kvůli špatné online zkušenosti. Když začal covid, lidé začali aktivněji objednávat online, přijímat zásilky a vracet zboží. V letošním roce uživatelé nakupovali více offline, ale online interakce se značkou je stále důležitá v následujících aspektech:

#1 Rychlé doručení. Většina respondentů chce, aby jejich objednávky dorazily do jednoho dne (48 %), 23 % uživatelů očekává, že jejich objednávka bude doručena za méně než 2 hodiny. Některé značky nabízejí uživatelům předplatné s rychlým doručením, například Sephora, Asos nebo Amazon. Běžná objednávka tak může dorazit za jeden nebo více dní a s prémiovým předplatným může dorazit za několik hodin.

#2 Bezplatné a snadné vrácení zboží. Ukazuje se, že 19 % zboží objednaného online je vráceno. Nejčastěji je to kvůli špatné kvalitě. Často se také vracejí objednávky, protože výrobek je sice kvalitní, ale uživateli prostě nevyhovuje.

#3 Dostupnost zboží online i offline. Od počátku existence covidu pracuje mnoho uživatelů z domova. V letošním roce jsou lidé opět offline. Nyní chtějí uživatelé držet výrobek v ruce ve fyzickém obchodě. Pro uživatele je také důležité, aby byl vzhled výrobku online i offline stejný. Značky by proto měly fotografie a popisy produktů vytvářet co nejrealističtěji.

#4 Ekologický obal. Až 46 % spotřebitelů si vybírá ekologické obaly, i když stojí více než obvykle. V loňském roce jich bylo 43 %. Podle odborníků společnosti Wunderman Thompson toto číslo rok od roku poroste. Některé společnosti činí péči o životní prostředí součástí své strategie. Například značka obuvi Good Guys Don't Wear Leather – z pojmenování je hned jasné, jakou cílovou skupinu firma hledá.

VÝSLEDEK: Značky by se měly zaměřit na to, aby se zboží dostalo k uživateli rychleji. Pokud někdo vrátí zásilku, je vhodné zjistit důvod a s dalším zákazníkem situaci napravit. Vrácení zboží by mělo být bezplatné a rychlé a samotné zboží by mělo být dostupné jak online, tak v offline obchodech.

Značka by také měla dbát na ekologické obaly. Pokud jsi stratég, zamysli se nad tím, jak začlenit ekologické aspekty do vize značky. Můžeš navázat spolupráci s recyklačními centry a eko-blogery, ale hlavní je nezapojit se do greenwashingu (neprezentovat značku jako šetrnější k životnímu prostředí, než ve skutečnosti je).