Jak pracuje úspěšný designér mobilních aplikací | SKVOT
Skvot Mag

Nestyď se zeptat: Jak pracuje úspěšný designér mobilních aplikací

Tomáš Stanislavský designoval aplikaci Lítačka i ČSOB SmartBanking.

Nestyď se zeptat: Jak pracuje úspěšný designér mobilních aplikací
25. září 2023 INTERVIEW Článek

Šikovné appky má v oblibě každý. Těžší už je takové každodenní pomocníky vytvářet. Asi už víš, že UX, UI a frameworky tvoří jen část složitého procesu.

Expert Tomáš Stanislavský tě naučí designovat se vší parádou. Náš lektor chystaného kurzu designu mobilních aplikací ti v rozhovoru prozradí, na co se pod jeho vedením můžeš těšit i na co musí designér appek vždy myslet.

 

Jaká je tvoje oblíbená aplikace z pohledu uživatele a proč?

Airbnb a booking. Umožňujú rýchle, prehľadné a pohodlné dokončenie operácie, v tomto prípade rezerváciu ubytovania.

Jaké jsou nejběžnější chyby, kterých se noví designéři mobilních aplikací dopouštějí?

Začínajú rovno dizajnovať bez toho, aby sa príliš zamýšľali nad logikou a workflow celej aplikácie (napríklad ktorý screen bude napojený na ktorý atď.)

Liší se nějak navrhování appky pro iOS a Android? Budeš se tomu věnovat v kurzu?

Budem sa tomu určite venovať, v zásade sa to líši hlavne v konkrétnych pravidlách, ale princíp dizajnu a UX ako takého majú, samozrejme, spoločný. 

Co je teď v aplikacích hlavní trend z pohledu designu? 

Smer, ktorým sa uberá IT ako také – tzn. lepšie možnosti v rámci AI, hlasových funkcií atď, sú často indikatívne aj smerom k dizajnu, resp. mobilným aplikáciám – takže AI, AR/VR, hlasové funkcie. Prakticky každá komplexnejšia aplikácia už dnes obsahuje minimálne určitú formu chatbota, prípadne hlasového ovládania.

Bude podle tebe někdy minimalismus nahrazený něčím novým?

Určite. Vždy, keď si myslíme, že už nič nové nepríde, príde niečo nečakané alebo sa trendom stane opäť niečo z minulosti (niekedy však v značne zmenenej forme).

Mezi tvoje největší projekty patří určitě aplikace Lítačka a ČSOB SmartBanking. Můžeš v krátkosti porovnat, jak se lišila práce na těchto dvou zásadních appkách?

Každá z aplikácií bola unikátna niečim iným, nakoľko ich funkcionalita je odlišná. Lítačka má dve hlavné funkcie (vyhľadanie spojení a nákup kupónov), pričom ČSOB SmartBanking je už komplexná aplikácia, ktorá obsahuje mnohé funkcie – častokrát aj pokročilejšie než jej desktopová verzia. V oboch prípadoch však bol kľúčový celý proces UX a namapovanie logiky obrazoviek.

Kolik dalších lidí se obvykle podílí na podobně velkých projektech? 

Veľmi záleží, o aký veľký produkt sa jedná. V prípade menších mobilných aplikácií to býva často len jeden, maximálne dvaja dizajnéri. Na väčších aplikáciách často pracuje aj niekoľko dizajnérov, v ojedinelých situáciách aj desiatky (napríklad v prípade známych a komplexných produktov, ktoré majú obrat v stovkách miliónov USD). 

Dizajnér však okrem toho často spolupracuje aj s UX Researcherom (výskumníkom), projektovým alebo produktovým manažérom, prípadne jeho obdobou – pri väčších projektoch môže byť ešte niekoľko ďalších vrstiev managementu. 

Veľmi úzka spolupráca je taktiež s developermi, ktorí konkrétny produkt budú vyvíjať – je potrebné, aby správne pochopili funkcionalitu wireframov a to, čo s čím súvisí. V tomto je veľmi dôležité premýšľať nad celou logikou aplikácie, nie len nad jej vizuálnym aspektom.

Zjistit více

 

Co by mělo být zohledněno při tvorbě ikon pro mobilní aplikace?

Hlavne dobrá viditeľnosť a zrozumiteľnosť. Ikonky sa väčšinou pohybujú v rozmedzí 16–24 px, takže je potrebné, aby boli zrozumiteľné na prvý pohľad. Menej je niekedy viac.

Měl by designér brát v úvahu výkon a rychlost mobilní aplikace? Může to nějak ovlivnit, nebo to mají na starost vývojáři?

Je to skôr otázka pre vývojárov, avšak niektoré UX funkcie môžu mať vplyv na výkon aplikácie – napríklad načítavanie veľkého množstva dát naraz vyžaduje väčšiu záťaž a môže spomalovať načítavanie. 

Jedním z klíčových aspektů je u mobilních aplikací bezpečnost a ochrana dat. Jak tady může zasáhnout designér?

Veľmi to záleží od konkrétneho produktu – dizajnér musí mať na pamäti požiadavky ohľadne registrácie, loginu atď., avšak tie môžu byť predom dané v závislosti od platformy. Tam ovplyvní maximálne to, ako „UX-friendly“ bude konkrétne prevedenie. 

Kudy vedla tvoje cesta k navrhování appek? Mířil jsi k tomu už při studiu?

Aj áno, aj nie. Bol to síce môj „detský sen“ inšpirovaný prvými iPhone aplikáciami (fascinoval ma ich dizajn), avšak začínal som hlavne s webmi. Až postupne som sa dostal k aplikáciám.

Máš už nějaké zkušenosti s lektorováním? Jak se těšíš na kurz a koho bys na něj pozval?

Mám, v minulosti som navyše viedol menšie dizajnové tímy. Na kurz by som pozval každého, kto by chcel pozdvihnúť svoje znalosti o dizajne mobilných aplikácií a dosiahnuť tak lepšie výsledky – či už z pohľadu dizajnu, developmentu alebo managementu.  

Zvládnou absolventi kurzu po jeho skončení taky nadesignovat aplikaci, jako je Lítačka?

Ak budú dávať na kurze pozor, určite áno. (haha)