Jak popsat film za minutu | SKVOT
Skvot Mag

JAK POPSAT FILM ZA MINUTU

Synopse a logline: co to je a co s nimi dělat.

JAK POPSAT FILM ZA MINUTU
card-photo

YULYA MELNICHINA

SKVOT Copywriter

23. srpna 2023 VIDEO A FILM Článek

Většina scenáristů sní o tom, aby byl jejich scénář dříve nebo později promítán nebo přihlášen do soutěže. Ale než je jeho nápad brán v úvahu, musí scenárista předložit logline nebo synopsi. 

Kdyby producenti po sobě četli všechny scénáře, neměli bychom tak masivní filmový průmysl. Kdyby porotci četli všechny předložené scénáře v prvním kole, soutěže by byly nekonečné. Proto existují formáty pro stručné popisy scénářů, které je dále „prodávají“.

 

Mluvíme o těchto krátkých formách. Vysvětlíme, co je to logline a synopse, k čemu slouží a jak se můžeš naučit vměstnat filmový scénář do několika vět.

Co je to logline

Logline je krátký popis filmu, který vyjadřuje hlavní konflikt příběhu a obvykle se skládá z 1–2 vět (25–50 slov). Odpovídá na otázky, jako jsou: 

  • — kdo je hlavní hrdina
  • — co se mu stane
  • — jaký je hlavní konflikt příběhu
  •  

Logline by měl být natolik působivý, aby zaujal režiséra, producenta nebo porotce – a přiměl ho přečíst si celý scénář. Lze ji také použít k „prezentaci“ scénáře na setkání se zástupci filmového průmyslu – upozornit na sebe a získat pozvání do produkčního studia. 

Kromě toho lze loglines prodávat jako nápady. Například scénárista Blake Snyder (autor knihy Save the Cat!) zanechal čtenářům svůj e-mail – a vyzval je, aby poslali své logliny.

Při psaní scénáře je třeba postupovat postupně – od malého k velkému. Proto je třeba začít psát scénář od logline. Pomáhá soustředit se na hlavní příběhovou linii a nastavuje logiku vývoje. Proto je logline nejtěžší částí psaní scénáře. V několika větách musíš dát smysl něčemu, co jsi ještě ani nenapsal.

Pokud se bojíš, že neuspěješ, trénuj: vyber si nějaký známý film nebo seriál, napiš k němu logline a požádej své přátele, aby uhodli, o čem je. Zde jsou příklady filmových logline:
 

  • Věčný svit neposkvrněné mysli – „Když se jejich vztah zhorší, podstoupí pár lékařský zákrok, aby si navzájem vymazali vzpomínky.“ 
     
  • Humr – „V nedaleké budoucnosti se podle zákonů Města dostanou svobodní lidé do hotelu, kde si musí do 45 dnů najít svou lásku, jinak budou proměněni ve zvířata a posláni do Lesa.“
Zjistit více

Tipy, jak na úspěšný logline:

#1 Neodhaluj všechny karty. Dobrý logline je stručný, zajímavý a motivuje k přečtení celého scénáře. Nesmíš zkazit závěr.

#2 Zobrazí aktivní akce. Je dobré mít v logu  aktivní“ slova jako „cestuje“, „bojuje“, spíše než „myslí“, „počítá“, „sní“. Tak se ti v hlavě rýsuje scénář.

#3 Nepřetěžuj logline detaily. Představme si, že by logline filmu Věčný svit čisté mysli vypadal takto: „Chlap je šokován tím, že jeho bývalá přítelkyně vymazala vzpomínky na jejich vztah, a tak se v zoufalství rozhodne vymazat ji ze své paměti také. Po chvíli však lékaři zjistí, že podvědomí hlavního hrdiny odmítá zapomenout na lásku.“ Toto je příklad špatného logline – je v něm příliš mnoho informací.

#4 Nepoužívej jména postav. „Obrovský lidožrout“, ne „Shrek“, „soukromý detektiv“, ne „Sherlock Holmes“. Postavy existují pouze ve tvé představivosti – zařiď, aby se objevily i ve čtenářově představivosti.

Co je to synopse

Pokud chceš svůj scénář ukázat režisérovi nebo se přihlásit do scenáristické soutěže, budeš pravděpodobně muset kromě logline ukázat i synopsi. Tak člověk pochopí, zda způsob, jakým logline představil scénář, odpovídá tomu, jak příběh vidíš ty.

Synopse je stručný popis koncepce scénáře s hlavními dějovými liniemi a hlavními postavami. V Hollywoodu se synopsi říká také one-pager, protože v ideálním případě zabírá jednu stránku.

Pokud je logline shrnutím toho, o čem tvůj film je, synopse je podrobnějším vyprávěním tvého příběhu. Bez ohledu na žánr filmu nemohou být synopse a logline stejné.

Synopse jsou jako upoutávky v kině, ale se spoilery. Trailery dávají divákům představu o tom, o čem film je a zda je dostatečně zajímavý, aby na něj šli do kina. Stejně tak synopse pomáhá tvůrcům filmu pochopit, zda se vyplatí tento film natočit. 

Jak napsat úspěšnou synopsi:

#1 Používej přítomný čas. I když se příběh odehrává v minulosti, je lepší psát synopsi v přítomném čase. Čtenář si tak může snáze vytvořit v hlavě jednotlivé scény.

#2 Piš ve třetí osobě. Příběh by měl být vyprávěn jménem autora, nikoli jedné z postav – čtenář tak může „prožít“ scénář tvýma očima. Používej proto zájmena „on“, „ona“, „oni“.

#3 Používej jednoduchou řeč. Samozřejmě budeš chtít ukázat svou sečtělost a výmluvnost, ale to nepomůže k lepšímu vysvětlení děje, ale naopak – bude to matoucí. Napiš synopsi filmu tak, jako bys o něm vyprávěl svým přátelům.

#4 Piš ve stylu daného žánru. Pokud je to komedie, měla by být synopse komediální, pokud je to horor, měla by to být synopse děsivá. 

#5 Rozděl příběh na bloky. Urči, co považuješ za hlavní dějové linie a rozděl je na 2–3 věty, pak ke každému z těchto bloků přidej další podrobnosti.

#6 Spoilery. Pokud logline neprozrazuje konec, synopse dělá pravý opak. Režisér musí pochopit, jak vnímáš závěr filmu a jak je úspěšný.

Jak otestovat logline a synopsi?

Pokud se ti zdá, že máš s krátkou formou problém, vyzkoušej si logline a synopsi na přátelském publiku – přátelích, známých, kolezích. Polož jim tyto otázky:

  • Chcete si poslechnout celý příběh?
  • Co vás nejvíce zajímá? 
  •  

Odpověď na první otázku objasní, jak zajímavé je téma, a pomocí druhé otázky můžeš ověřit, zda je zaměření správné. 

Pokud se ti ani po mnoha pokusech nepodaří napsat úspěšný logline, může to znamenat, že ti v původním nápadu něco chybí. Pak se musíš vrátit k příběhu a přemýšlet, co by bylo lepší změnit.

Podívej se na synopsi. Pokud je logline úspěšný, je na čase zkontrolovat synopsi. To může trvat déle – nyní musí tvoje malé publikum posoudit nejen nápad, ale celý příběh. Obecně platí, že počet otázek závisí na žánru, rozsahu, počtu dějových linií atd. Existuje však několik univerzálních:

  • Jak jste si představovali hlavní postavy?
  • — Která část se vám líbila nejvíce/nejméně?
  • — Jaké jste měli pocity z hlavních postav?
  •  

Otázky týkající se hlavních postav jsou velmi důležité, protože diváci mohou cítit sympatie, lhostejnost, náklonnost, hněv atd. – a je velmi důležité, aby tyto emoce odpovídaly těm, které chceš vyjádřit. 

Neboj se, pokud se synopsi nepodaří napsat na několik pokusů, je to poměrně dlouhý proces. Nezapomeň však, že ji nemusíš upravovat mnohokrát. Pokud po třech nebo čtyřech úpravách stále není tak dobrá, je lepší ji přepsat. Pak se můžeš soustředit na příběh a přemýšlet o něm místo o chybách.

Můžeš prodat nejen děj, ale i samotný nápad. V USA se to praktikuje tak, že když se producentovi líbí nápad na film, koupí ho i bez scénáře