Jak si uspořádat myšlenky | SKVOT
Skvot Mag

Jak si uspořádat myšlenky

Způsoby, které pomáhají strukturovat informace.

Jak si uspořádat myšlenky
card-photo

OLESYA ZAKHARCHUK

SKVOT Copywriter

25. srpna 2023 TIPY Článek

Každý tvůrce má svůj „šuplík“, ve kterém uchovává inspirativní ukázky práce, tipy nebo návody. Někdo k tomu používá poznámky, jiní uložené zprávy na Telegramu nebo jen složku v počítači. 

Když ale potřebuješ najít nějakou myšlenku nebo nápad, ztratíš se ve spoustě uložených poznámek a nemůžeš nic najít. Poradíme ti, jak si poznámky uspořádat, ať snadno najdeš, co hledáš.

 

Vytvoř spojení s metodou Zettelkasten 

Zettelkasten (německy „krabice s poznámkami“) je způsob strukturování informací tak, aby se nejen snadno ukládaly, ale taky snadno používaly. Vychází z metody kartotéky německého sociologa Nicolase Luhmanna: každá karta obsahuje jednu poznámku nebo myšlenku. Během svého života vytvořil 90 000 poznámek, které byly následně naskenovány pro webový archiv.

Hlavní myšlenka téhle metody spočívá v tom, že nejdřív musíš zpracovat informace a pak je propojit s těmi, které už znáš.

Zpracování znamená, že popis poznámky formuluješ vlastními slovy, ne jenom zkopíruješ. V ideálním případě to znamená shrnout podstatu do jedné věty a navrch přidat citát, odkaz nebo ilustraci.

Odkaz na další informace – najdi odkazy na další poznámky v Zettelkastenu a vytvoř na ně vzájemné odkazy. Tímhle způsobem vytvoříš vazby mezi poznámkami. 

Když si naplníš Zettelkasten, zjistíš, že mezi vším existují souvislosti. A stává se, že se objeví i tam, kde by je čekal málokdo. Takové objevy pomáhají generovat nápady, takže tahle metoda je užitečná pro ty, kteří potřebují neustále vytvářet nové věci. K fanouškům tohohle přístupu patří produktová designérka společnosti Xero Mona Young a ilustrátor David Klier.

Jak můžeš postupovat: Na Facebooku vidíš výběr skvělých ilustrací → vytvoříš jednu poznámku s tímhle výběrem + připojíš odkaz → vytvoříš druhou poznámku, kde popíšeš myšlenku své ilustrace + připojíš odkaz na první poznámku.

Zettelkasten si můžeš založit v aplikacích Obsidian, Evernote nebo Notion. Takhle to například vypadá v Obsidianu:

Zettelkasten poznámky k četbě od Folgerta Karsdropa, experta na kulturní evoluci. Zdroj: twitter.com/FolgertK

Vytvoření Zettelkastenu vyžaduje čas a úsilí. Nemůžeš tam informace jednoduše kopírovat – tím je nezpracuješ a neuvidíš souvislosti mezi jednotlivými poznámkami, které tak zůstanou viset ve vakuu.

Vizualizace pomocí myšlenkových map

Myšlenkové nebo mentální mapy představují způsob strukturování informací na jednom listu papíru. Britský psycholog Tony Buzan vytvořil tuhle metodu, aby usnadnil vstřebávání nových informací. Je to ale metoda vhodná i pro jiné věci, například pro tvorbu plánů nebo brainstorming.

Metoda je založena na grafu, který pomáhá uspořádat informace od hlavních po vedlejší. Abys mohl*a svoje poznámky strukturovat pomocí myšlenkové mapy, musíš vytvořit na každé téma jednu mapu a poznámky strukturovat hierarchicky, od obecných ke konkrétním.

Jak můžeš postupovat: Zapisuj si všechny nápady, které souvisí s tématem → analyzuj všechno, co si zapíšeš → propoj spolu nápady, které se ti zdají být funkční. 

Myšlenkové mapy můžeš vytvářet v aplikacích MindMap, MindMeister, Miro. Když chceš vytvořit kompletní mapu s nápady a myšlenkami, vyber si platformy, kde můžeš nejenom vytvářet větve, ale taky přidávat poznámky, obrázky a odkazy. Takhle třeba vypadá myšlenková mapa amerického designéra Rolfa Feista v článku o mindmappingu: 

Jestli se ti líp zpracovávají informace, které jsou prezentované vizuálně, můžeš využít myšlenkové mapy. Samotná tvorba mapy je tvůrčí proces, během kterého můžou vznikat i nové nápady.

Taguj

Značka neboli tag je nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak uspořádat svoje nápady. V softwaru, kde si obvykle vedeš záznamy, můžeš označit cokoli. Svůj systém značení si můžeš vymyslet i ve standardních poznámkách v chytrém telefonu.

Když najdeš hodně nápadů na sociálních médiích, vytvoř si soukromý kanál na Telegramu – přeposílej si tam příspěvky, odkazy a nahrávky myšlenek a ke každému příspěvku připoj tag. 

Tagy můžeš vytvářet podle libosti: nezvyklé, asociativní nebo hodně osobní. Čím více možností tagů budeš mít, tím míň poznámek budeš mít pod jednou – a tím snáz najdeš tu správnou.   

I v systému MacOS je k dispozici systém značkování: souboru nebo složce můžeš přiřadit barvu, která ti usnadní jejich vyhledávání.

Ukládej si poznámky tam, kde se ti to hodí

Klíčem ke strukturování informací není to, jak je ukládáš, ale jak je používáš. Zvol si proto způsob, který je pro tebe snadný a pohodlný pro každodenní používání.

#1 Zettelkasten – pro ty, kterým záleží na tom, aby měli ve svých poznámkách systém. Časově nejnáročnější metoda, ale jedna z nejlepších pro uspořádání myšlenek a generování nápadů.

#2 Myšlenkové mapy – pro ty, kteří mají rádi vizualizace. Středně nákladný způsob uspořádání informací, který pomáhá strukturovat myšlenky v hlavě a vizualizovat je.

#3 Značky – jsou pro ty, kdo nechtějí ztrácet čas. Jde o nejjednodušší způsob strukturování informací, ale vyhledání poznámky bude trvat o něco delší dobu – stejný tag může mít víc záznamů.