Proč je motion design tak super | SKVOT
Skvot Mag

Proč je motion design tak super a co na to Ivan?

Čeká nás další běh úspěšného kurzu motion design.

Proč je motion design tak super a co na to Ivan?
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

14. července 2023 GRAFICKÝ DESIGN Článek

Ivan motion designem žije. Tvoří skvělé animace, které můžeš vidět v reklamních spotech na internetu i v televizi. Je to prostě pan motion designér. A po jednom úspěšném kurzu u nás ho teď v červenci čeká další. 

 

V dnešním článku se dozvíš, jak na první běh kurzu vzpomíná jeho lektor Ivan Floreš. A taky tady najdeš odpovědi na otázky, proč je motion design jedním z nejvíc sexy oborů grafického designu, kde ho prakticky využiješ a proč je software Adobe After Effects skvělá volba i pro úplné nooby. 

 

Proč je motion design tak cool, že by ses ho měl*a naučit?

Protože pohybující se obrázky dokážou zaujmout. Je to umění, do kterého můžeš schovat hlubokou myšlenku, poselství a emoce. Lidé se cítí daleko víc zapojení u videa, než když koukají na statický obrázek. Díky motion designu můžeš vyjádřit svou tvůrčí osobnost a originalitu.

Využití motion designu v praxi

Je to hobby a zábava, se kterou ale najdeš uplatnění ve spoustě oborů. Mrkej, kde všude se motion designéři vyskytují:

  • — Reklama a marketing
    Spoty, videa, reklamní bannery, prezentace. Lidi mají rádi, když se obrázky hýbou a marketéři to dobře vědí. Proto potřebují nejen grafiky, ale i ty, kteří dokážou obrázkům dát život.
     
  • — Film a televize
    Na animace jsme tak zvyklí, že už kolikrát ani nevnímáme, kde všude jsou. Titulky nebo úvodní znělky by ti bez nich připadaly úplně archaické. A speciální efekty se bez animátorů neobejdou už vůbec.
     
  • — Zábava a hry
    Tak tady je to jasné. Animované příběhy, postavičky, prostředí nebo scény pro videogames, aplikace, weby nebo socky. Je toho spoooousta.  

 

Proč Adobe After Effects?

Na trhu je množství softwarů, které dokážou rozpohybovat obraz. After Effects je ale nesmrtelná klasika. Proč bys měl*a použít právě tenhle vychytaný program? 

  • — Kompatibilita
    After Effects je součástí známé rodiny Adobe. Někteří téhle firmě nemůžou pomalu přijít na jméno, ale to, že Adobe programy používá většina designérů, je prostě fakt. Jednoduše můžeš exportovat soubory mezi jednotlivými programy (Photoshop, Illustrator, Premiere a další). Je to easy a nehrozí ti žádné záseky. Takže velká výhoda.
     
  • — 2D i 3D animace, vektor i pixel
    Prostě multifunkční týpek pro každou legraci. Licence sice něco stojí, ale když se motion designem živíš, je to fakt zanedbatelná částka za to, co ti nástroj všechno umožní.
     
  • — Spousta možností a exporty do mnoha formátů
    Vrstvy, klíčové snímky, masky, kamery, světla, zvuky a textové prvky. To všechno (a další vychytávky) v programu najdeš. Navíc můžeš vytvářet videa s různým rozlišením pro různá zařízení a platformy. 

 

Zjistit více

 

Teď už víš, proč je motion design skvělá volba a příležitost povýšit hobby na full time job. Jeden kurz už u nás proběhl a jeho absolventi byli nadšení. Pojďme trochu vyzpovídat našeho lektora, motion designéra s vášní pro skriptování, procedurální myšlení a VR.

Ivane, pár otázek už jsme ti položili před prvním během kurzu. Dnes si dáme druhé kolo. Jaký byl vlastně tvůj motiv k realizaci kurzu motion designu?

Motion designem a animací se zabývám přes 10 let, a když jsem se před časem ohlédl zpět, pochopil jsem, že za tu dobu jsem se lecos naučil. V ten moment jsem si uvědomil, že bych rád své zkušenosti začal předávat dál. Začal jsem zvažovat varianty a jednou z nich byla možnost mít kurz na Skvotu. Tak jsem této příležitosti využil. 

Co se ti nejvíc líbilo na lektorování tvého historicky prvního skvotího kurzu?

Asi nejvíc mně přišlo fajn nadšení studentů, debaty nad tématy a pozorovat i jejich jiný, nezaujatý pohled. A ta jejich chuť se něco naučit mě nejvíc motivuje dál předávat své zkušenosti.

Učil jsi i na střední škole. Vnímáš rozdíly mezi kurzem a běžnou výukou?

Ano, ty rozdíly vidím především v motivaci. Ve škole občas potkávám studenty, kteří mi upřímně řeknou, že tam studovat nechtějí, ale na jinou školu se nedostali. To potom i mě, jako učitele, demotivuje. 

Pak také hraje roli věk. Člověk v pubertě řeší i jiné záležitosti než studium, a proto jako učitel – byť oborového předmětu – musím ke studentům přistupovat trochu jinak. 

U placeného kurzu taky člověk víc předpokládá, že hlavní motivací studentů bude něco se naučit. Samozřejmě i na online kuzu se najdou takoví, kteří šlápli vedle a zjišťují, že je motion design nebaví. Ale ti alespoň nevyrušují v hodinách (smích).

A ohlasy absolventů tvého kurzu? Máš nějaké konkrétní příběhy, o které by ses s námi chtěl podělit?

Ohlasy mám vesměs pozitivní a zároveň i nějaká doporučení ke změnám, na kterých určitě zapracuji. Ostatně i já se neustále učím učit (úsměv). S některými studenty jsem se potkal i osobně na oborové konferenci Mouvo. Tam jsme mohli prodebatovat témata více do hloubky a zároveň se i více seznámit.

Co domácí úkoly? Co bylo jejich výstupem a popasovali se s nimi naši milí prvoběhoví Skvoteři statečně?

Primárním cílem úkolů bylo, aby si studenti osvojili probírané téma. Proto podmínkou k úspěšnému splnění úkolu bylo vždy aplikovat určenou techniku nebo postup. Myslím, že celkově si studenti vedli skvěle. Zajímavé také bylo, jak se s přibývajícími úkoly zvyšovala kvalita odevzdaných prací. 

Jaké pro tebe bylo úkoly hodnotit a dávat k nim feedback? Překvapilo tě něco?

Na jednu stranu je dávání zpětné vazby k domácím úkolům činnost velmi náročná a vyčerpávající, ale za to poděkování od studentů to vždycky stálo. Vizuální stránku úkolů jsem nechával čistě v režii studentů, proto jsem byl téměř vždy mile překvapený výsledkem. Proto jsem se na nové výtvory vždycky těšil. Dokonce se v některých úkolech objevily fotografie mé osoby, to mě dostalo ze všeho nejvíc (úsměv).

Účastníci si určitě odnesli spoustu nových dovedností. Co sis odnesl z kurzu ty? 

Určitě vědomí toho, že to má smysl. Že takový kurz může někoho posunout o mílové kroky. Zároveň jsem se sám naučil lépe technicky zvládat online výuku. Takže když jsem v programu Zoom objevil možnost kreslit přímo na monitor, byl jsem plný euforie (smích), tohle zjištění mi neskutečně rozvázalo ruce. 

Budeš v tomhle běhu dělat něco jinak? Chystáš změny?

Ano, mám tam pár drobných změn v jednotlivých lekcích, aby vycházely lépe časově a efektivněji navazovaly. Některá témata byla příliš obsáhlá a některá naopak chudá, takže jsem je lépe vyvážil. Zároveň jsem přidal jednu lekci, která bude čistě praktická, tam budeme společně tvořit animaci krok po kroku.

Otázka na závěr. Kdyby ses chtěl pochlubit své babičce, že se ti lektorování kurzu fakt povedlo, jak by to vypadalo?

Nejprve by proběhla několikahodinová přednáška o tom, co je to motion design a o tom, jak je možné něco takového učit online. Jakou konkrétní podobu by rozhovor měl asi přesně říct nedokážu, ale určitě by obsahoval slova jako super, zajímavé, obohacující a ne babi, nezlobili.

Tak to je vtipné, úplně to vidím (smích). Děkujeme a přejeme spoustu dalších spokojených studentů.