Nestyď se zeptat: co dělá hudební producent | SKVOT
Skvot Mag

Nestyď se zeptat: Co dělá hudební producent?

Co je tak super na Ableton Live? Dá se dělat hudba kvůli slávě? A co na to Patrik Veltruský?

Nestyď se zeptat: Co dělá hudební producent?
13. července 2023 INTERVIEW Článek

Konečně. Konečně jsme se na Skvotu dočkali kurzu z oblasti hudby! A pěkně po hlavě se vrháme rovnou na samotnou music production. Sehnali jsme toho nej lektora – hudbu zná ze všech stran a z rubu obzvlášť, zkušeností s učením má taky dost, takže ví, jak ti nalít teorii do hlavy a praxi do uší. Nebo naopak, to už necháme na něm. 

Produkce hudby bude po absolvování kurzu tvoje druhý jméno, protože Patrik Veltruský ti pomůže zbavit se zábran (v hudební tvorbě), zavede tě do všech temných uliček softwaru Ableton Live a bude tvým guru při přípravě tracku, který během kurzu nahraješ a vyladíš k dokonalosti.

Že tě na kurz nenalákáme? Nevadí, rozhovor si můžeš přečíst zadarmo. Nenech si ho ujít, je to pure joy.

 

Ahoj Patriku! Představ nám prosím na úvod produkci hudby. Co to obnáší? Skládání, nahrávání, mixování…?

Ahoj! Za tímhle možná trochu strašidelným slovem se schovává skládání hudby a nahrávání písniček a beatů na počítači. Kdybych chtěl jít hlouběji, mohl bych přidat, že to je komplexní proces a zahrnuje to mixing a mastering a sound design a aranže a prach z křídel konipasů, ale to co jsem napsal v první větě, podle mě bohatě stačí. 

Podílel ses na přípravě vysílání Eurovize v České televizi – jaké to bylo? Máš nějaké „historky z natáčení“, nebo to byla řemeslná rutina?

Popravdě si už nepamatuju, co všechno bylo v NDA a o čem všem můžu a nemůžu mluvit. (smích) Rozhodně to byla obří škola. Ať už vidět ten obří profesionální tým produkovat živý přenos, který sleduje víc lidí než Super Bowl, anebo vidět naprostou dedikaci Mikoláše Josefa k řemeslu. 

Myslím, že to byl jeden z impulsů, kde jsem si řekl, že tohle jsem si nikdy nedokázal představit, že budu dělat, a teď to dělám, a že se vlastně taky chci živit jen hudbou, ať to znamená cokoliv, a že mě vlastně herci a herečky na KVIFF (kam jsem jezdil natáčet taky) zas tak moc nezajímají.

V Bastl Instruments jsi taky Marketing Lead, Testing, Sound Designer, takže toho děláš mnohem víc, ne? 

Já dělám tak nějak všechno, co mě zajímá, a protože moje hlava pořád hledá to nový a zajímavý, tak občas natáčím, občas dělám managera, jindy zase testuju nový produkt a občas zase učím anebo hraju vlastní hudbu.

Já tohle všechno beru tak, že se živím hudbou. Těch lidí, kteří se dokážou uživit jen tím, že stojí na pódiu, je vlastně straně málo, ale je tady hromada řemesel, který pořád vyžadují mít nějaký hudební cítění, a nebál bych se říct, že vyloženě benefitují z toho, že jsi aktivní muzikant, ale není to tvůj hlavní příjem.

Co má společného hudební produkce a Člověk v tísni?

V mém rodném Kladně je pobočka ČvT a já tam jednou přišel s tím, jestli by nechtěli, že bych tam klukům a holkám ukázal, jak dělat hudbu na počítači. Ableton nám tenkrát dodal pár licencí a bylo. V Kladně už docela dlouho nežiju, ale doufám, že si tam pořád jednou za čas někdo jde dělat nějaký beaty.

Jak ses dostal k práci s Ableton Live a čím si tě tě ta appka získala?

Haha, to bude na dlouho… (smích)

No, popravdě si pamatuju dodneška, jak jsem ji jednou (ukradl na torrentech) nainstaloval a řekl jsem si, že to je teda pěkně hnusný a že vůbec nevím, co s tím mám dělat a jak to funguje. Zavřel jsem to a nesáhl jsem na to další 3 měsíce. To byl tak rok 2008 a Youtube a dostupný vzdělávání teprve začínalo, a tak se něco naučit z internetu nebylo tak snadný jako dneska. 

No, naštěstí jsem to po 3 měsících zase otevřel a když jsem to zavřel, už ten návrat netrval 3 měsíce ale jen dva a tak nějak to postupně pokračovalo. 

Já jsem všeobecně dost tvrdohlavej, a tak jsem u toho už zůstal. 

Během těch let jsem zkoušel i jiný appky, ale Ableton byl vždycky nejhezčí (haha, jak se moje vizuální chutě otočily) a hlavně kolem toho softwaru byla obří komunita, která si pomáhala a sdílela svoje nadšení i frustrace nejen z toho softwaru, ale i z hudby všeobecně.

Pomůže člověku, který se chce věnovat hudební produkci, když chodil v dětství na hudebku v ZUŠce?

Jak komu a jak v čem. Na ZUŠ jsem chodil pár let, ale vlastně to pro mě bylo vždycky tak trochu utrpení. Nikdy mi nešlo do hlavy nic z teorie a to mi zůstalo tak nějak do dneška. Tohle je ale jen moje zkušenost. Mám kamarády, kteří zase mají úplně jinou zkušenost a díky tomu mají fantastický základy teorie. Každý jsme jiný.

Zjistit více

 

Co je pro tvůrce hudby lepší? Dostat se do rádií a do hitparád, získat pochvalu od kritiků, nebo budovat fanouškovskou základnu pěkně pomalu, ale jistě?

No, osobně si myslím, že ani jedno z toho. Nejdůležitější je, aby tě to bavilo. Pak máš jasnej, internalizovanej důvod, proč to děláš a to ostatní je pak jedno.

Může se vůbec člověk jako producent proslavit, nebo to čeká jenom interprety? 

Myslím, že tady se dostáváme k základnímu problému toho, jak hromada lidí vnímá zábavní průmysl a hudbu snad ještě víc.

K tomu dělat hudbu může mít člověk mnohem víc důvodů, než je jen sláva, protože to pak skoro vypadá, že když děláš hudbu a nejsi za rok slavnej, tak to nemá smysl dělat dál. Hudba je integrální část úplně každý kultury na týhle planetě a smrsknout ji jen na komoditu, mi přijde ošklivý. 

Dělat hudbu má jak zdravotní benefity (je prokázaný, že jen třeba zpěv snižuje krevní tlak a tep a platí to i o hře na hudební nástroj, nebo dělání beatů), může to být něco, co si děláš jen pro sebe a je to taky úplně v pořádku. Ten základní smysl hudby je a vždycky byl podporovat nějakou komunitu kolem. 

Hudba může i nemusí být hlavní subjekt. Učil jsem lidi, který se chtěli naučit produkovat, aby mohli dělat ambientní hudbu a pouštět to svému dítěti. Jde tam pak víc o hudbu, anebo o to spojení a vztah? Tady máš něco ze mě, pojďme to spolu prožívat. 

Ale abych odpověděl na otázku. Nikdy v minulosti nebyla ta hranice mezi producentem a interpretem tenčí. 

Takže když si člověk vyrábí svoji hudbu, může být obojím? 

Na 1 000 %.

První úkol na kurzu bude vytvořit co nejhorší hudbu. V dnešní době si ale najde posluchače skoro všechno, ne? Co je podle tebe hrozná hudba?

Ten úkol je tam z toho důvodu, aby odstranil jednu základní věc, a to je strach ze selhání. Začít dělat vlastní hudbu je strašně těžký! Vem si, že musíš vlastně posluchačovi říct (pokud tam nějaký má být), že tohle, co jsi udělal, je to, co se ti líbí. Když do toho přidáš navíc text, je to absolutně citlivý a zranitelný a takhle se cítí i lidi, kteří dělají ten nejtvrdší metal. Me included. 

No a když máš udělat to úplně nejhorší, selhat nemůžeš. Je to špatný takzvaně by design.

Můžeš si vůbec ještě užít poslech bez toho, abys nad hudbou přemýšlel z profesionálního hlediska? 

Občas to jde, ale hudbu vlastně skoro už ani neposlouchám. 

A ta úplně nejvíc nejlepší hudba? Co je tvůj šálek kafe?

Nejlepší hudba neexistuje. Jen hudba co mě osobně baví a nebaví.

Miluju Enter Shikari, Yes, Tangerine Dream, Past, Post hudbu… a milion dalších věcí.

Čemu by ses nejspíš věnoval, kdyby se to vůbec nemělo týkat hudby?

Farmář. Měl bych kus pole, na něm ovce a kozy a vyráběl bych sýr. Jo a včely!

A otázka, která nás ve Skvotu zajímá nejvíc: co si myslíš o SpongeBobovi? 

Mám obří růžovou mikinu a na ní SpongeBoba a pořád doufám, že někdo pochopí ten vtip, že já jsem Patrik.

Za tým Skvot tě můžeme ujistit, že my tě chápeme, Patriku. Díky za super rozhovor! Nemůžeme se dočkat 12. září, kdy odstartuje tvůj kurz.