Oceněné aplikace z oblasti UX & UI | SKVOT
Skvot Mag

Oceněné aplikace z oblasti UX & UI

Spojuje je intuitivní ovládání, líbivý design a nerušený zážitek při užívání.

Oceněné aplikace z oblasti UX & UI
card-photo

Valerie Kasalová

SKVOT Copywriter

7. června 2023 DESIGN Článek

Když jdeš do vývoje aplikací a webových stránek, tak je fajn mít nastavenou dobrou uživatelskou zkušenost (UX) a přívětivý design (UI). Když to máš správně, lidi jsou nadšení a spokojení. Věř, že jsou tu fakt kvalitní aplikace, který mají vynikající UX & UI design a za to si vysloužily ocenění. V tomhle článku se jukneme na pár příkladů takových oceněných aplikací v oblasti UX & UI. 

 

Asi by nebylo úplně od věci začít na začátku – a tím myslíme úplně na začátku. Pojď si zopakovat pojmy, které se s tebou potáhnou napříč celým článkem. A těmi jsou: 

UI = user interface (uživatelské rozhraní)

UX = user experience (uživatelský zážitek)

Občas se stane, že tyhle dva pojmy se switchnou a lidé to dost pletou. Více o jejich rozdílech si můžeš přečíst v článku Rozdíl mezi UX a UI.

(Zdroj: Celest Technologies)

Teď už k těm aplikacím, představí se ti tu oceněné aplikace, které splňují vysoké standardy UX & UI, ale také přinášejí inovativní a kreativní přístup, který zlepšuje uživatelskou interakci a celkový zážitek. Jejich design je promyšlený do posledního detailu, ať už jde o vizuální prvky, navigaci, animace nebo typografii. 

Podíváš se na pár TOP příkladů těch nejlepších aplikací z různých oblastí, co svojí grafikou vystřelili z kecek uživatele po celém světě. Tak si připrav hrníček čaje/kávy, pusť si oblíbenou muziku a koukej.

Oceněné aplikace z oblasti UX & UI

  • — Airbnb

Airbnb je všeobecně známá platforma pro rezervaci ubytování po celém světě. Jejich aplikace je skutečným šperkem díky svému vynikajícímu UX & UI designu, který nabízí uživatelům pohodlné vyhledávání a rezervaci ubytování. 

Svého cíle dosahuje díky intuitivní navigaci, přehledné prezentaci nabídek a jednoduchému způsobu komunikace s hostiteli. Proto není divu, že aplikace Airbnb je první volbou pro mnoho cestovatelů, kteří ocení vynikající uživatelský zážitek. Její designová kvalita byla oceněna mnoha prestižními UX & UI cenami, což dokazuje, že její skvělý design je nezpochybnitelný.

Zde pro tebe přikládáme odkaz, ať se můžeš na vlastní oči přesvědčit.

  • — Spotify

Spotify je hudební streamingová platforma, která si získala oblibu mezi milovníky hudby po celém světě. Její aplikace je vybavena skvělým UX & UI designem, který zajišťuje pohodlné a intuitivní používání. Uživatelé si mohou vychutnat personalizovaný obsah přizpůsobený jejich hudebním preferencím. 

Spotify nabízí široký výběr hudebního obsahu a snadné vyhledávání a správu playlistů. Díky svému vynikajícímu designu získalo Spotify ocenění a uznání v oblasti UX & UI. S touto aplikací mohou uživatelé nejen poslouchat svou oblíbenou hudbu, ale také si užívat vynikající uživatelský zážitek.

Pokud máš zájem se přesvědčit o kouzle aplikace, tady máš odkaz.

  • — Duolingo

Duolingo je mobilní aplikace pro výuku jazyků, která se pyšní vynikajícím UX & UI designem. Aplikace je interaktivní, hravá a motivující, což uživatele přitahuje a inspiruje k pravidelnému učení a zdokonalování svých jazykových dovedností. Duolingo nabízí uživatelům přizpůsobený učební obsah, odemykání úrovní a různé herní prvky, které udržují jejich zájem a motivaci. 

Vynikající design aplikace Duolingo byl oceněn mnoha prestižními UX & UI cenami, což je důkazem jeho kvality a úspěchu. Díky Duolingo mohou uživatelé nejen efektivně a zábavně studovat jazyky, ale také si vychutnat skvělý uživatelský zážitek při každém kroku svého učebního procesu.

Tuhle aplikaci ti doporučujeme a na tomto odkazu si ji můžeš vyzkoušet.

  • — Instagram

Instagram je populární sociální sítí, která se zaměřuje na sdílení fotografií a videí. Jeho aplikace se pyšní estetickým a uživatelsky příjemným designem. Uživatelé mají snadný přístup ke všem funkcím pro sdílení obsahu, prohlížení příspěvků svých přátel a objevování nových inspirativních obsahů. 

Instagram neustále pracuje na vylepšování svého UX & UI designu a snaží se poskytnout uživatelům co nejlepší zážitek z používání aplikace. Jeho intuitivní rozhraní a atraktivní vizuální prvky přispívají k poutavému a návykovému uživatelskému zážitku.

A pokud Instagram nemáš, což pochybujeme, můžeš si ho založit zde.

  • — Google Maps

Google Maps je nezbytnou navigační a vyhledávací aplikací, která ti pomáhá v orientaci a objevování nových míst. Její UX & UI design je přehledný, intuitivní a poskytuje uživatelům veškeré potřebné informace pro jejich cestování. Interaktivní mapy, možnost vyhledávání tras, hodnocení a recenze míst jsou jen některé z funkcí, které Google Maps nabízí. 

Díky svému skvělému designu si získala uživatelskou přízeň a byla oceněna v oblasti UX & UI. S Google Maps po svém boku se můžeš spolehnout na to, že ti nikdy neuteče žádné zajímavé místo a budeš vždy vědět, jak se dostat kamkoli.

Neošidíme tě ani teď a přikládáme odkaz zde.

  • — Adobe Creative Cloud

Adobe Creative Cloud je nepostradatelný soubor profesionálních grafických nástrojů, který ti umožní tvořit a upravovat grafiku, fotografie, videa a další obsah. Jeho aplikace se vyznačují vynikajícím UX & UI designem, který ti usnadňuje manipulaci s nástroji a intuitivní práci s grafickými projekty. 

Díky svému skvělému designu je Adobe Creative Cloud oceněno za své uživatelsky přívětivé rozhraní a přínos pro tvůrce obsahu. S Adobe Creative Cloud můžeš neomezeně rozvinout svou kreativitu a vytvořit ohromující grafiku, která oslní tvoje publikum.

Naposledy, ale přeci jen – odkaz na tuto aplikaci.

V moři aplikací

V oblasti UX & UI designu existuje mnoho dalších oceněných aplikací, které ti přináší vynikající uživatelský zážitek. Tyto příklady jsou jen malým výběrem z bohatého spektra aplikací, které ukazují, jak důležitý je kvalitní design pro úspěch a popularitu aplikace. 

Důkladně navržený UX & UI design má potenciál zaujmout uživatele, zlepšit jejich zkušenost a přinést ocenění a uznání v oblasti UX & UI. Tak co, máš zájem zjistit víc?

Poraď se s masterem v UX/UI

Velká oprava, měli jsme na mysli mastery protože známe dva borce, kteří to s UX a UI umí jako jimi Hendrix s kytarou. Jedná se o Šimona Jůna a Jindřicha Zvolánka a oba vedou online živý kurz UX/UI Design.