VÝZNAM EMPATIE PŘI TVORBĚ NÁPADŮ | SKVOT
Skvot Mag

Význam empatie při tvorbě nápadů

Empatie je ta nejzásadnější věc, co vyžene nápady nahoru a dá jim duši.

Význam empatie při tvorbě nápadů
card-photo

Valerie Kasalová

SKVOT Copywriter

25. května 2023 KREATIVITA Článek

V dnešním dynamickém a konkurenčním podnikatelském prostředí je tvorba nových a inovativních nápadů klíčovým faktorem pro success. Každý chce uspět, tak i ty, vidíme ti to na očích. Ačkoli se může zdát, že tvorba nápadů je především o kreativitě a originálnosti, jednou z nejpodceňovanějších složek je empatie.

 

Empatie = Empatie je schopnost vcítit se do emocí, perspektivy a potřeb ostatních lidí. Je to schopnost porozumět a sdílet jejich pocity a prožitky.

Takže je velmi zásadní pro úspěšnou tvorbu nápadů, které skutečně osloví zákazníky a přinášejí hodnotu, tak trochu must have, co říkáš? Ukážu ti kde je empatie potřebná:

  • — Empatie jako základ pro porozumění

 

Empatie je ten nejzásadnější kousek vybavení, když se vydáš do hlav tvých zákazníků. Bez toho, že bys jim fakt věnoval*a svou plnou pozornost a prožíval*a jejich rošťácký chvíle, je těžký vykouzlit nápady, co jim přímo do srdce buší.

Empatický postoj ti otevře dveře do jejich myšlenek, problémů, vášní a poskytne ti pořádnou dávku nadhledu až z mrakodrapu, abys vykouzlil*a nápady, který je prostě strhnou. 

  • — Empatie jako hnací síla inovace

 

Empatie je ten největší game changer, když se pustíš do empatickýho designu, což je skvělý styl tvorby nápadů.

Tím, že se fakt obuješ do jejich bot a prožíváš jejich pocity, otevíráš se zbrusu novým perspektivám a odkrýváš cestu k inovativním řešením – přesně takovým, jaká lidi potřebují.

  • — Empatie v týmové spolupráci

 

Empatie je nesmírně důležitá i v týmu, když se válíš v těch horách nápadů. Musíš dávat pozor a vnímat ostatní členy party, to je klíč ke všemu. Když chceš vytvořit tu pravou atmosféru, kde ti každý uvěří, že je slyšet a a má svou hodnotu. Nebudeme ti lhát, to chce každý, a právě v ten moment ti empatie přijde vhod.

Empatie přinese tvému týmu otevřený pokec, teamwork a sdílení nápadů, což vede k výsledkům, co se hemží novotama, kvalitou a hlavně originalitou

  • — Empatie jako zdroj konkurenční výhody

 

Empatie může být takovým suprovým žolíkem pro firmy, který si nechtějí špinit pracky v konkurenci. Ty společnosti, které na první místo dávají empatický přístup při vymýšlení nápadů, mají tendenci mít lepší přehled, co zákazníci chtějí, a přesně to jim i dávat. 

Díky tomu se umějí odlišit od konkurence a vymáčknout na trhu produkty a služby, co jsou TOP strop. Empatické společnosti se soustředí na to, jak vybudovat dlouhodobý vztah s klientelou, což vede k jejich věrnosti.

  • — Empatie jako prostředek pro inovace

 

Empatie je nejenom o sledování tužeb tvých zákazníků, ale taky o vyhrabávání těch skrytějších perliček a nevyřčených přání. Musíš mít prostě třetí oko. Zjitřená vnímavost při vymýšlení nápadů totiž umožňuje objevit tajné příležitosti a přináší novoty, na které zákazníci sami ještě nejsou ready. 

  • — Empatie jako základ udržitelnosti

 

Empatie je esenciální pro udržitelnost a sociální odpovědnost. Když tvoříš nápady s empatií, nikdy nezapomínej na faktory, jako je ekologie a tvoji bližní (prostě ostatní lidi). 

Empatický přístup v byznysu má za cíl vytvářet udržitelné a fér zboží. Nechceš být proti planetě, ne, s tou musíš být kámoš. Takže si ji vem jako parťáka a při tvorbě nápadů mysli i na ni. O tom je také empatie a ty chceš bejt lidumil, no nemám pravdu?

Zjistit více

 

Chceš parťáka, kterej ti s tvorbou nápadů helfne?

Známe týpka, kterýmu kreativa proudí v žilách stejně přirozeně jako krev. Kreativou přímo přetéká a rád by ti kousek z ní dal. David Suda je master v tom Jak se stát úspěšným kreativcem a nebojí se ničeho ani nikoho. Své nápady tahá jako králíky z klobouku. Tak se pojď učit od něj. Vítáme všechny:

  • — Copywritery
  • — Kreativní ředitele
  • — Tvůrce obsahu
  • — Reklamní tvůrce
  • — Brand manažery
  • — Marketingové manažery

 

No nebudeme tě tu držet, než bychom dokončili ten seznam. Prostě a jednoduše vítáme všechny, kterým není kreativa cizí. Tak se ničeho neboj, nebude to španělská vesnice, protože pokud jsi fanouškem kreativy, tak Mr. Suda zase fandí tobě.

Proč?

Proč ta empatie je na piedestálu jako běžec, který předběhl všechny protivníky? Proč ji každý umělec oslavuje, jako by byla řecká bohyně? Proč se jí nikdo ani nic na světě nevyrovná? Okay, chápu to už bylo moc, ale máme pro tebe důvody, proč je ta empatie tak neodolatelná.

Možná se teď budeme trochu opakovat, ale ber to jako takové desatero pro každého empatického kreativce. To musíš milovat, znát, umět a žít.

#1 Porozumění potřebám a perspektivám – Empatie ti umožňuje vcítit se do ostatních lidí a porozumět jejich potřebám, přání a problémům.

#2 Oslovování skutečných potřeb – Empatický přístup ti pomáhá vyvarovat se předpokladů a předsudků a zaměřit se na skutečné potřeby lidí.

#3 Inovativní perspektivy – Empatie ti umožňuje vidět svět očima jiných lidí, což ti může přinést nové perspektivy a inovativní myšlenky.

#4 Inspirační zdroj – Empatie ti poskytuje informace a příběhy, které mohou sloužit jako zdroj inspirace pro tvorbu nových nápadů.

#5 Vytváření relevantních a hodnotných nápadů – Empatický přístup ti umožňuje vytvářet nápady, které jsou skutečně relevantní a přinášejí hodnotu lidem.

#6 Spojení s uživateli – Empatickým přístupem k tvorbě nápadů můžeš vytvořit hlubší spojení s uživateli a poskytnout jim nápady, které odpovídají jejich skutečným potřebám a přáním.

#7 Podpora týmové spolupráce – Empatie umožňuje vytvořit prostředí vzájemného porozumění a respektu v týmu. To vede k lepší spolupráci a synergii mezi členy tvého týmu při generování nápadů.

#8 Identifikace skrytých potřeb – Empatie ti umožňuje odhalit latentní potřeby a nevyřčené přání uživatelů. Tím můžeš vytvořit nápady, které překračují očekávání a přinášejí inovativní řešení.

#9 Budování značky – Empatie ve tvorbě nápadů může posílit pozici značky tím, že přináší produkty nebo služby, které rezonují s hodnotami a potřebami zákazníků. 

#10 Dlouhodobý úspěch – Empatie v tvorbě nápadů se neomezuje jen na krátkodobé trendy, ale zaměřuje se na dlouhodobý úspěch.