Nestyď se zeptat: Jak ovládnout grafický design? | SKVOT
Skvot Mag

Nestyď se zeptat: Jak ovládnout grafický design?

Sabina Kraftová nám prozradila, jak jde Čechům grafika, co ti pomůže začít a jaké změny se na nás valí.

Nestyď se zeptat: Jak ovládnout grafický design?
19. května 2023 GRAFICKÝ DESIGN Článek

Grafická designérka společnosti PwC Sabina Kraftová byla v minulosti součástí Czech Promotion či agentury P-team. Zkušenosti sbírala i v Kanadě. Sabina ti vysvětlí, že grafika není jen o estetice. Společně s Davidem Cerhou lektoruje kurz Grafický designér, a to přímo tady na Skvotu. Nauč se kouzlit vizuály jako ona!

 

Sabino, jak bys definovala grafický design? Je to něco, na co člověk může narazit hned, jak vyleze z domu?

Je to především prostředek, jak vizuální formou přenést lidem sdělení. Myslím, že není potřeba ani vyjít z domu, stačí jít do koupelny. Všichni používáme různé kosmetické prostředky, jejichž obaly přece také spadají pod grafický design. Nebojím se tvrdit, že spoustu z nich jste si koupili i na základě jejich vzhledu. 

Bez kvalitního designu se dnes značky neobejdou. No a pak vyjdete ven a už se to jen hrne, ze všech stran. Citylighty, billboardy, plakáty v MHD, bannery v telefonu… 

Jak by měl vypadat skvělý kus grafického designu? Existují nějaké trendy, které se momentálně ve světě grafiky vyskytují?

Za mě je grafický design skvělý tehdy, když splní svůj cíl. Ať je to billboard, který láká na akci, nebo online banner na eshop. Prostřednictvím grafického designu komunikujeme se zákazníky a na to je potřeba myslet.

Znám spoustu grafik, o kterých by si hodně lidí řeklo – wow, to je hezký. Pak ti ale nedokážou říct značku nebo na co ta reklama byla. To je samozřejmě špatně.

Máš ráda minimalismus? Když po tobě chce klient například vytvořit megašílené „kykyryký“ a tobě se nelíbí jeho návrh, snažíš se mu vysvětlit, že tudy cesta nevede?

Jsem rozhodně zastánce minimalismu. V první řadě je ale třeba myslet na to, že návrh musí být funkční a jasně předat sdělení, jak už jsem zmínila výše. Nejde jen o grafický design, ale obsah by měl být vyladěný i z marketingové stránky. Bez toho kvalitní návrh nevznikne. Je to symbióza obsahu a formy.

Samozřejmě mě xkrát tlačili do něčeho, o čem jsem byla přesvědčená, že nebude fungovat. Zpětně se to potvrdilo. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že vztah grafického designéra a klienta je hodně o důvěře. Klient musí důvěřovat designérovi, že dokáže pochopit jeho potřeby a vytvořit design, který bude odpovídat jeho očekáváním a představám. 

Zároveň by měl být designér otevřený připomínkám a zpětné vazbě od klienta, aby mohl co nejlépe porozumět jeho požadavkům. Bez toho to nebude fungovat.

A s velkou pokorou bych chtěla dodat, že mi moji klienti důvěřují a v 99 % s tímto problém nemám. Ne vždy si také klient s designérem sednou, i to se může stát.

Jakou nejšílenější věc jsi kdy vytvořila? Ukaž nám ji a klidně i popiš!

Haha, tak to v žádným případě. (smích) Těch samozřejmě bylo několik. Začátky byly v podstatě celý šílený. To si řekne každý grafik, když koukne na své práce třeba 10 let zpět.

Na co jsi naopak opravdu hrdá? Na čem, co je podle tebe top strop, jsi pracovala? 

Kdysi jsem pracovala pro agenturu na designu obalů jedné dětské hry. Byl super pocit ji pak vidět v obchodě. Minulý rok jsem ji koupila dceři k narozeninám.

Největším projektem byla určitě vizuální identita pro Kolibříka energie, podílela jsem se i na marketingových aktivitách. Byl to projekt s velkým potenciálem, bohužel situace s energiemi na trhu rozhodla jinak.

Jak si myslíš, že se změnil grafický design za poslední roky?

Ta změna je obrovská. Design se masivně přesunul do digitálu a s tím souvisí přeměna statických obrázků do animací. I když pevně věřím, že i print má v této době své místo.

No a teď přišla AI, a to se ještě budou dít věci. 

Kdy a v jakém programu jsi začínala s grafickým designem? V čem pracuješ vlastně teď?

Já myslím, že v Malování. Pamatuju si, jak mě to už tenkrát fascinovalo.

Na škole jsem pak začala s Corelem. Existuje ten program ještě vůbec? Nyní jsem stoprocentně věrná Adobe. Programy jsou stále uživatelsky vychytanější a funkce propracovanější. Pořád je co se učit a to mě baví.

Je složité tvořit grafický design? Musí mít člověk uměleckého/kreativního ducha, aby zvládl vytvořit něco zajímavého, nebo je to prostě o drilu a tréninku?

Je to asi jako se vším, složité to není, když víš jak na to. Estetické cítění je určitě třeba, ale větší část tvoří znalost souvislostí typografie, barevného schéma, kompozice, ilustrace a fotografie…

Složitost nevidím v tom se naučit s programy, ale spíš v udržení kroku s trendy. Grafický design je hodně dynamický obor a je potřeba být pořád v obraze. Pohybuju se ve světě grafiky docela dlouho a v podstatě každý týden použiji třeba novou funkci.

Zjistit více

 

Pokud jde o českou scénu, kdo je pro tebe inspirací?

Mám ráda práce Zuzany Lednické.

Jak jsme na tom vlastně v Česku? Zná nás svět jako přeborníky v grafice/kreativě?

Pracuji pro korporátní firmu, takže se různě setkávám s tvorbou kolegů z celého světa. A bez ostychu můžu říct, že jsme na velmi, velmi dobré úrovni.

Dost bylo práce! Jak relaxuješ? Co tě přivádí do zenu?

Popravdě mi poslední dobou moc času na relax nezbývá. Od té doby, co mám rodinu, se snažím být maximálně efektivní a v podstatě se znovu učím si dovolit občas nedělat nic. Ale nedávno jsem byla v saunovém světě a to bylo boží.

Máš nějaké tipy pro začínající grafiky/grafické designéry?

Sledujte trendy – weby, profily designérů na sockách. Choďte na výstavy.

Prostě se tím designem obklopte. Samozřejmě je důležité umět základy, které vás naučíme. Pak už je to na vás. A nejvíc se naučíte praxí, jak jinak.

A co očekáváš od Skvotu? Těšíš se na to, až budeš předávat své skvělé nápady a zkušenosti dál?

Skvělou příležitost, jak předat své know-how a motivovat další talenty. Bude to zase něco nového. Moc se těším!