Vliv barvy na uživatelskou zkušenost – jak ji používat v UI designu | SKVOT
Skvot Mag

Vliv barvy na uživatelskou zkušenost – jak ji používat v UI designu

Používej barvy správně, aby tvůj design byl nejen na oko, ale dával smysl.

Vliv barvy na uživatelskou zkušenost – jak ji používat v UI designu
card-photo

Valerie Kasalová

SKVOT Copywriter

22. května 2023 GRAFICKÝ DESIGN Článek

Barva má mega velký vliv na to, jak se uživatel cítí, reaguje a chová. Dobře se připrav, nebude to jednoduché a bude to chtít zápisník s perem. Are you ready? Jdu ti prozradit 4 zásady, díky kterým budeš barevné kombinace v UI designu ovládat jako bůh. Here we go:

 
  • — Zvaž význam barev

Každý barevný tón má svoje kouzlo a unikátní spojení jako láska z romantických komedií. Jako třeba modrá, ta značí pevnost a důvěru, a červená zas ukazuje na vášeň a energii. Fakt je důležitý, abys zhodnotil*a, co kterej odstín skutečně vyvolává, a vybral*a si ten, co nejlépe klapne s tvým záměrem. Čím lepší kombinaci barev zvolíš, tím líp si tě zapamatují.

  • — Kontrastuj barvy

Měj na paměti, že kontrast mezi barvami je první pravidlo, které bys měl*a dodržovat. Nemůžeš tam švihnout šedou a béžovou vedle sebe, to ale ty už určitě víš, že? (mrk, mrk) Takže kombinace černá a bílá = TOP strop, ale můžeš klidně rozjet nějakej freestyle. Nemusíš se držet při zdi, ideálně si to třeba vyzkoušej nanečisto a pak to tam syp.

  • — Zvaž barvy v pozadí

A ejhle, teď jsme o tom mluvili. Ono se to trochu pojí, protože barva textu a pozadí jsou BFF, které musíš k sobě naladit. Takže mě teď dobře poslouchej – jakoukoliv kombinaci zvolíš, budete mít dopad na uživatele. Třeba když tam jsou světlé barvy, máš pocit jakobys byl*a v nebi nebo v čistých peřinkách. 

Takže LOGICKY, že jo, když zvolíš tmavé barvy, bude to jak na metalovém fesťáku.

  • — Vyhni se extrémnímu využívání barev

Teď poslouchej! Drž ty barvy trochu na uzdě, nemusíš tam nasázet celou barevnou paletu, aby to nevypadalo, jako když tam jednorožec nadělal. Navíc to vypadá i vizuálně dobře a o to ti taky jde. Teda minimálně by ti o to mělo jít, když jsi sem zabloudil*a. Ale buď v cajku, spolu to zmáknem.

Zjistit více

 

Známe borce, co ti s tím píchnou

Necejtíš se na to? Chill, máme pod palcem někoho, kdo ti řekne, co a jak. V záloze nemáme jednoho, ale rovnou dva profíky, kteří mají zkušenosti na rozdávání. Nebudeme tě napínat, tram da da da dááá… Šimon Jůn a Jindřich Zvolánek jsou naši lektoři UX/UI design

Hodíš se na to? Pokud máš v sobě talent, trochu té šikovnosti a baví tě UX/UI, vítej mezi námi. Pokud ještě váháš, kurz bychom ti doporučili pokud jsi:

  • — Začínající UX/UI designér
  • — Začínající web design
  • — Zkušenější grafický designér

Můžou barvy ovlivňovat uživatele?

Tak jistě. Nemůžeš tam ty barvy jen tak random sázet, to chce cit a lásku. Lidé barvy vnímají a já ti prozradím, jak můžou uživatele ovlivňovat barvy:

  • — Emoční odezva

Je fajn promyslet, jaký feeling mají tvoje webstránky vyvolávat, a vybrat barvy, který k těmhle emocím padnou. Víš jak – červená = vášeň, modrá =d ůvěra a tak dále. Ale měj se na pozoru! Jedna barva a milion emocí. Nebuď paf, pokud jedna a ta stejná barva způsobuje dvě různé emoce u různých lidí. 

  • — Vnímání značky

Barvičky jsou nesmírně důležitý, kór když dáš dohromady ten branding. Lidi mají často fixnutý v mysli, který barvy patří ke kterým značkám. Třeba červená a bílá, to je přesně ten styl Coca-Coly, zatímco modrá a bílá jsou jasně přišroubovaný na Facebook. 

Když trefíš barvy, co pasujou k identitě a hodnotám tvé značky, tak se můžeš chechtat, jak se tvoje značka šíří a lidi si ji hned zapamatujou.

  • — Čitelnost a srozumitelnost

Barvy si hrajou i s čitelností a srozumitelností na webovkách. Ne každý máme zrak jak ostříž, víš jak. Kontrast mezi barvama na pozadí a textem je mega důležitej, ať nemusíš poslouchat, že se to nedá přečíst.

Takže nakonec můžeš třeba i jen s tmavým textem na světlém pozadí nebo světlým textem na tmavém pozadí udělat parádu. 

  • — Kultura a symbolika

Barvy maj svoje speciální významy a symboliku v různých kulturách nebo partách. Třeba v západních zemích je bílá často považována za čistotu a nevinnou, ale ve východních kulturách je to spíš spojený s pohřebníma rituálama. 

Když vybíráš barvičky pro webovky, je fakt důležitý, aby sis dal*a bacha na kulturní kontext. Měl*a bys tedy dobře znát svoje publikum. Jen tak se vyhneš nějakýmu trapasu.

  • — Kliknutelnost a akční prvky

Barvy se taky dají využít na to, abys vyboostil*a ty interaktivní věcičky na svojí webovce. Třeba tlačítka, linky, pop up prvky, graficky zvýrazněné formuláře, ankety atd. Když správně vybereš barvičky, bude jasné, kam kliknout nebo co vyplnit. Barvy jsou tedy taková tajná zbraň, jak ovládat uživatele na webovkách.