Sociální média, prodej a big boss social media manager | SKVOT
Skvot Mag

Sociální média, prodej a big boss social media manager

Jak může social media manager přispět k růstu značky? Mocně!

Sociální média, prodej a big boss social media manager
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

18. května 2023 BRAND Článek

Trochu upřímného dušezpytu pro začátek. Sociální sítě vládnou světu. A když jsi ten, kdo vládne sociálním sítím? Tak jsi? Social media manager přece. 

 

Že je představa světovlády trochu přehnaná? Jako vážně, kdo dnes nemá alespoň dva nebo tři účty na sockách? Možná ten divný strejda, co dělá ochranku ve večerce naproti. Ale účet na facebooku už má nejspíš i tvoje babi. O insta profilu tvé pudlinky Šmudlinky už radši ani nemluvím.  

Dnes se po hlavě vrhneme do algoritmů sociálních sítí a rozpleteme předivo vztahů mezi sociálními médii a prodejem. 

via GIPHY

Prodej včera a dnes

Jak vypadal prodej před digitální érou? Ještě před tím, než jsme všichni měli v kapse malé počítače? Milé děti, kdysi dávno ve světě bez chytrých telefonů (já vím, jak jsme to vůbec přežili, že?) byl prodej mimo kamennou prodejnu především o podomním prodeji a volání na studené kontakty. Uf, ještě že jsou tyhle doby temna za námi (řekne si asi každý introvert). 

Dnes má každá firma příležitost vybudovat silnou značku i díky sociálním sítím. A s přispěním široké fanouškovské základny potom navyšovat své prodeje. Mnohem ochotněji totiž nakoupíš od někoho, koho znáš. Když na tebe logo firmy z feedu kouká několikrát denně, věř mi, že se do tvých mozkových závitů vryje, ani nevíš.

Sociální média dnes zkrátka hrajou zásadní roli v budování povědomí o značce i v prodeji. Miliardy lidí denně tráví hodiny u obrazovek telefonů a dobře spravované sociální sítě často rozhodují o tom, kdo je špička v prodejích a kdo jen smutně vylizuje zbytky sociálně-mediální smetany… 

Za profilem firmy ale nestojí celý tým organizace jako celek. Spravuje ho hrdina s titulem Social Media Manager.

Zdroj: siliconrepublic.com

Gandalfové světa sociálních sítí 

To jsou social media manažeři firemních profilů. Kouzelná stvoření, která vládnou algoritmům sociálních sítí. Superheros s vytříbeným smyslem pro nejnovější trendy, kteří ziskovým společnostem pomáhají zvýšit prodeje. A jaké jsou jejich tajemné praktiky?

#1 Make it #aesthetic

Dobrý manažer ví, že skvělý obrázek vydá za tisíce slov (copy samozřejmě nehážu k ledu, ale chápeš). A upravený feed přitáhne pozornost sledujících. Samozřejmě záleží dost i na tom, co firma prodává. Styl bude pokaždé jiný, kvalitní vizuály ale táhnout vždycky. 

#2 Otevři srdce (a peněženky) svých followerů

Podnikatelé a jejich cílovka. Věčné téma. Tady přichází SMM jako moudrý Yoda, který ví, co zákazníky značky zajímá, a tomu přizpůsobí obsah sociálních sítí. Z věrných sledujících se jednoduše stanou věrní zákazníci. Teda úplně tak zničehonic se to nestane. Ladění obsahu na potřeby zákazníků každopádně představuje skvělý start. 

#3 Buď Pán hashtagů

Úžasný obsah, který se ale nikomu nezobrazí? Takové plýtvání! Je to jako uvařit k obědu skvělou svíčkovou, a pak ji jenom tak spláchnout do záchodu. Pápá… Takhle tedy ne. Zkušený social media manager zná ty správné hashtagy, které vystřelí příspěvek do feedů tisícovek lidí. 

Zjistit více

#4 Zapoj se

Sociální sítě jsou o propojování. Je to jejich základní princip. Social media manažer ví, že brand musí s lidmi k-o-m-u-n-i-k-o-v-a-t. Nemůžeš vyhodit příspěvek a nechat ho žít vlastním životem. Zapoj se, komentuj, lajkul. 

#5 Sleduj a laď se

Tyhle magické bytosti drží prst na tepu sociálních sítí. Neunikne jim žádný trend nebo populární výzva. Kdo netrenduje s námi, stojí opodál a je trapnej. Smutné? Možná… Ale je to hra sociálních sítí. Musíš ji hrát, když chceš, aby značka rostla. A když jsi pak opravdu Big Boss, můžeš zkusit vypustit i vlastní pravidla. 

Mrkni, jak ladí trendy úspěšný český Footshop.

#6 Neboj se influencerů

Vzpomínáš na populární děcka na dětském hřišti? Takové ty, které udávaly trendy. Co měly ony, musel mít každý. No tak influencer je právě takové populární děcko, jen na mega digitálním hřišti s obrovským mediálním dosahem. 

Social media manager umí spojit značku s tím správným influencerem a vystřelit tak křivku prodejů až ke hvězdám. U nás (nejen) tohle učí Nicola Vavírková na kurzu Social Media Manager.

#7 Memečkáááá

Manažer sociálních sítí musí mít na memečka a nejtrendovatější trendy prostě čuch. Vyčmuchá je i o půlnoci a postará se o to, aby se značka svezla na bouřlivé vlně aktuálního šílenství. Včera bylo pozdě a zítra je zase příliš brzy. Je potřeba být IN. (Teď nevím, jestli je ještě IN říkat IN…oh no.)

#8 Krizová komunikace s prstem v nose 

Není každý den sluníčkový. Někdy se vybarví spíš hezky dohněda. Krizová komunikace může být zvládnutá nebo nezvládnutá. Nebo zvládnutá naprosto perfektně a s přiměřeným vtipem. Takové posty mají tendenci šířit se jako virál.

 Když člověk, který vede značce sociální sítě, tohle umí, i z průšvihu dokáže udělat obrovskou výhodu. Zrovna nemám po ruce žádný názorný příklad. Ale až někde uvidíš značku, která na sociálních sítích vtipně (ale bez urážky) odráží nepříjemné komenty, je to ONO.

Chceš zvýšit prodeje? Kouzli na sockách

Kolikrát je to právě úspěch na nich, co odlišuje úspěšnou značku od neúspěšné konkurence. Správně vedené sociální sítě dokážou přimět zákazníky k prodeji velmi nenápadně. 

Nebo naopak velice nápadně, ale nikomu to nepřijde hloupé, když taková komunikace bude zapadat do tonality brandu. Každá značka má potenciál. A správce sociálních sítí je právě tím, kdo takový potenciál dokáže objevit a hlavně taky představit světu. 

Jednoduchá rovnice↓↓↓

lidi s plnou peněženkou + důvěra ve značku + příspěvky na sociálních sítích se správně podaným CTA = zvýšení prodejů