Cinema 4D a jeho využití v oblasti architektury a urbanismu | SKVOT
Skvot Mag

Cinema 4D a jeho využití v oblasti architektury a urbanismu

Nauč se tvořit 3D vizualizace prostředí, jako by bylo skutečné.

Cinema 4D a jeho využití v oblasti architektury a urbanismu
card-photo

Valerie Kasalová

SKVOT Copywriter

16. května 2023 GRAFICKÝ DESIGN Článek

V digitálním věku se stavby a urbanismus řeší o hodně víc než kdy předtím. A jeden z faktorů, co tohle rozhýbal, je software na 3D záležitosti, co se jmenuje Cinema 4D. Tak pojď omrknout, jak se věci mají.

 

Pokud se chceš poohlédnout, co všechno tenhle prográmek umí, šupej na článek Kde se dá využít Cinema 4D. Najdeš tam všechno na jednom místě.

Cinema 4D je prostě něco jiného, co změnilo hru v architektuře a urbanismu. Tuhle hračku budeš brát jako must-have vybavení, bez kterého nebudeš moct žít. S tímhle programem uvidí klienti projekty před sebou jako živý film, který jim dá realistický zážitek. Všechno najdeš na jednom místě, proto není divu, že tohle vybavení je v architektuře a urbanismu tak trendy.

Zjistit více

 

  • — Přínosy Cinema 4D

 

Jednou z giga předností Cinema 4D ve stavbě a urbanismu je jeho schopnost dělat realistické vizuály projektů. Díky pokročilým fíglům na rendering a osvětlování si můžou architekti a urbánci naťukat fotorealistické 3D modely svých budov a městských prostředí.

  • — Simulace a analýza prostorů

 

Cinema 4D se taky kámoší s nástroji na simulaci a analýzu prostorů. Architekti a urbanisti můžou vybudovat virtuální modely budov a měst, kde se můžeš vypravit na průzkum různých faktorů, jako je světlo, zvuk, vzduchový průtok, a dokonce i interakce s lidmi. Takže si my smrtelníci můžeme snadno představit, jak by ty prostory vypadaly.

  • — Animace a virtuální realita

 

Cinema 4D je bomba, která dostává architekturu a urbanismus do animačního a virtuálního nebe. Architekti můžou vyšperkovat své projekty s animacemi z fiktivních scénářů nebo představují vizionářské výhledy do budoucnosti. ve virtuální realitě pak. Tohle je fakt bombový upgrade, co přidává architektuře a urbánu nový rozměr a otevírá dveře kreativitě na plný pecky.

Cinema 4D v architektuře:

  • — Vizualizace projektů

 

S pomocí Cinema 4D můžou architekti namíchat realistický vizuál svých projektů. Vyrobit 3D modely budov, krajiny, nebo celých městských scén – a pak je vypálit do ultra detailního a živýho stylu. Což právě velice pomáhá klientům a veřejnosti, aby se v návrhu zorientovali a uměli si představit realizaci.

(Zdroj: Digital Media a MAXON Computer)

Třeba tahle stylová koupelna, by se vám těžko vymýšlela z hlavy a náčrty na papír už jsou dneska out. A těžko by na skice tužkou vypadala jako živá, no ne?

  • — Simulace a analýza

 

Cinema 4D je nástroj, co pomůže architektům vymýšlet různé designy v prostoru, třeba světla, zvuk nebo i větračky. Architekti můžou vytáhnout virtuální modely a testovat různé scénáře, aby si ujasnili, jak k sobě jednotlivé prvky napasovat. Takže není potřeba přemýšlet v hlavě nad tetrisem, ale stačí si to nasimulovat.

  • — Animace a prezentace

 

Cinema 4D ti dává možnost vykouzlit animace o kterých se ti ani nesnilo. Můžeš vyrobit takový styl animací, co ukazuje budoucí stavby v různých polohách a situacích. To ti pomůže prezentovat své nápady a plány s většími emocemi a hlavně esteticky, víš jak.

  • — Virtuální realita

 

S Cinema 4D se dá kouknout, jak architekti vyrobili virtuální realitu, kde se můžeš procházet a zažít navrhovaný prostor na vlastní kůži. For real, tohle je fakt bomba, že? Tím pádem můžeš prozkoumávat prostory v budovách, jako když jsi opravdu v nich. Virtual reality dává realističtější a aktivnější zážitek, což pohání hodnocení designu.

A co ten urbanismus?

  • — Modelování městských prostředí

 

S Cinema 4D se urbanisté můžou vrhnout do tvorby supr čupr 3D modelů městských prostředí. Funguje to tak, že dokážou vylíčit jedinečnou detailní podobu jak stávajících, tak i budoucích městských struktur, chodníků, parků… Prostě cokoliv, co si představíš, třeba i sochu jednorožce. To pomáhá představit si a zkoumat rozvoj měst a urbanistických projektů s ohromnou přesností a věrohodností.

  • — Analýza prostorového uspořádání

 

Můžeš si pohrát s hustotou staveb, vytunit osvětlování, viditelnost a další zázraky. To je ultimátní power-up, co ti může pomoct vytvořit městské prostředí, kde se budeš cítit v pohodě.

  • — Vizualizace veřejných prostranství

 

S Cinema 4D lze tvořit realistické vizuály veřejných spotů, jako jsou třeba parky, náměstí nebo korzo. Urbanistické plánování se zkrátka celkově posunulo na úplně nový level.

Začni tvořit lepší návrhy staveb a měst

Chceš se seznámit? Není problém, představuji ti Josefa Pospíšila našeho experta na program Cinema 4D. K němu na online živý kurz pod záštitou Skvotu se můžeš přihlásit a naučit se v praxi vystavět díky softwaru Cinema 4D přesně to, co zrovna potřebuješ. Rád tě to naučí, pokud jsi:

  • — grafický nebo UI designer
  • — motion designer
  • — tvůrce nebo třeba i student, který chce své návrhy dělat na profi úrovni

 

Máme tu místo i pro kohokoliv dalšího, protože po nezávazné registraci se ti mrknutím oka ozve někdo z kolegů a hodí s tebou krátkou řeč, abychom zjistili, jestli je kurz stavěný právě pro tebe.