Pár vlastností, které musí mít každý kreativní ředitel | SKVOT
Skvot Mag

Pár vlastností, které musí mít každý kreativní ředitel

Jeden skill vládne všem.

Pár vlastností, které musí mít každý kreativní ředitel
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

4. května 2023 KREATIVITA Článek

Kreativní ředitel je člověk, který myslí v big-picture, má dobrý smysl pro estetiku, dokáže inspirovat a vést lidi a hlavně tvořit vizuální kouzla. Jsou ale i další vlastnosti, kterými by měl [čti musí] kreativní ředitel oplývat? Co na to říct jiného než „DUH”. 

 

Obviously. Na pozici kreativního ředitele potřebuješ o něco málo víc než jen smysl pro estetiku a umění inspirace druhých. No jo, jenže co všechno to je? Zdroje se různí, ale protože my jsme hvězdy zářící sepsali jsme vlastní žebříček, kterým se odteď můžeš vesele řídit. 

Na začátku byla kreativita 

Tak nám všem asi došlo, že když se rozhodneš pro roli kariéru kreativního ředitele, potřebuješ být kreativní. Jako hodně kreativní. Tohle povolání a tenhle um spojuje víc než odvozené přídavné jméno. Mluvíme o téměř nadpozemském magickém spojení. Kreativita to bez kreativního ředitele sice dá, ale on bez ní ne. 

Každopádně, v tomhle oboru je kreativita základ všeho(míra). Jenže to si teď neříkáme žádnou extra překotnou novinku. Tak to prostě je a jinak to rozhodně nebude. Hahah, konec zvonec. 

Zjistit více

 

Další must-have skills 

Rozhodně je to dobrý hudební vkus. Vtipy zase. O hudbě to tady moc není. Ale od vkusu nejsme moc daleko, jak jsme si totiž řekli už na začátku, důležitý je i smysl (a vkus) pro estetiku a krásu, samozřejmě. Ale kromě věcí, které ti při vyslovení „kreativní ředitel” dojdou, jsou to i věci, které si možná spojit nemusíš. Ještěže teď je ten správný čas se na ně podívat. Shall we? 

—  Projektové řízení

Ano, je to tak, aby mohli vést a podporovat více týmů a oddělení během každého projektu, potřebují ovládat projektový management. Tyto dovednosti jim také zajistí, že můžou dohlížet na úspěch svých kampaní a zajistit jejich úspěch od začátku do konce. Do projektového řízení může spadat dodržování harmonogramu a rozpočtu, dodržování termínů, přidělování zdrojů, ale taky komunikaci se zainteresovanými stranami a vyšším managementem.

—  Umění grafického designu

Ovládání grafického designu může kreativnímu řediteli pomoct s vytvářením a navrhováním marketingových a reklamních kampaní pro agentury nebo produkty. Co sem patří, asi víš, ale pro jistotu: znalost umění a designu, digitálních nástrojů, rozvržení stránek a vizuální hierarchie. 

—  Komunikace & emoční inteligence 

Komunikační dovednosti jsou zásadní nejen pro kreativní ředitele. Ale budeme-li se zabývat jen jimi, potřebují je, protože jejich role zahrnuje vyjednávání, přesvědčování, vzdělávání, vedení, podporu a zpětnou vazbu. Umění komunikace musí ovládat, aby mohli efektivně diskutovat o svých nápadech, konceptech a vizích a plánech. 

Emoční inteligence je pak důležitá taky nejen pro kreativního ředitele, ale pro všechny z nás. Rovina mezilidských vztahů se ale samozřejmě odráží i v kreativním průmyslu a při své práci je na ni potřeba myslet. 

—  Kritické myšlení a problem management 

Dávat konstruktivní kritiku není vždycky jen tak, stejně tak jako si udržet čistou hlavu a odstup. I tohle ale patří mezi skills, který by kreativnímu řediteli rozhodně neměly chybět. 

Kreativní ředitelé řídí kreativitu; je však stejně důležité vést svůj tým k hledání řešení problémů klientů a výzev na pracovišti. 

—  Motivace a inspirace 

Dobrý kreativní ředitel se neustále snaží objevovat nové způsoby myšlení, které pomáhají návrhářskému týmu vyvíjet inovativní řešení pro klienty. Navíc je důležité se vyznat jak v trendech na trhu, tak i v zakázce, kterou právě teď zpracovávám. 

Zazvonil zvonec 

Tak vidíš, být kreativní ředitel je mnohem víc, než jen chápat, jak poskládat obrázky. O tom, co přesně to ale znamená, se dozvíš na kurzu s Nikolou Foktovou, Creative Director v Leo Burnett Praha a MSL Česká republika. 

Zazvonil zvonec a pohádky je konec, ale pojďme si spíš zahrát na bajku, na jejímž konci je vždycky ponaučení. Tohle teď taky může být takové ponaučení, nebo spíš připomenutí toho, co jsme si už řekli. Ale znáš to, opakování … 

Kreativní skills kreativního ředitele: 

  • —  top strop vůdčí (a mezilidské) dovednosti a také schopnost inspirovat tvůrčí tým, aby ze sebe vydal maximum
  • —  silné písemné a verbální komunikační skills, stejně jako prezentační dovednosti, aby bylo možné vytvořit briliantně vynikající návrhy
  • —  tvorba spousty kreativních nápadů a pochopení vize klientů
  • —  otevřený přístup a umění konstruktivního feedbacku 
  • —  odolnost pod tlakem a dodržování deadlinů
  • —  znalost softwaru a aplikací zapojených do tvůrčího procesu
  • —  dovednosti v řízení lidí, projektů a zdrojů