Role kreativního ředitele v procesu tvorby nového produktu | SKVOT
Skvot Mag

Role kreativního ředitele v procesu tvorby nového produktu

Podílí se na šesti fázích přípravy produktu. Víc, než si myslíš.

Role kreativního ředitele v procesu tvorby nového produktu
card-photo

Valerie Kasalová

SKVOT Copywriter

21. dubna 2023 KREATIVITA Článek

Je dobré mít kreativního ředitele u procesu tvorby nového produktu? Že se ptáš. On je tím klíčem k tomu, aby finále bylo velkolepé. Chceš přece ohňostroje, rachejtle a petardy. Tak právě v ten moment si ho zavoláš.

 

Ale proč? Proč je tak nepostradatelně důležitý, že bez něho nedáš ani ránu? Easy. Pokud chceš vědět, kdo je kreativní ředitel a co přesně dělá, doporučujeme článek Kdo je to kreativní ředitel, což je asi nečekaný název. Jestli se ti ale nechce dneska už víc klikat, tak ti to ve zkratce povíme.

Dělá všechno, kde je třeba kreativní mysl. Takže od nápadu na logo až po to, jak vypadá reklama. Ono totiž – nebudeme si lhát – já i ty nakupujeme hlavně očima. Tak ta propagace musí nějak vypadat. Nechceš si kupovat produkt bez šmrncu a hezkého příběhu.

Co musí kreativní ředitel umět?

Ano, kreativita je správná odpověď, ale někdy je umělecký duch trochu málo na tak komplikovanou pracovní pozici. Hezká tvářička s úsměvem a pozitivní náladou taky nestačí. Co by ale stačit mohlo?

  • — Všeobecný přehled je základ, bez toho vlak nejede
  • — Je dobré umět držet krok a neusnout na vavřínech
  • — Nadhled až z paneláku, protože z blízka ten výsledek neuvidíš
  • — Otevřenost – nemůžeš být moc úzkoprsý
  • — Dokonalá organizace díky, které ti vše bude šlapat jako hodinky

 

A hlavně kontrola. Vše musíš pečlivě kontrolovat, protože nikdo jiný to za tebe neudělá. Víš jak – jednou měř a dvakrát řež… teda obráceně, to by mohla být docela katastrofa. Nejsi přece pejsek s kočičkou, ty ten dort zvládneš lépe.

Fáze procesu výroby celého produktu

Nebudu tě dlouho trápit, je jich jenom 6 a všechny je spolu zvládneme hladce. Nač lelkovat, jdeme na to:

  • Vytvoření nápadu

 

Zjistit více

 

Začátek celé akce a nejdůležitější pasáž. Bez této se dál prostě nehneš. Tady skvěle zapůsobí kreativní ředitel, co myslíš? S jeho nápady bude celý začátek o ždibec příjemnější, ale i tak to není žádná sranda. Tak šup na brainstorming.

  • Definování produktu

 

Však to znáš – obchodní analýza, hodnotová nabídka, metriky úspěšnosti a třeba i taková světoznámá marketingová strategie. Tady jde kreativita stranou a nastupují tvrdá data. Ne že by v téhle fázi kreativní ředitel nic nedělal, ale jeho time to shine teprve přijde.

  • Vytváření prototypů

 

Jde o vytváření prvních pokusů, zda vůbec má produkt šanci uspět. Asi tušíš, že napoprvé se to nikdy nepovede a je třeba projít fázemi jako jsou analýza proveditelnosti, průzkum rizik na trhu, vývojová strategie a v neposlední řadě MVP. Alespoň teda v této fázi procesu. MVP je hotový produkt, který má všechno, co má mít, a kdybys ho nechal*a jít do světa, ostudu ti neudělá. Asi ani parádu, ale ještě nejsme na konci.

  • Prvotní návrh

 

Tady už svoje MVP ladíš do TOP formy. Budeš muset projít mini fázemi, jako jsou zdrojové materiály, budeš se muset spojit s ostatními a hooodně konzultovat. Plus můžeš získat první zpětnou vazbu.

  • Validace a testování

 

Tak návrh už máš schválený, kam se vydáš teď? Teď už si kreativní ředitel vezme svůj tým k ruce a společně budete makat na marketingové strategii. Teda spíše budete testovat. Taky musíš udělat první testování koncepce a frontální testování. Pomůže ti to ověřit si, že tvůj produkt je supr čupr.

  • Komercializace

 

Už jsi dotestoval*a. Teď je čas na poslední fázi, a tou je ukázat produkt všem spolupracovníkům. Můžete si dát sklenku šampáňa a oslavit to. Tady už ladíš samotný produkt do konce tak, aby na ten trh mohl opravdu odejít a uspět. Taky pomáháš kreativnímu řediteli doladit image produktu a nastavit všechny kampaně.

No a máš to! S kreativním ředitelem po pravici zvládneš všechno, co se na začátku může zdát jako nemožné.

Chceš si nechat poradit?

Rada nad zlato, jak se říká, akorát trochu s pozitivním vibem. Blbce z tebe nikdo dělat nebude a garantuji ti, že nikdo ti nedá lepší rady než naše lektorka Nikola Foktová, která vede online živý kurz Kreativní ředitel. Nečekaný název, co? Chápu dalo se to asi očekávat, ale usnadnili jsme ti cestu a na celý obsah kurzu se můžeš kouknout hned.