Použití soft reklam v aplikacích | SKVOT
Skvot Mag

Použití soft reklam v aplikacích

Otravná reklama? Nemusí být, když ji ani nevnímáš.

Použití soft reklam v aplikacích
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

6. března 2023 GRAFICKÝ DESIGN Článek

Reklama je základ marketingu, ale zároveň i ta největší osina v zadní části při surfování internetem nebo používání aplikací zdarma. Jenže i vývojáři potřebují z něčeho žít. Aby si mohli dovolit vydávat free aplikace, musí taky sehnat platící zákazníky.

 

Když chceš něco prodat, máš dvě možnosti. Hard prodej – taková ta klasika, když po někom chceš, aby vytáhl kreditku a zaplatil ti za zboží nebo službu. Nebo právě soft způsob, kdy necháš spokojené zákazníky užívat svůj produkt bezplatně, ale semtam se jim nenápadně připomeneš a nabídneš třeba něco navíc.

Co je soft reklama a její využití v aplikacích

Princip soft reklamy nejlíp pochopíš, když ti řeknu, co soft reklama není. Není to otravný banner, vyskakovací okno s videem ani e-mail s připomínkou opuštěného košíku. Nene. Správná soft reklama je nenápadná asi jako ty, když jdeš z párty nad ránem a nechceš, aby to někdo doma zjistil.

Ve free aplikacích ji potkáš celkem často. Nejdřív si pojďme ukázat příklad, kde se to úplně nepovedlo. Třeba takové Spotify, které ti po několika skladbách pustí otravnou reklamu na placené členství bez otravných reklam? Trochu gól do vlastní branky, co?

Zdroj: https://ahseeit.com/

Možná ale znáš i appky, kterým se naopak daří perfektně propojovat free obsah i ziskovost. Skvěle to zvládají například herní vývojáři. Vypustí do světa hru, kterou si můžeš stáhnout zdarma. Hraješ a sbíráš coiny, aby sis mohl*a pořídit lepší výbavu. Ale co to? Když vytáhneš kreditku, můžeš získat coiny nebo rovnou vylepšení hned. Je to lákavé. Podlehneš? Tohle je klasický příklad funkční soft reklamy v aplikaci. Do ničeho tě nenutí, ale těžko jí odoláváš.

A netýká se to jenom her. Aplikace pro úpravu fotek ti nabízejí free úpravy, ale premium filtry ti dovolí jen vyzkoušet. Chceš si fotku stáhnout? Okay, nejdřív zaplať. Dokonce i taková sociální síť Discord má předplatné Nitro, díky kterému si můžeš zahrát s ostatními uživateli zábavnou aktivitu přímo v aplikaci nebo dát najevo své emoce pomocí prémiových emoji.

Je to win-win. Ty si můžeš užívat bezplatné hry a appky, a když chceš prémiové funkce, platíš. No a díky tomu vývojáři můžou chodit do fitka a na drinky a dál pracovat na dalších projektech.

Zjistit více

 

Výhody a nevýhody soft reklam pro uživatele

Výhoda je jasná. Užíváš si appku zdarma. Tedy její základní funkce. Nevýhoda? Některé soft reklamy jsou udělané tak nešťastně, že tě stejně prudí. Ne jako klasická reklama tím, že by na tebe vyskočila a nutila tě k nákupu. Ale třeba tím, že je ukrytá tak dobře, že si myslíš, že tu možnost můžeš využít, natěšeně klikneš a… premium obsah, zaplať. Au.

Je to jenom můj osobní názor, ale na mě působí tyhle skryté reklamy občas jako manipulace. Chápu tvůrce, že takto fungují. Taky si dokážu odvodit, že díky reklamám a placenému členství ostatních můžu appku využívat zdarma a jsem za to ráda. Už se mi ale několikrát stalo, že jsem aplikaci po pár minutách používání znechuceně odinstalovala, protože jsem cítila tlak na nákup. A vlastně mě ta „skrytost“ reklamy obtěžovala ještě víc, než předem jasně dané podmínky nákupu.

Takže soft reklama je taková dvousečná zbraň. Když ji chceš zahrnout do aplikace, musíš to udělat velmi chytře, aby její uživatel necítil tlak a i bez prémiového obsahu si použití appky užíval. Chceš nahlédnout pod pokličku vývoje aplikací? Tak nás sleduj, připravujeme toho víc než jenom články.

Člověče, nezlob se… na reklamu

Aby vývojáři aplikací měli z čeho žít, potřebujou platící uživatele. A aby tyhle platící uživatele získali, musí jim nějak dát vědět, že existuje i prémiový obsah. Nemůžou to úplně řešit tak, že se tě jednou na začátku zeptají, jestli budeš nebo nebudeš v budoucnu něco kupovat. Většina lidí by asi odklikla variantu „ne, už nikdy v životě mě s tímhle neotravuj“. Přitom část z nich bude po čase nadšeně kupovat vylepšení a rozšíření, protože je soft reklama zasáhne na správném místě.

A jestli stojíš na druhé straně barikády a jsi tou zasvěcenou osobou, co aplikace designuje nebo vyvíjí, tak se nalaď na uživatele a přemýšlej, jak monetizovat aplikaci tak, aby sis nenaštval*a její uživatele. Když to zvládneš dobře, čeká tebe a tvou appku zářná (a bohatá) budoucnost.