SOUND DESIGN A JEHO BENEFITY | SKVOT
Skvot Mag

Sound design a jeho benefity

Poznej 6 oblastí, kde zvuk posune zážitek o level výš.

Sound design a jeho benefity
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

2. března 2023 MOTION DESIGN Článek

Sound design, česky také zvukový design, je obor, který spojuje uměleckého ducha s kreativním cítěním. Důkazem je mnoho DJ’s po celém světě, David Guetta a Martin Garrix nejsou jen hudební umělci, ale také kreativci. Sound design funguje na principu tvorby zvukových kompozic a následné post-produkční úpravy.

 

„We’re gonna save the world tonight,” zpívají Swedish House Mafia ve své písni Save The World. A otázka je jasná – proniká sound design do elektronické hudby a může ji zachránit? Ale kuš! To jsme zase někde jinde. Swedish House Mafia je každopádně dost dobrý banger, který k tomuhle článku poslouchat.

Tak znovu, co je sound design?

Jedná se tedy o umění vytvořit audio pro film, seriál, reklamu, ale také hudbu. Sound design je nezbytnou součástí filmové tvorby. Mluvíme tedy o široké oblasti, která obsahuje:

  • — nahrávání, která bývá kreativní
  • — mixování
  • — samplování
  • — střih zvuku
  • — ladění efektových řetězců
  • — skládání filmové hudby

 

Jak vidíš, kroků, které stojí za kvalitní hudební nahrávkou, je mnoho. Což ale neznamená, že to není nekončící fun & games.

Sound design můžeš využít celkem v šesti oblastech, teď se na ně podíváme více zblízka. Jedná se o:

Film. V případě filmu se sound design zaměřuje na vytváření zvuků, které napodobují skutečný život.

Televize. I v tomto případě se zvukař soustředí na tvorbu zvuků, které připomínají skutečný život.

Reklama. Zvukové palety diváky přenášejí do různých světů, ve kterých se reklamy odehrávají. Hlavním cílem zvuků je splynout s reklamou tak, aby si divák zvuku vůbec nevšiml.

Hudba. To je bez pochyby a tady vlastně není co vysvětlovat.

Podcasty. Podcasty jsou čistě zvukovým vyprávěcím médiem, a proto je třeba věnovat pečlivou pozornost zvukovému designu.

Živé divadlo. Divadelní zvukový design může zahrnovat zvukové efekty, předem nahraný hlasový doprovod a hudbu vycházející z rozhlasu nebo televize na jevišti.

Sound design se ale samozřejmě také využívá při tvorbě videoher, to dá rozum. Bez zvuku nebo hudby to co? No nejde! Audio je vždycky přidanou hodnotou.

Více ti o tom ale prozradí Ivan Floreš na kurzu Motion Design. Na kurzu se naučíš vytvářet nadupané animace, získáš potřebné know-how, podpoříš svou kreativitu a navíc si rozšíříš svoje portfolio.

Zjistit více

 

Zvukový design a multimediální technologie

Existuje několik základních prvků sound designu a je nad míru jasné, že bez multimediálních technologií by byli v dnešní době všichni zvukoví designéři lost jako Nemo. O jakých prvcích mluvíme?

1. Ambiance

Ambiance představuje šum na pozadí, který odpovídá scéně. Popisuje zvukové tapiserie, které zvukový designér vytváří s cílem navodit pocit času a místa. Tento sound design obsahuje všechny reálné zvuky prostředí, aby posluchače přenesl do jakékoliv lokace.

2. Foley sounds

Tzv. přidané zvukové prvky, které zvyšují realističnost scén. Trik spočívá ve využití fyzických předmětů za účelem vytvoření zvukových efektů.

3. Zvukové efekty

Za zvukové efekty se považují takové zvuky, které sound designer vytváří proto, aby znázornil určitou akci, kterou ale v reálném životě slyšet nelze. Mohou také popisovat samostatné zvukové signály, které se vrství na okolní zvukovou krajinu.

4. Voice-over

Předem nahraný zvuk, obvykle poskytnutý nějakým hercem. Pro představu – voice-overem jsou například komentáře Václava Vydry a Jany Bouškové v pořadu Prostřeno.

5. Hudba

Sound design samozřejmě velmi často pracuje s hudbou, a to jak s již existující, tak i se speciálně vytvořenou. Pomocí hudby sound designéři divákům demonstrují, jak by se v daný moment měli cítit.

Jedničky s hvězdičkou sound designu

Jaké benefity má sound design? Pro odpověď nemusíme chodit daleko. Zvuk je totiž často víc než tisíc slov, stejně tak jako Raffaello. Sem tam by se navíc zvuk hodil právě místo slov, třeba jako v případě seriálu YOU, ale to je zase jiné vyprávění.

Tak či tak, filmy, seriály, hry a reklamy by bez audio podkresu sotva někoho zaujaly. Je to jednoduché, bez zvuku by to byla jen půlka zábavy. Jen si představ takového Batmana bez hudebního doprovodu Nirvany. Nebo třeba Hunger Games bez signifikantního Katnissina hvízdání (may the odds be ever in your favor).

Jednoznačným benefitem sound designu je to, že audio dodává obrazu přesně ty emoce, které jsou potřeba. No vážně, co by bylo Stranger Things bez jejich main theme?

Swedish House Mafia měli pravdu, oni opravdu gonna save the world!