MÉNĚ JE NĚKDY VÍCE. PLATÍ TO I PŘI ANIMACI PÍSMA? | SKVOT
Skvot Mag

Méně je někdy více. Platí to i při animaci písma?

Jak roztancovat písmenka.

Méně je někdy více. Platí to i při animaci písma?
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

20. února 2023 MOTION DESIGN Článek

Hakuna Matata, zpívej na to tata, heej. Když tohle čteš a slyšíš, písmenka tancují sama. Ale jen ve tvojí hlavě. Roztancovat je však můžeš i opticky, a dokonce i pro ostatní. Ne ne, svět motion designu není jen inside your head, ten svět je opravdický. A věř nebo ne, písmo opravdu můžeš animovat.

 

Méně je někdy více. Nebo spíš méně je vždycky více? Kdo ví. Tak či tak, nic se nemá přehánět. A jde-li o animaci, platí to obzvlášť. Jen si vzpomeň na ty přemrštěné a přeanimované prezentace, které jsme dělali ve škole. Hrůza děs. A dělali jsme je jenom proto, že jsme si mysleli, že čím víc, tím líp. O životě jsme ještě věděli pramálo. Možná ani nechceš, aby se tvoje výtvory hýbaly –  tak to si přečti o aplikacích, ve kterých vytvoříš skvělé ilustrace.

Ale teď už k věci. Jak tedy můžeš animovat písmo? Jak zajistíš, aby se písmo rozpohybovalo a zachytilo čtenářovo oko? Možností máš hned několik.

PowerPoint

PowerPoint není žádná velká neznámá. Všichni jsme se s ním učili pracovat a prakticky všichni s ním a v něm stále pracujeme. Jasně, výjimka jako Keynote od Applu potvrzuje pravidlo. A ještě jednou jasně, někdo prezentaci vytváří jen a jen v Google dokumentech. Tak či tak, alespoň jedna PowerPointová prezentace vznikla pod rukama každému z nás. Animovat tady nebylo nic složitého. Prakticky si jen zvolíš, jaký přechod a jaká animace se ti líbí, a je vymalováno. Instagram ale nedávno ukázal, že z prezentace v PowerPointu můžeš vymáčknout mnohem víc. Tenhle program je totiž moc moc šikovný.

Pomocí PowerPointu můžeš zobrazit text na jednotlivých řádcích, ale také po jednom písmenu. Svůj text můžeš proměnit ve skotačící změť písmen, která se nezastaví jen tak před něčím.

Adobe Animate

Animovat písmo můžeš samozřejmě také s aplikacemi od Adobe. Ne nadarmo je Adobe označováno za nejlepší soubor programů v oblasti designu. Textový modul, tedy klasický text, můžeš roztancovat také s aplikací Adobe Animate. A nebo můžeš samozřejmě využít program Adobe After Effects, s ním určitě nic nezkazíš, víc jsme o tomto programu psali tady.

Back to Animate. Je to asi takhle, text jako takový v Animate asi tolik animovat nejde, ale uděláš-li nějakou animaci třeba pro televizní pořad a vložíš do této animace text, de facto animuješ i tento text. Program Adobe Animate slouží ke tvorbě multimédií a počítačové animace. V Animate lze navrhovat vektorovou grafiku, ale mimo to i animace třeba pro televizní seriály, pro webové stránky, reklamy či k vývoji her.

Gimp

Animovat text je možné také v Gimpu. Gimp je otevřený rastrový grafický editor. Ptáš se, co znamená, když je editor rastrový? Great! Můžeme si to vysvětlit. Rastrový (bitmapový) grafický editor je program, který umožňuje tvořit rastrovou grafiku. A rastrová, nebo jinak bitmapová, grafika je taková grafika, která je složena z rastru. Rast si představ jako jakousi síť bodů, kde každý bod definuje svou barvu a jas.

A právě i Gimp funguje na základě těchto pomyslných bodíků. V Gimpu si s animací písma a textu můžeš opravdu vyhrát. Zvládneš barevnou animaci, zvládneš každé písmenko obarvit jinak. Zvládneš text vyzoomit. Zvládeš vytvořit padající text. Mimo to ale můžeš u písma měnit barvu, rotovat ho, měnit jeho velikost, libovolně ho posouvat a další a další srandy.

Závěrem

Méně může být více, ale když není všechno jen statické, je v tom přeci jen víc života. Určitě není na škodu umět i tohle, když tě zajímá grafika, webdesign nebo podobně kreativní tvorba. Učit se animovat písmo doma je fajn, ale není lepší nechat si poradit od profesionála a nechat se provést celým procesem?

Protože co nevidět odstartuje kurz Motion design s Ivanem Florešem, který pracuje ve společnosti MOTIONHOUSE. Je tedy jasné, že ví, o čem mluví, když o něčem mluví, a že tě během 6 týdnů může naučit to, co by ses doma učil*a 6 měsíců.