SEZNAMTE SE, SEZNAMTE SE: TO JE ADOBE AFTER EFFECTS | SKVOT
Skvot Mag

Seznamte se, seznamte se: to je Adobe After Effects

… to jsou tipy, jak s ním dělat

Seznamte se, seznamte se: to je Adobe After Effects
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

14. února 2023 MOTION DESIGN Článek

Adobe After Effects je program, bez kterého bychom dost možná nikdy neviděli určité filmové snímky (Lotrando a Zubejda k nim teda nepatří). Je to totiž program pro tvorbu speciálních filmových efektů. Použít ho můžeš i k tvorbě pohyblivé grafiky, ale obecně vzato i ke kompozici.

 

Motion design do sebe spojuje dva obory – grafiku a design. Jde totiž o pohyblivý grafický design. Adobe After Effects je pak speciální program, kterým můžeš grafiku rozpohybovat, ale to bychom se už opakovali. O tom, co je a co není motion design, se víc dozvíš tady.

O co tady jde

S aplikací Adobe After Effects můžeš ovládnout pohyblivou grafiku a ucházet se třeba o práci v Disney. Používá se totiž pro filmovou a video postprodukci k vytváření pohyblivé grafiky a animace. S programem můžeš animovat postavy, loga, vytvářet návrhy ve 3D prostoru, z klipů odstraňovat objekty, přidávat různé efekty, a další vymoženosti. Mít a pracovat s Adobe After Effects se prostě vyplatí. Umožňuje ti totiž vyprávět příběh díky pohybu.

Co je největší výhodou? To, že budeš moct vytvářet, kombinovat a stylizovat 2D vrstvy v trojrozměrném prostoru. Budeš z toho paf. Asi tak stejně, jako když Coop konečně doletěl do pětirozměrné dimenze (Interstellar spoiler alert!). Taky z toho byl paf, ale pochopil a naučil se. Stejný wow efekt asi zažiješ i ty. Akorát s tou výhodou, že ty nebudeš lítat ve vesmíru, ale budeš sedět pevně na židli. A učit se. Tvořit. Zkoumat. Objevovat.

Objevovat, co všechno Adobe After Effects umí a co všechno s touhle appkou vytvoříš. Neboj se, budou to samé skvosty. Program totiž pracuje na základě potřeb uživatelů. Jednoduše takový best buddy.

Jak se s programem naučit pracovat

Existuje hned několik publikací, které se zabývají tématem Adobe After Effects a jejichž autoři si vytyčili jasný cíl – vysvětlil používání programu jednoduše a naučit tak ostatní tento program používat. Samozřejmě.

Chad Perkins napsal knihu After Effects: Nejužitečnější postupy a triky. V ní, jak už napovídá název, zjistíš, jak s programem pracovat a jak tvořit grafiky a výtvory, ze kterých bude přecházet zrak.

Trish a Chris Meyer napsali výukový průvodce Adobe After Effects: výukový průvodce tvorbou videoefektů a animací. V něm se dozvíš o programu od základů. Budeš se učit, jak s programem pracovat, co je co, jak fungují jednotlivé panely, od základů se naučíš, jak při tvorbě audiovizuálních výstupů postupovat.

Další možností, jak na motion design vyzrát, je zúčastnit se našeho kurzu pod vedením Ivana Floreše. Během 12 lekcí zjistíš všechno, co potřebuješ vědět.

K čemu tedy After Effects?

Program se pyšní obrovsky rozsáhlou knihovnou efektů. Chceš rozdělat oheň? Není problém. Chceš udělat elektrizující potrubí? Není problém. Chceš rozpoutat bouři? Není problém! Všechny tyto vestavěné efekty navíc můžeš kombinovat. Tím tak získáš výsledek, který ti už dlouho leží v hlavě.

Modelovací efekty můžeš používat prakticky ke všemu. Fantazii se meze nekladou. After Effects je kompozičním softwarem, tudíž je schopný kombinovat různé vrstvy jako video, text či obrázek. Použít ho tak můžeš na širokou škálu věcí, ale to už jsme si dávno řekli.

Aplikace navíc obsahuje několik desítek šablon, což ti dost usnadní práci. Nemusíš se dělat s úplně novým obrázkem, stačí vzít šablonu a upravit ji k obrazu svému.

Co vzniklo v dílně After Effects

Teď si určitě říkáš, že nevíš přesně, jestli jsi někdy zaznamenal*a něco, co bylo vytvořeno pomocí Adobe After Effects, a my tě chceme ujistit, že určitě ano!

Tenhle software se totiž používá i ke tvorbě těch nejsložitějších speciálních efektů ve sci-fi filmových trhácích, typicky můžeme uvést třeba Marvelovky.

Zeptali jsme se tety Wiky, jestli neví, které filmy byly vznikly za použití After Effects, a teta jako vždy věděla. Takže:

  • — Iron Man
  • — Deadpool
  • — Star Wars
  • — Oblivion

a mnoho dalších.