VRSTVY A JAK NA NĚ | SKVOT
Skvot Mag

Vrstvy a jak na ně

Poznej základní stavební kameny digi grafiky.

Vrstvy a jak na ně
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

16. února 2023 GRAFICKÝ DESIGN Článek

Vytvoř ji, pokresli, duplikuj, schovej za masku, vytuň efektem, skryj ji, když potřebuješ… Vrstva je skvělá kámoška. Má ti co nabídnout, když víš, jak na ni.

 

Vrstvy jsou to, po čem se ti bude stýskat v real světě, když k nim už jednou přičichneš v tom digitálním. Jsou splněným snem umělce, který si uvědomil, že „ta verze z minulé středy byla lepší“. O dost lepší. Vlastně byla tak dobrá, že má chuť upsat se peklu, vrátit se v čase a vytrhnout z vlastní ruky štětec před tím, než své dílo vylepšil. 

V digitální tvorbě se svou duší obchodovat nemusíš. Tvoříš ve vrstvách, a když se ti něco nelíbí, skryješ je nebo rovnou smázneš. Easy-peasy. 

Definice vrstvy ve světě grafiky

Když člověku, co pracuje s grafikou, řekneš, že má přidat další vrstvu, nepoběží pro formu na dort. Ani se nezačne shánět po houbičce na makeup. Přesně ví, co po něm chceš. Ty po dnešku už taky nebudeš za grafí lamu, až si přečteš definici.

Vrstvu si představ jako virtuální plátno, na které můžeš přidávat různé prvky. Možná je pojem virtuální plátno ještě moc abstraktní… představ si radši průhlednou pevnou fólii. Máš? Okay. Na tu fólii si nakresli, po čem tvé kreativní srdce touží. A teď přijde ta magic část. Tahle fólie-vrstva je totiž tak trochu kouzelná. Můžeš jí nastavit průhlednost, barevný tón, styl nebo na ni aplikovat jakýkoliv efekt. Když ji potom odebereš, všechny úpravy spolu s ní zmizí. Další vrstvy zůstanou netknuté.

Každý program s vrstvami pracuje trochu jinak, ale základní idea zůstává. Ukážu ti pracovní prostředí Affinity Designer. Mrkni na obrázek. Navenek se tváří jako celek, ale obsahuje 2 vrstvy.

S klidem můžu jednu z vrstev schovat a s uloženými daty se mi přitom nic nestane. Kdykoliv je můžu znovu zobrazit nebo libovolně upravit.

A tímhle nenápadným oslím můstkem se dostáváme k tomu, co tě asi taky zajímá. „Kde můžu takhle parádně kouzlit s obsahem?“ Tvůj Skvot Mag ti přináší tipy na oblíbené placené i free appky pro práci s vrstvami.

Nejlepší aplikace pro tvorbu s vrstvami

A máme je tady. Šampiony, kteří ti pomůžou tvořit skvělou grafiku na počkání a zázraky do tří dnů. Hvězdy na grafickém nebi. Hlavní hrdiny nočních kreativních seancí a svědky hektolitrů vypitých káviček a energy drinků. Seznamte se:

#1 Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe After Effects

Kdo by je neznal. I člověk grafikou nepolíbený určitě někdy v životě slyšel o Photoshopu. Minimálně tedy v souvislosti s ikonickým pozadím Kim Kardashian. Společnost Adobe si dlouhodobě drží prvenství mezi grafickými programy. Když si chceš práci ve Photoshopu vyzkoušet, stačí si koupit měsíční předplatné. 

Photoshop je ideální pro práci s fotkou a někteří umělci v něm tvoří i rastrovou grafiku. Adobe Illustrator potom pracuje s vektorovou grafikou. A s Adobe After Effects se setkáš například u animace. V našem kurzu Motion design v praxi se Ivan Floreš věnuje tématu vrstev dost podrobně. Pokud už nějaké základy z grafiky máš a chceš vědět víc, rozhodně doporučuju →→→ prokliknout na landing page kurzu.

#2 Affinity Photo, Affinity Designer

Taková zlatá střední cesta mezi tím nejvíc profi softwarem a free appkou. Affinity má našlápnuto stát se vážnější konkurencí Adobe. Podobné funkce, ale signifikantně nižší cena. Ne předplatné, ale krabicovka. Řekla jsem krabicovka? Nemyslela jsem srdcovka nebo tak? Je fakt, že pár zběhlíků od Adobe už se v Affinity od společnosti Serif našlo. Ve většině agentur ti tenhle soft ještě neprojde, ale na domácí žvýkání jsou tyhle nástroje víc než fajn. A s vrstvami samozřejmě pracují také.

#3 Photopea

Webový online „photoshop“, za kterým stojí – tradáááá – český programátor Ivan Kuckir. Používání appky tě nebude stát ani korunu a nemusíš nic stahovat. Photopea spokojeně pošlape ve tvém prohlížeči. Nově navíc můžeš Photopeu propojit pomocí pluginu s Figmou. Pro vyzkoušení práce s vrstvou bude určitě pro začátek naše number tři tvou volbou number one.

Článek končí, ale vrstvy jsou v(d)ěčné

Ať už je tvůj focus v digitální ilustraci, animaci nebo třeba fotografii, vrstvy tě budou doprovázet digitální tvorbou stále. Hrej si, objevuj možnosti a nezapomeň – kdyby měli grafici peklo, bude v něm k dispozici jenom jedna vrstva! Tak na to mysli a vrstvi (s mírou samozřejmě).

Jo a dávej těm vrstvám taky názvy. Ať potom nemusíš zavírat jednu vrstvu podruhé, abys zjistil*a, kde máš třeba tu tečku na oku třetí fialové příšery zleva.