FIGMA – CO TO JE A JAK SE S NÍ PRACUJE | SKVOT
Skvot Mag

Figma – co to je a jak se s ní pracuje

Seznamte se. Holka pro všechno

Figma – co to je a jak se s ní pracuje
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

7. února 2023 GRAFICKÝ DESIGN Článek

Figma je real-time cloudový nástroj a už tahle první informace by ti měla napovědět, že jde o další záležitost, kterou pro práci v týmu prostě potřebuješ. Abychom si rozuměli, Figmě je tak nějak jedno, že si v ní budeš syslit svůj freelance projekt třeba sám*sama. Možnost sdílení je ale její mega výhoda. Figma je prostě týmový hráč, který bude hrát i sám, ale zbytečně tak plýtvá svým obrovským talentem.

 

Gamechanger, timesaver, cross-platform a taky prostor pro téměř neomezené kreativní vyjádření. Figma je zkrátka nástroj, který musí znát každý digitální kreativec. Jop, ty taky! Pojď se mrknout, o co jsi doteď přicházel*a.  

Co je Figma

Figma je naprosto geniální free online appka, která ti pomůže nadesignovat prakticky cokoliv. V moderním vektorovém grafickém editoru zvládneš designovat web i aplikace pro všechna zařízení. Taky tady vytvoříš jakýkoliv dokument, vývojový diagram, myšlenkovou mapu nebo třeba fakturu. Figma je zkrátka ultimátní všehoschopná appka, která tobě i týmu ulehčí spoustu práce. Navíc její základní použití je zdarma a bude ti fungovat na Macu i na Win. 

Jak pracovat s Figmou

Máme tady perfektní nástroj se spoustou vychytávek. Nejdřív se zaregistruj na stránce figma.com.

Můžeš použít i svůj Google account. Registraci zvládneš na pár kliků a kreditku ani nevytahuj z kapsy. Figma funguje i v desktop verzi (tam dokonce offline), ale když nechceš instalovat další aplikaci, vystačíš si s prohlížečem.

Feel free to Start for free. :) 

A teď už si můžeš s Figmou hrát po večerech, protože je úplně boží! Využiješ ji pro svůj  grafický design, ale taky pro další projekty. S Figmou (konkrétně s jejím frameworkem FigJam) můžeš i brainstormovat nebo třeba řídit projekt pomocí agilní techniky Kanban. 

Máš teď před sebou skvělý nástroj pro týmovou práci na projektech. Grafický designér, kodér i copywriter můžou společně pracovat na jednom projektu v reálném čase. Značka ideál!

Proč milujeme Figmu?

#1 Běží na cloudu. Proto se k souborům dostaneš odkudkoliv a kdykoliv. To chceš! A tvůj tým taky. Navíc ti soubory nezabírají místo na disku.

#2 Rozumí si s Win i Mac nebo Linuxem. Co je lepší? Všechny tábory budou zarytě tvrdit, že právě ten jejich OS. Figma naštěstí stojí nad touhle žabomyší válkou a spolupracuje se všemi platformami.

#3 Verze se sice ukládají, ale ty pracuješ na projektu v reálném čase. Kdokoliv z tvého týmu taky.

#4 Můžeš si dát online meeting se svým kolegou. Kurzory jsou odlišené barevně. Nemusíš už sdílet obrazovku při online callu. Je to rychlejší a pro hovor datově úspornější.

#5 Základní verze je zdarma. A ani případné předplatné tě potom nepošle žebrat do ulic.

#6 V desktopu můžeš pracovat i offline a po připojení se změny synchronizují.

#7 Pro týmovou spolupráci TOP – designér pracuje na designu a copywriter může rovnou psát texty. Je to pohoda jazz, šetříš nervy a čas.

#8 Můžeš jednoduše přidávat komenty.

#9 Jestli tvoje grafika slouží jako podklad pro vývojáře, nejspíš tě bude kodér milovat stejně, jako ty miluješ Figmu. Appka totiž ukazuje CSS jednotlivých prvků. To ušetří vývojáři spoustu času.

#10 Všechny prvky se dají z Figmy vyexportovat i ve formátu SVG. Další plus pro propojení grafiky a kódu. 

#11 Pro jednoduchou grafiku už nemusíš otevírat Illustrator. Figma ji zvládne taky.

#12 Aplikace nabízí spoustu free doplňků, které ti ulehčí práci ještě víc. Některé doplňky jsou i placené, ale těch pár dolarů ti za ušetřené hodiny práce určitě stojí.

A aby to bylo vyvážené, pojďme mrknout i na nevýhody:

#1 Bez desktopové varianty si bez internetu ani neškrtneš. A když vytvoříš offline verzi u sebe na desktopu, než se ti po připojení k netu aktualizuje ta cloudová verze, mohl v ní mezitím některý z kolegů udělat změny. 

#2 V září 2022 přešla Figma do rodiny Adobe. Její free tarif je tak v ohrožení. Adobe totiž obsahu zdarma obecně moc nefandí.

#3 Možná ti bude chvíli trvat, než se s appkou naučíš pracovat. Ale vydrž. Stojí za to.

Varování: Až dnes večer budeš tvořit ve Figmě nový projekt, nezapomeň dodržet pitný režim a občas se třeba i najíst. Tahle appka je totiž vysoce návyková!