CO JE MOTION DESIGN | SKVOT
Skvot Mag

Co je motion design

Design pohybu, však víš ne… Ne?

Co je motion design
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

10. února 2023 GRAFICKÝ DESIGN Článek

Rozpohybované obrázky nebo písmena, které vidíš všude. Ve filmech, v televizi, na webu, v appkách, marketingu nebo na sociálních sítích. Proč? Protože lidi jednoduše milujou obrázky, co se hýbou. 

Dnes se mrknem na to, co je a co není motion design. Lehce se dotkneme jeho historie a ukážeme ti, kde všude jeho prvky najdeš dnes. A nakonec ti poradíme, co udělat proto, aby ses stal*a motion designérem. Jdeme na to.

 

Co je motion design?

Design pohybu. Motion design je to kouzlo, které oživí grafiku pomocí animace. Není to ale jenom samoúčelný pohyb. Musí mít myšlenku a předávat nějaké sdělení. Mrkni třeba na rozpohybované logo Instagramu.

Autor: Alex Gorbunov | zdroj: behance.net

Na začátku animace vidíš stylizovanou ikonu Instagramu. Foťák cvakne, vyletí snímky a ikona se promění v logo. Každý animovaný pohyb tady má svůj účel a záměr.

Tohle je motion design v praxi. Vezme vizuální dílo a s pomocí principů animace, grafického designu, ilustrace a typografie mu vdechne život. Fascinující? Stoprocentně. Když si uvědomíš, že ten pohyb, co vidíš, je jen posloupnost statických obrázků, které si tvůj mozek spojí v jeden celek.

Oblíbené historické okénko

I dnes se, milé děti, podíváme do historie na to, jak motion design vůbec vznikl. Někteří jeho vznik datují až k rozvoji moderních technologií, které umožnily rozpohybovat grafiku. Další jdou ale mnohem dál do minulosti. Už v 19. století, když ještě nežila ani tvoje babča, existovala různá animační zařízení. Nebo třeba těžce analogové flip-booky, které si můžeš jednoduše vytvořit i ty doma.

Zdroj: tenor.com

Za skutečné průkopníky oboru jsou pak považováni mistři filmových titulků z 50. let 20. století – Saul Bass, Maurice Binder a Pablo Ferro.

Kde všude se můžeš s motion designem setkat?

Chtěli bychom říct, že všude. Ale bohužel, všude to není. Třeba na svém hrnku s kafem motion design nepotkáš. Ani na dveřích své oblíbené restaurace. Ani na lavičce v parku… teda nejspíš. Pojďme se teď podívat na místa, kde ho zaručeně najdeš.

#1 Reklama. Online, sociální média nebo televize, všude tam nás obrázky v pohybu baví a snaží se nás přesvědčit, že tahle věc (jednoduše cokoliv) je ta nejlepší na světě a nutně ji potřebujeme mít doma.

#2 Filmová a televizní tvorba. Možná to ani nepostřehneš, ale je tam. Titulky, openingy a další pohyblivé prvky, které drží tvoje oko v pozoru.

#3 Gaming. Trailery, herní animace a intra. Tam všude na tebe čeká, aby tě přikoval k herní konzoli.

#4 Prezentace, firemní identita a byznys videa. Prvky firemní identity, prezentace a produktová videa. Proč? Protože vyšší atraktivita značky a produktu, bejby. Vytuněná animovaná infografika udělá i z toho nejnudnějšího tématu sexy záležitost.

#5 Social media. Tady je motion design doma. Reklamní kampaně pro Instagram, Facebook nebo TikTok musí zaujmout. 

O čem motion design ve své nejhlubší podstatě je?

→ O moderních technologiích, které neustále posouvají limity toho, co pomocí nich člověk dokáže stvořit. → O kreativitě, která se nemusí omezovat realitou a může se svobodně pouštět za její hranice. → O schopnosti vyjádřit silné myšlenky a emoce pomocí vizuálního jazyka a audio podkresu.

A o čem naopak není?

Není prostou animací. Používá sice její principy, ale když mluvíme o animaci jako o disciplíně, motion design pomyslně stojí vedle ní. Tradiční animované filmy totiž vyprávějí příběh postav v prostoru a čase. Oproti tomu design pohybu má sdělovat více už svou pouhou formou. Často je i vizuálně abstraktnější a používá k vyjádření myšlenky texty. 

Chceš se stát motion designérem? Tak čekuj 

Máme pro tebe lektora, za kterým stojí opravdu sexy spoty. Někdy i doslova. Video Sokol František Pecháček, spoty pro oblíbenou cyklistickou značku Isadore a reklamní kampaň pro sexshop Růžový slon. Ivan Floreš se rozhodl podělit se s tebou o své know-how v našem kurzu Motion design v praxi. Je jen na tobě, jestli tuhle animovanou rukavici chytíš, nebo jestli se dál budeš plácat ve vodách samostudia a lovit tutoriály. Možná bys ještě měl*a vědět, že naše kurzy jsou sice online, ale úplně živé – pro ty, kteří je pak nestíhají, máme samozřejmě záznam. Ale když chceš využít kurz naplno, chodíš, ptáš se a spolupodílíš se tím na chodu kurzu tak, aby pro tebe byl co nejpřínosnější. 

Jo a taky si doplníš své portfolio. Feedback, cenné rady a pomocnou ruku získáš přímo od Ivana.

Více informací o kurzu