ZÁSADY TVORBY LOGA | SKVOT
Skvot Mag

Zásady tvorby loga

Logo jako nekonečný oceán vizuálních nápadů

Zásady tvorby loga
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

6. února 2023 GRAFICKÝ DESIGN Článek

Logo. Logo je to první, na co si, kromě názvu obviously, u značky vzpomeneš. Možná zapomeneš na to, co všechno značka/firma nabízí, ale to, jaké má logo, tak nějak víš. Je tedy nadmíru jasné, že logo je velký hráč a bez něj se do zápasu nepouštěj. 

 

Logo můžeme definovat jako vizuálního nosiče značky. Je to něco, s čím je značka neodmyslitelně spojená. No jen si představ, někdo řekne Mekáč – co si vybavíš? Žlutou, červenou, svítící M a (nejlepší) hranolky. Easy business. Tady vidíš, že dát si s logem práci se fakt vyplatí. 

Neznamená to ale, že tvoje práce na logu musí být ta nejtěžší ever. Ne ne, jak říká Škodovka, buď simply clever. A jak říká jedno staré úsloví: v jednoduchosti je krása. Což samozřejmě neplatí nutně a vždy. Někdy to není tak jednoduché, jak se může zdát. Ale někdy stačí zavřít oči a myšlenka je na světě. 

Co ale stojí za skvěle navrženým, úžasně vytvořeným a dobře zvoleným logem? Jak logo vzniká a na co je potřeba myslet? Pojďme si o tom porozprávať. 

Základní proměnné – skládáme rovnici 

V kreativním průmyslu / marketingu je tou nejdůležitější proměnnou znalost cílové skupiny (C). Bez tohohle x rovnici nesložíš, ani když se budeš sebevíc snažit. Je to prostě much needed. Když totiž znáš cílovou skupinu, snáz přijdeš na to, jak s logem dále pracovat. Budeš vědět, jaké barvy použít, jestli si můžeš dovolit být jak utržený ze řetězu, nebo jestli musíš zůstat nohama na zemi. 

Zároveň je také potřeba znát produkt (P). Zase, bez znalosti produktu rovnici nesložíš. 

Zatím tedy vypadá takhle: 

C + P = logo 

a proměnné budou přibývat. Smyslem loga je pomocí vizuálu popsat firmu. 

V dalším kroku je třeba definovat, jaký vizuální styl (V) a charakter by měla značka mít. Sedni si a sepiš si seznam přídavných jmen, které se značkou spojuješ. Pokud se jedná o tvoji značku, je to o chlup jednodušší, pokud zpracováváš logo pro nějakého klienta, všechny tyto kroky podnikej s ním. 

Last but not least, udělej si analýzu konkurence (A). A to platí taky téměř vždycky, ať už zpracováváš článek nebo logo. Ty se nechceš podobat konkurenci, ty nechceš být druhý Nike. Ani produktem, ani logem! Ty chceš být originál. Ty stavíš na jiných hodnotách, jiných přednostech, jiném produktu. Na to nezapomínej.

Naše rovnice pro vytvoření loga tedy vypadá následovně: 

C + P + V + A = logo 

Dost už teorie, teď praktické tipy 

Jak přesně má takové logo vypadat? Mělo by být přitažlivé, zajímavé, jednoduché a krásné. Nelehký úkol, který ale není nesplnitelný. Na světě je tolik krásných výtvorů, ten tvůj bude bezpochyby dalším z nich. Další libovka, další topovka. 

Logo může být dvojího typu. Buď grafické, nebo textové. Známe obojí. Grafické logo používají například značky jako Spotify, Nike, Adidas, McDonald’s, Apple nebo Gucci. Grafické logo je takové, které místo slov volí tvar, ikonu či jednoduchý obrázek. 

Textová loga pak používají značky jako Kofola, Coca-Cola, Baťa, Reebok, Dunkin’ Donuts nebo třeba Pringles. Textové logo přímo obsahuje název společnosti. 

Při tvorbě nezapomínej na barvy, fonty a tvary. To všechno totiž musí být v souladu. Nezapomínej také na to, že tím vyladěným souladem musíš oslovit danou cílovou skupinu. O grafice jsme toho už trochu napsali, všechno podstatné se dozvíš tady

Všechnu knowledge už máš, teď zbývá jen samotná tvorba našeho nového krásného loga. 

Pojďme se na to podívat: 

  • — Vymysli téma loga, které přímo kopíruje to, čím se zabývá a co dělá daná firma. 
  • — Vytvoř první návrhy a vyber ten, který se ti nejvíce líbí. 
  • — Na svého favorita použij barvy. Upravuj a upravuj. 
  • — Hledej harmonii, hledej něco, co i tebe jako grafika zaujme. 
  • — Své logo přenes do online podoby. Použij aplikace jako Canva. 
  • — Vytvoř rámec pravidel pro dané logo. 

Tak, a je to. Těmto šesti krokům samozřejmě předchází i hledání inspirace a hodně vyhozených verzí. Nedílnou součástí je i brainstorming, myšlenková mapa a tak dále a tak dále. Za vytvořením loga značky je totiž mnohem víc než jen tablet s tužkou. Pokud tě loga nezajímají, ale baví tě právě kreslení se stylusem, koukni na kurz Digitální ilustrace v praxi s úspěšnou ilustrátorkou Barborou Balgovou, která ti pomůže posunout tvoje skills o pár levelů výš.