MŮŽE BÝT UX A UI KREATIVNÍ? | SKVOT
Skvot Mag

Může být UX a UI kreativní?

Může? Nemůže?

Může být UX a UI kreativní?
card-photo

Diana Kašparová

SKVOT Social media manager

18. ledna 2023 KREATIVITA Článek

Tvořivost a nápaditost uživatele zaujme. Funkčnost a srozumitelnost ho přesvědčí k akci. Jak je to s kreativitou v prostředí UX a UI designu? Pojďme to společně zjistit.

 

Abychom si mohli na tuhle otázku odpovědět, musíme se nejdřív mrknout na to, co to vlastně UX a UI design je. Víme, že pro některé z vás jsou to jen nic neříkající zkratky, další z vás o tom už někdy slyšeli a někteří v tom máte dokonce skills. Ale jak jistě víš – opakování je matka moudrosti. Není čas ztrácet čas, jdeme na to! 

UX design (User experience)

Zobrazíš své oblíbené webovky a vidíš přehledné boční menu, které máš tak rád*a. Všechny kontakty jsou ti na očích a navigace stránky je seřazena přesně podle tvého gusta. Kdo má prsty v tom, že to tak je? Ano, správně, UX designéři. To právě oni ti zajistili tento kvalitní uživatelský zážitek, který se odráží ve funkčnosti. Starají se o to, co je uvnitř a jaké jsou potřeby všech cílových uživatelů. Vizuální stránka jde mimo ně. Při tvorbě usilují o to, aby se každý návštěvník webu nebo třeba uživatel aplikace cítil komfortně a dokázal se ve virtuálním prostředí hbitě orientovat. 

Vždyť to známe asi všichni – pokud se při užívání aplikace nebo při návštěvě webu s každým dalším kliknutím ztrácíme v nepřehledném rozhraní, naše motivace pokračovat si zabalí kufr a adios! Když naopak rychle a bez zbytečných překážek najdeme to, co potřebujeme, naše šance na comeback nebo provedení akce je výrazně vyšší. 

A to se vyplatí, Horste!

UI design (User interface)

Funkční prostředí se kterým zákazník přichází do kontaktu máme již navrhnuto. Na řadě je vizuál. To, co lahodí našemu oku. Barvy, ikonky, obrázky, ovládací prvky, animace. Společně s UX designem jdou ruku v ruce. Tam, kde začíná práce UI designérů, práce UX končí. Jedno bez druhého by nefungovalo a plynule na sebe navazuje. Hlavním úkolem UI designérů je poznat preference svého cílového publika, aby bylo možné navrhnout rozhraní, které je upoutá, je pro ně esteticky příjemné.

Jak už jsme zmínili u UX designu – když je web funkční a přehledný, máme polovinu mise splněnou. Teď už jen zbývá koncového uživatele zaujmout, a to je druhá polovina úspěchu. Pokud je rozhraní vizuálně atraktivní, přirozeně přitahuje uživatele zpět.

Principy UX/UI designu:

  1. — Hierarchie

Je to princip zaměřený na strukturu webovek. Jsou dva typy hierarchie – informační a vizuální. První se soustředí na to, jak uspořádat obsah na webovkách (předvídatelně a jasně). Druhý typ se týká toho, jak uspořádat prvky na stránce (viditelně a výrazně).

  1. — Konzistence

Je potřeba, aby se uživatelé neztratili a mohli lehce najít a používat funkce produktu. To se dělá tím, že se vytvoří jasný a logický systém navigace, který se používá po celou dobu. Pokud třeba navrhuješ apku pro iOS, budeš se chtít řídit pokyny od Applu pro lidské rozhraní.

  1. — Uživatelská kontrola

Někdy se může stát, že se uživatel uklikne. Něco smaže, omylem provede platbu a tak dále. Podstata tohoto principu je, dát uživateli kontrolu, aby mohl tyto zásadní kroky vrátit zpět nebo zrušit.

  1. — Přístupnost

Důležitý je inkluzivní design, aby mohli všichni uživatelé, bez ohledu na fyzické schopnosti webovou stránku nebo aplikaci používat.

  1. — Kontext

V této situaci značí kontext zaměření se na zařízení, skrz která mohou uživatelé vstupovat na webovou stránku či aplikaci. 

  1. — Testování použitelnosti

Proces, který slouží k vyhodnocení, jak se daří uživatelům dosahovat jejich cílů. Skládá se z obecných hodnocení, jako například průzkumy, testy a sledování uživatelů testujících web či aplikaci.

  1. — Zpětná vazba

Po každoé akci, kterou uživatelé provedou, by měla následovat reakce, která sdělí, zda je provedená akce správná nebo špatná.

  1. — Zdůraznění

Důraz na důležité informace, které přitáhnou pozornost uživatele – ztučnění písma, změna barvy, přidání šipky atd.

  1. — Balanc

Rozkládání prvků na stránce tak, aby se vytvořilo harmonické a vizuálně atraktivní prostředí.

  1. — Jednoduchost

Snížení počtu akcí a znaků, které musí uživatelé provést, aby dosáhli požadovaného výsledku. Cílem je snížit počet tlačítek, políček, odkazů a dalších prvků, které jsou potřeba k dokončení úkolu.

Jak je to s kreativitou?

Ne nadarmo se říká, že méně je někdy více. Samozřejmě, že UX a UI design dávku kreativity vyžaduje, je ale potřeba mít jasně stanovené limity a nestavit kreativitu nad funkčnost. Těžko se nám budou hledat informace na webu se žlutým pozadím, bílým fontem, a kurzorem, který doprovází animace jednorožce (no offense). Nikdy nesmíme zapomínat na účel, který má náš web splňovat, a taky na to, že povětšinou chceme, aby uživatelé vykonali nějakou akci. Rozhodně to neznamená se kreativity úplně vzdát – bez ní by to nemělo ten správný šmrnc. ✨

Balance is the key.