DIGITÁLNÍ ILUSTRACE | SKVOT
Skvot Mag

Digitální ilustrace

Čmáráš na papír, ale víš, že toho v sobě máš víc?

Digitální ilustrace
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

6. prosince 2022 UMĚNÍ Článek

„Někdy je to tak a nezmůžeš s tím nic, můžeš se jen smát ze svých plných plic.“ Ano, ano, tohle je text Michala Hrůzy, ale to je teď trochu vedlejší. Musíme se soustředit na tvorbu – grafickou tvorbu, lépe řečeno na digitální ilustraci. 

 

Co je digitální ilustrace

Obecně řečeno můžeme digitální ilustraci označit za kreslení na počítači. No jasně, kreslení, které jsme jako malí zkoušeli všichni. Ještě, že dneska jsou počítače úplně jinde a pomocí skvělých programů můžeš vykouzlit naprosto okouzlující kousky umění. Skoro tak kouzelné, jak kouzelná jsou kouzla z Harryho Pottera. I když, wait – těm se nevyrovná nic, sorry not sorry. 

Ale pokračujme. Digitální ilustrace je tedy taková ilustrace, která byla provedena digitálně. Obviously. Spadá do rozsáhlé disciplíny jménem digitální grafika. Ta je souborem činností zahrnující nejen grafický desing, typografii, ale i informatiku a samozřejmě technologii s tím spjatou. Tím základním pojítkem, které jsme už jmenovali, je počítačová platforma. Je to právě počítač, který je v posledních letech (a tím jsou myšleny desítky let) na vzestupu a stává se nástrojem, který je nepostradatelný pro čím dál větší počet oborů. Jedním takovým je pak i grafika. 

Vybavení 

Jako správný digitální ilustrátor bys měl*a vlastnit tablet a tužtičku zvanou stylus. Nebo na instagramu vidíš snad jiné vybavení? No proto. Programů, ve kterých můžeš tvořit skvělá díla, je pak poměrně dost. Procreate, Adobe Photoshop, Affinity Designer, Autodesk SketchBook, Rebelle 3 a další. Neodmyslitelně důležitým vybavením je pak tvoje hlava, tvoje kreativita a tvůj umělecký um. 

Umět kreslit se samozřejmě počítá a navíc se to od ilustrátorů celkem očekává, ale nikdy není pozdě. Začít můžeš kdykoliv, navíc vždycky se můžeš vypracovat hodně vysoko. I když v tomhle oboru to možná není o hierarchii, ale spíše o tom, co máš za sebou, jaké projekty jsou v tvém portfoliu a čím se můžeš pochlubit. 

Fantazie? Fantazie.

Stejně jako v dalších kreativních oborech a oblastech, ani tady se fantazii meze nekladou. A když je projekt opravdu dobrý, je to pak reálná fantazie. Cílem samozřejmě je (vy)tvořit něco originálního, neotřelého a krásného. Ty nejlepší grafiky ale dost možná vznikají úplně z ničeho. Jen si to představ – od firmy, pro kterou pracuješ, dostaneš na zpracování skvělý úkol, a víš, že pokud ho splníš dobře, tvůj život se tak nějak změní. Všechno má ale jeden háček: papír se zadáním je vlastně prázdný, jediné, co se na něm píše, je deadline a to, jaké emoce má tvůj výtvor vyvolat. Co uděláš? Jak bude vypadat finální produkt tvé ruky a hlavy? 

Pracovat jako digitální ilustrátor asi nebude procházka růžovým sadem, ale určitě je to skvělý job, který tě může naplňovat. 

Kde digi ilustrace najdeme 

Tématu digitální ilustrace se poměrně hodně věnuje romanťárna Look both ways. Oproti klasické ilustraci má ta digitální nespočet výhod. Autor se nezašpiní, tvary se dají upravovat mnohem jednodušeji, s vymazáváním je to podobné. Digitální doba prostě má něco do sebe a život je mnohem jednodušší (do určité míry). 

Digitální ilustrace je tak kouzelná, že ji můžeme najít prakticky všude, má všestranné využití. Uplatnění najde v herním a filmovém průmyslu, dále pak v knižních a komiksových vydavatelstvích a v neposlední řadě také v reklamních agenturách. Najdeš ji na plakátech, oblečení, hrníčcích, diářích, dost možná je tak nějak všude. Nebyli i Simpsonovi náhodou původně jen ilustrace? Ať už to je, jak chce, špičkových grafiků je nedostatek a ilustrace budou lidstvo bavit vždycky. Jsme přeci jen umělečtí tvorové. 

Odstartuj svou kariéru 

Baví-li tě kreslit a víš, že by tě to bavilo i bez pastelek, zkus to. Představ světu svoje portfolio a třeba brzy ulovíš první zakázku. Přinejhorším to prostě nevyjde. 

Michal Hrůza zpívá, že chce to akorát realizovat. Otázka je tedy jasná – chceš to realizovat?