TVORBA ANALÝZY TRHU Z POHLEDU CREATIVE DIRECTORA | SKVOT
Skvot Mag

Tvorba analýzy trhu z pohledu creative directora

I když je CREATIVE, pořád je to DIRECTOR.

Tvorba analýzy trhu z pohledu creative directora
card-photo

Lucie Dvořáková

SKVOT Copywriter

22. prosince 2022 TIPY Článek

Tak trochu bolest vedoucích pozic v kreativních profesích. Chceš být s každým kámoš, ale taky se musíš postarat o to, aby všichni ti umělci pod tebou měli každý měsíc svůj budget na život, který si zaslouží. Nemusí se to vylučovat, ale je třeba našlapovat s obratností Toma Hollanda v kostýmu Spider-Mana. Tohle je tenký led a vedoucí kreativních týmů musí přemýšlet i strategicky.

 

Dnes se společně mrkneme na to, jak kreativní ředitel přistupuje k analýze trhu, protože tohle je jedna ze zásadních oblastí, kterou musí mít každá výdělečná organizace pevně pod kontrolou. Bez základní definice se asi nepohnem, tak na ni pojďme rovnou.

Analýza trhu jako základ podnikání v umělecké profesi 

Pokud neděláš umění čistě jenom jako hobby, bez analýzy trhu se neobejdeš. A co to vlastně je? Když si budeme chtít hrát na odborníky, řekněme, že je to proces shromažďování, interpretace a organizace informací o určitém trhu, abychom pochopili jeho charakteristiky a potenciál pro růst. No a když to shrnu a přeložím do normálštiny, tak pozjišťuješ co nejvíc informací o oblasti, kam prodáváš své věci nebo služby, a potom to sesumíruješ do tabulek tak, aby v tom nebyl binec. 

K čemu že to? Díky analýze trhu se líp naladíš na potřeby a přání svých zákazníků. No a to je něco, co přesně potřebuješ, když chceš zůstat kreativcem a tou profesí se uživit. Zdá se ti to nudné a nezáživné? A co takhle fanoušci na sociálních sítích? Máš nějaké? Když si spolu píšete, taky analyzuješ trh. Ti lidi na druhé straně obrazovky jsou tvoje cílová skupina a ty tím, že s nimi mluvíš, zjišťuješ, co od tebe vlastně chtějí. Na základě toho přizpůsobíš svůj content. Na oplátku získáš víc lajků, sledujících, nehynoucí úctu, bezmezný obdiv, ale hlavně spoustu nových objednávek. Jupí.

Člověk ve vedení společnosti musí tyhle aktivity dělat trochu sofistikovaněji. Proto se neobejde bez tabulek a zpráv, které potom předá svému nadřízenému nebo je představí svému oddělení. Ale je to v podstatě pořád stejný princip. 

Buď nejlepší a konkurence přestane existovat 

Nejlepší nemusí vždycky znamenat bezchybný*á nebo dokonalý*á. Někdy to znamená jednoduše to, že se odlišíš a najdeš si na trhu svou vlastní kolonku, ve které nikdo jiný není. Potom nemáš konkurenci.

Součástí analýzy trhu je totiž i analýza konkurence. Pro příklad – miluješ blýskavé kamínky, ale zjistíš, že internet je plný drobných prodejců, kteří polodrahokamy navlečou na šňůrku a náramek prodají za pár korun. Jak si to můžou dovolit? Kdo ví, možná mají v záloze kouzelnou tetičku Agnes, která jim z Ameriky posílá každý měsíc tučný šek. Tebe to vlastně nemusí ani zajímat. Co tě naopak zajímat musí, to je způsob, jak dosáhnout toho, že lidi budou ochotní zrovna za ty tvoje náramky zaplatit třikrát tolik. Super marketing, skvělý klientský servis,... whateva. Každopádně na začátku stál právě průzkum trhu a analýza konkurence. Bez toho bys teď měl*a plné sklady neprodejné bižu, vítr v peněžence a oči pro pláč. 

Pár technik, ať taky víš 

Mrkni na souhrn technik, které můžeš použít.

#1 Průzkum trhu

Zajímají tě potřeby, preference a chování zákazníků. Využij k tomu dotazníky, rozhovory nebo své sociální sítě.

#2 Analýza konkurence

Měj přehled o tom, jaké produkty a služby nabízí tvá konkurence. Nejjistější je asi zapátrat ve vodách internetu. Ale klidně využij i informace z offline světa.

#3 Sledování prodejních a marketingových aktivit

Podívej se, jak prodávají tví kolegové z oboru. Jestli to dělají fakt dobře, klidně se inspiruj, ale vytáhni to na vyšší úroveň.

#4 Analýza cenových trendů

O bohaté tetičce Agnes už dnes byla řeč. Pokud takovou tetičku nevlastníš, kromě analýzy si udělej i odhad vlastních potřeb. Kolik času tě stojí vyrobit dílo nebo poskytnout službu? Jaké máš životní náklady? Výsledky promítni do nastavení ceny své práce. Peníze nejsou fuj! Zapamatuj si to.

#5 Analýza tržního prostředí

Pokud se cítíš na vyšší dívčí, zhodnoť i ekonomickou, sociální a geopolitickou situaci na trhu.  

Nemusíš na to zůstat sám*sama. Jestli chceš zjistit, s čím se ve své práci potýká kreativní ředitelka Nikola Foktová a jak třeba přistupuje k analýze trhu v praxi přímo ona, hír ↓↓↓.