CROWDFUNDING JAKO ZPŮSOB, JAK ODSTARTOVAT PROJEKT | SKVOT
Skvot Mag

Crowdfunding jako způsob, jak odstartovat projekt

Je to „davové financování“? Nebo přímo žebrání? Ani jedno – pojď se poučit!

Crowdfunding jako způsob, jak odstartovat projekt
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

21. prosince 2022 TIPY Článek

Crowdfunding, neboli skupinové financování, už dnes není žádnou velkou neznámou a často je naprosto logickým až perfektním krokem, jak získat peníze na něco, co chceš odpálit. Může se jednat o tvoje EP, svíčky, super boudy pro psy, udržitelnou kosmetiku… Prostě cokoliv. Třeba tě právě napadl úžasný projekt a nevíš, kde sehnat vstupní kapitál. 

 

Lepším, přesnějším českým ekvivalentem pro termín crowdfunding by spíše než „skupinové financování” mělo být „financování veřejností”. Tento překlad, chceme-li, totiž princip crowdfundingu vystihuje o něco lépe. Fundraiser, tedy osoba, která chce získat kapitál, se za účelem (za)financování konkrétního projektu obrací na širokou a tedy anonymní veřejnost, ne na nějakou skupinu. 

Oh jistě, v případě, že peníze sbírá například hudební skupina, je samozřejmé, že se obrací na svou fanouškovskou základnu, můžeme tak polemizovat, zda se jedná o anonymní veřejnost, nebo (uzavřenou a pevně definovanou) skupinu. To ale jindy. Důležité je, na jakém principu crowdfunding funguje, a to chápeme. Jeho cílem je získat finance na konkrétní projekt. 

Crowdfunding má dva základní modely 

Modely nebo také typy, ve kterých se crowdfunding objevuje, rozlišujeme podle odměny, kterou získávají přispěvatelé. Teta Wiki uvádí dva základní modely: 

  • — Odměnový: lidé přispívají určitou částku a za tu získávají odměnu v podobě dárku. Tím mohou být třeba sušenky, knížka, jejíž vydání podpořili, nová deska kapely, merch, lístky na koncert atd.
  • — Investiční: za daný finanční příspěvek dostaneš vlastnický podíl v podobě vlastního kapitálu, lidé, kteří se rozhodnou zapojit se, se tak stávají vlastníky či akcionáři. 

 

Někdy ale můžeme mluvit i o charitativním crowdfundingu, tady tě pak hřeje dobrý pocit. (A příspěvky na charitu si můžeš odečíst od základu daně.) Příkladů bylo v poslední době až až – takovým charitativním crowdfundingem byly sbírky na Moravu po tornádu, Ukrajinu ve válečném stavu a České Šýcarsko po požáru. 

Zkusit nebo nezkusit veřejné financování?

I když je pro spousta lidí investování do startupů riskem, nikoho to nezastaví, aby opravdu přispěl. Určitě nemůžeš očekávat, že ti přispěje každý obyvatel našeho státu, ale díky crowdfundingu máš příležitost přiblížit se k lidem, kterým je tvůj projekt (a tvoje přemýšlení) blízký. Navíc také zvýšíš povědomí o své značce a začneš pracovat na své kampani a reklamě. Jaké další výhody získáváš? 

  • — S crowdfundingem se pojí malé finanční riziko. „Vybrat” peníze od lidí je navíc rychlejší a jednodušší, než si brát úvěr. 
  • — Svůj kapitál můžeš velmi dobře kontrolovat. Přesně víš, kolik máš a s jakými penězi můžeš doopravdy pracovat. A kdo ví, třeba vybereš mnohem víc, než očekáváš. 
  • — Máš možnost otestovat trh ještě před tím, než svůj projekt uvedeš. Je o tvou značku zájem? 

 

Každá mince má dvě strany, a tak je jasné, že i tady jsou nějaké nevýhody, Crowdfundingová kampaň ti sežere hodně času a síly. Vymyslet, jak na lidi zapůsobit, bolí a chce to hodně práce, jenže bez práce holt nejsou doláče. Dnešní trh je přesycený a svoje nové projekty rozjíždí kdekdo, musíš být tedy originální. Největší nevýhodou pak je, že jistota, že nějaké peníze získáš a že splníš své cíle, není určitě stoprocentní – jsou totiž projekty, které neuspějí. Na druhou stranu jsou ale i projekty, které uspějí. A těch je (snad) většina.  

Fajn jupí návod, jak na to + platformy  

Pokud se rozhoduješ, jestli do toho praštit a odstartovat svůj projekt, jednoduše do toho jdi! Protože crowdfunding je určitě dobrou cestou, jak získat potřebný kapitál. Chce to ale dobrou kampaň, která lidičky ke tvému projektu přiláká. 

Základem je mít plán. Projekt už máš, je perfektně vyšperkovaný a už se nemůže dočkat, až se ukáže světu. Perfecto. Takže teď se můžeš zaměřit na další kroky. Sestav si tým lidí a společně vyberte crowdfundingovou platformu, která vám sedne. Stanovte si cíle, jakých chcete dosáhnout a začněte připravovat texty, vizuály atd. atd. S publikem komunikujte zřetelně, tak, aby pochopili, what’s the deal a co získají. Vymyslete dárky různých úrovní, od pobytu na horách po píšťalku pro psy. Zvolte vhodné komunikační kanály podle toho, kdo je cílovka. A pak už to stačí jen spustit. 

Jaké platformy si můžeš vybrat? 

  1. Zahraniční 

— GoFundMe: platforma, která se nejvíce využívá na charitativní účely, funguje na principu dárcovství. 

— Kickstarter: platforma založená na odměnách. 

— Indiegogo: platforma založená na principu odměn, umožňuje dva druhy financování, fixní a flexibilní. 

— LendingClub: jedná se o crowdfundingovou platformu na půjčování, funguje totiž na principu půjček. 

  1. České 

— HitHit: HitHit je česká crowdfundingová platforma, která slouží zejména pro kreativní projekty, nepodporuje charitativní a dobročinné projekty. 

— Startovač: funguje na principu odměnového crowdfundingu a také nepodporuje charitativní projekty. 

— Donio: umožňuje vybírání prostředků na komerční i charitativní projekty. Odměňování přispěvovatelů tady není podmínkou.