NEJZNÁMĚJŠÍ COPYWRITEŘI V ČESKU A SLOVENSKU | SKVOT
Skvot Mag

Nejznámější copywriteři v Česku a Slovensku

Jako snad každý obor, i copywriting má svoje hvězdy.

Nejznámější copywriteři v Česku a Slovensku
card-photo

Gabriela Kokešová

SKVOT Copywriter

20. prosince 2022 COPYWRITING Článek

Jako snad každý obor, i copywriting má svoje hvězdy. Ty, kteří se vypracovali a kteří jsou jedničky na trhu. Stojí za skvělými projekty a jejich práce je špičková. 

 

Asi tě moc nepřekvapí, že většina těch lepších a známějších copywriterů jsou freelanceři. A už vůbec tě snad nepřekvapí, že často mají svoje vlastní blogy, kam postují články o své práci, insights copywritingu a možná i svoje up&downs. V tomhle článku si představíme webísky a blogísky, které je fajn číst, pokud chceš konzumovat kvalitní copy content. Jednoduše copy o copy. 

Velká jména Česka 

– Martin Brablec 

14 let zkušeností v copywritingu. Mimo to působí jako mentor programu Czechstarter, který pomáhá startupům odstartovat svůj business. 

– Richard Dobiáš 

Tenhle týpek točí videa o copywritingu na YouTube, a mají úspěch. Dobiáš spolupracoval se značkami jako Člověk v tísni, Česká televize, UPOL a (na)učil je mluvit. Pomáhal jim budovat svou značku a stát se silným hráčem. Všechny jeho tipy & triky najdeš na jeho Dobrý copywriter

– Lucie Hrdinová 

Pracuje v agentuře H1, stará se o content. Pořádá CopyCamp a pravidelně školí. 

– Lucie Koubek 

Jedno z největších jmen copywritingu u nás vůbec. Lucie je lektorka a konzultantka copywritingu, kterému se věnuje už 15 let. Lucie je autorkou projektu Copykiller, což je online kurz copywritingu. 

– Michelle Losekoot

Digitální osobnost roku 2020, spoluautorka knihy Jak na sítě a lektorka kurzů o tvůrčím psaní, copywritingu a sociálních sítích. Vyučovala na VŠE, svým klientům se stará o obsah na sociálních sítích a píše pro ně zajímavé texty. 

– Anna Sálová 

Specialistka na webový copywriting, organizátorka CopyCampu, spoluautorka příručky o copywritingu a zakladatelka agentury Content Wizards. Je autorkou knihy Kreativní copywriting a učebnice Copywriting: Pište texty, které prodávají. 

– Pavel Šenkapoun 

Jeden z předních českých webových copywriterů a autor blogu Nejlepší copywriter. V neposlední řadě vede kreativní agenturu Logos Agency. 

– Otto Bohuš 

Další známé jméno na poli českého copywritingu. Bohuš je jedním z nejvíce uznávaných copywriterů v naší malé domovince. Svoje umění, stejně tak jako další praktické rady předává na svém blogu. Je ale také autorem knihy Orbis Tweetus a e-boku Pište jako copywriter. 

– Jan Ambrož 

Dalším často zmiňovaným českým copywriterem je právě Jan Ambrož. Textoval weby značkám jako Česká spořitelna, ING, Vodafone nebo třeba T-Mobile. Pořádá školení a přednášky na téma copywritingu. 

– Michaela Weikertová (Mužíková) 

Autorka e-booku 365 copy triků a mimo to také autorka mnoha textů a vlastního online kurzu. 

Velká jména Slovenska 

– Vlado Kurek 

V roce 2018 získal titul TOP Copywriter v souteži Agentúra roka, v roce 2021 ve stejné soutěži získal titul TOP Creative Director. Patří k nejvíce oceňovaným osobnostem slovenské reklamy.

– Matúš Hliboký 

Již třikrát obhájil titul TOP Copywriter ve zmíněné slovenské soutěži. Hliboký se podílel na pracích k projektu Slovensko žije všetkými farbami. Pracuje v agentuře TRIAD. 

– Daniel Vachuna 

Copywriter v agentuře THIS IS LOCCO a držitel Young Lion 2021, a to za kampaň Ready, Steady, 60. Aktuálně v agentuře působí jako Head of Digital. 

– Sandra Conortová

Copywriterka, která taktéž půsoví v úspěšné agentuře THIS IS LOCCO. Sandra byla zařazena do žebříčku Top 10 copywriterů za rok 2021. 

A nekončíme 

Tak to vidíš, i jako copywriter se můžeš dostat na výsluní a splnit si svůj životní sen o velké kariéře a o tom, že tě všichni všude znají. S jednou velkou copy star se můžeš osobně seznámit i ty. Zúčastni se našeho kurzu copywritingu s Petrou Rybkovou. Petra má více než 15 let zkušeností v oboru, je zakladatelkou akademie Ostré tužky a autorkou knihy Silná slova. Možná, že jedině ona tě může naučit vymýšlet a používat silná slova, která mění pravidla hry. 

Většina copywriterů tvoří svoje blogy, na kterých se můžeš dozvědět spousty a spousty zajímavých informací. Může se jednat o důležité tituly, které by bylo fajn si přečíst, o tipy z praxe, o tom, jak se dívat na věc jinýma očima, jak ze sebe dostat to nejlepší, co v sobě máš. Učit se od ikon z praxe je ta nejlepší možná cesta. Sure, nemusí být pro každého, ale každá zkušenost je nakonec dobrá zkušenost. Samozřejmě, že se můžeš seknout a třeba se přeci jen vydáš jinou cestou – to, co vyhovuje jednomu, nevyhovuje druhému. Ale nejdřív zkoušej a hledej, načítej, studuj, poslouchej a naslouchej, řekni si o feedback a snaž se. 

A jednoho dne bude v našem článku třeba tvoje jméno. Za to to stojí, no ne?